Thors: 'Hvis vi mente, det var dødt, havde vi taget det af budgettet'

Thors: 'Hvis vi mente, det var dødt, havde vi taget det af budgettet'
Thomas Thors afviser, at hans parti har opgivet planerne om et kulturhus i Dams Gård. Foto: Jacob Jepsen
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT | 9. SEP 2021 • 17:30
Jakob Nørmark
Journalist
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT
9. SEP 2021 • 17:30

Thomas Thors afviser, at hans parti har opgivet planerne om et kulturhus i Dams Gård, og at det nu er mest sandsynligt, at projektet ikke bliver til noget, sådan som Leif Olsen (SF) og René Danielsson (DF) vurderer.

– Hvis vi mente, det var dødt, havde vi taget det af budgettet, siger den socialdemokratiske borgmester til Bornholms Tidende.

I juni besluttede kommunalbestyrelsen at vente med at vælge mellem de tre scenarier for Dams Gård indtil budgetforhandlingerne. De fandt sted i sidste uge, og i stedet for at vælge én af de tre satte Venstre og Socialdemokratiet projektet sat på pause i to år. Det skete ved at skubbe ti millioner kroner, som allerede er afsat fra 2022 og 2023 til 2024 og 2025. I aftalen blev udskydelsen præsenteret på denne måde:

"Arbejdet med byudviklingen i Rønne og etableringen af et børnehus i Allinge fortsættes. Udgifterne forventes dog at falde senere."

Venstre gik ind til forhandlingerne med ønsket om at sælge Dams Gård, og i fredags ville Thomas Thors ikke oplyse, om potentielle indtægter fra et salg af netop Dams Gård indgik i en hemmelighedsfuld, indtægtsgivende post på otte millioner kroner i budgettet, der handler om salg af bygninger og grunde.

V: Mere tid til nye drøftelser

For Else Merete Knoop, der er Venstres medlem af den politiske følgegruppe for kulturhusprojektet, som Thors også sidder i, er der fortsat et ønske om at skabe byfornyelse i Rønne.

– Jeg ser positivt på det, fordi vi får mere tid til at drøfte projektet med borgerne. Under corona havde vi ikke de borgermøder, som vi havde planlagt. Det blev kun over Skype, og det betød ikke, at vi ikke fik den gode, frie drøftelse, og at det kom til at handle for meget om biblioteket. Men biblioteket var ikke det centrale – dét var at skabe mere livi bymidten, fortæller hun.

Hun anerkender, at fornyelsen af Rønnes midtby som en konskevens af kommunens økonomi vil tage længere tid.

– Nu er det hele jo skudt til hjørnespark i to år, men det kan betyde, at vi kan overveje, om nogle dele derfra er interessante i fremtiden, eller om det er et helt fjerde løsningsforslag, som kommer ud af det borgerne og andre interessenter. Jeg ser det som en langstidsplanlægning af, hvordan Rønne kan udvikle sig til at blive den spændende hovedby, som jeg håber på.

Er man ikke ved at ramme en grænse for, hvor tålmodige rønneboerne kan være?

– Jo, det kan man godt sige. Sådan er det altid med sådan nogle langtidsprojekter. Det er ikke ualmindeligt, at det tager sin tid. Selvfølgelig kan vi godt blive lidt utålmodige – det kan jeg også som politiker. Der er ikke penge til det, men de kommer forhåbentlig om et par år, siger Else Merete Knoop, som peger på den store uenighed om Dams Gård-projektet, som juni-debatten i kommunalbestyrelsen vidnede om.

– Der har jo ikke været enighed om, hvilket scenarie vi ønsker at gå videre med. Nu får den nye kommunalbestyrelse chancen for at komme på banen sammen med borgere og interessenter. Der kan jo komme nogle forslag, som er mere appetitlige for flertallet. De tre scenarier er ikke taget af bordet, og det positive er, at vi fortsat har muligheden for at arbejde videre med dem.