Sverige arbejder på at lukke adgangen yderligere

Sverige arbejder på at lukke adgangen yderligere
Der kan være flere restriktioner på vej for rejsende, som skal ind i Sverige, for eksempel for at rejse transit mellem Bornholm og det øvrige Danmark. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 21. DEC 2021 • 20:32
NYHED
21. DEC 2021 • 20:32

Sverige vil lukke grænserne yderligere for ikke-svenske statsborgere. Udenrigsministeriet er opmærksomme på planerne.

Udenrigsministeriets kommentar er tilføjet 22:09

Sverige har tirsdag meldt ud, at regeringen kraftigt overvejer at lukke grænsen yderligere. Man arbejder på at efterkomme Folkhälsmyndighedens anbefaling om at indføre krav om negativ pcr-test for alle udlændinge over 12 år, der maksimalt er 48 timer gammel, hvis man skal slippe ind ved de svenske grænser. 

Den svenske regering havde ifølge Sveriges Television, SVT, under dagens pressemøde endnu ikke besluttet, om man vil indføre kravene. Regeringen forventes at komme med en udmelding i onsdag.

Det danske udenrigsmininsterium oplyser til Tidende, at man er opmærksomme på svenskernes planer. Men ønsker ikke at kommentere, hvorvidt man allerede er i dialog med Sverige om at sikre en undtagelse for de danskere, der skal rejse til og fra Bornholm igennem Sverige.

Sidste jul lukkede Sverige grænserne for alle danskere, der ikke havde folkeregisteradresse på Bornholm, og færgetrafikken fra Ystad til Rønne blev som følge deraf indstillet. 

Udover de skærpede indrejseregler, har den svenske regering allerede besluttet at opfordre alle til hjemmearbejde fra 23. december.

Det siger statsminister Magdalena Andersson tirsdag.

- Jeg siger det her til det svenske folk: Vi må nu tage et fælles ansvar og indstille os efter den nye virkelighed, der hersker.

- Folk skal derfor forberede sig på at arbejde hjemme efter jul og nytår. Det mindsker også trængslen for dem, der ikke har mulighed for at arbejde hjemmefra, lyder det fra den svenske statsminister.

De nye restriktioner indebærer foreløbigt et forsamlingsloft på 50 mennesker i private sammenhænge.

Man skal vise coronapas for at få adgang til arrangementer med over 500 deltagere - og deltagerne skal sidde ned.

Ifølge de nye regler må restauranter og barer også kun servere for siddende gæster. Det kan betyde, at natklubber og diskoteker kan blive nødt til at lukke, i hvert fald delvist.

Efter et nogenlunde roligt efterår, hvor Sverige udfasede landets coronatiltag, er der i de seneste uger sket en markant stigning i antallet af nye smittetilfælde.

Antallet af indlæggelser og dødsfald per million indbyggere er stadig lavt sammenlignet med andre EU-lande. Men de tal er begyndt at stige.

Det er blandt andet den nye omikronvariant, der menes at være særlig smitsom, der har givet udfordringer i Sverige - og mange andre lande.

- Smittespredningen stiger hurtigt, og vi ser en øget belastning på sundhedsvæsenet. Spredningen af den nye omikronvariant er bekymrende, siger Sveriges socialdemokratiske statsminister.

Tirsdag indførste Sverige krav om coronapas, dokumentation for sygdom med corona indenfor de seneste seks måneder, 72 timer gammel corona-test eller dokumtation for vaccination for at komme ind i landet.