Kofod om transitaftale: 'Jeg kan ikke sige noget om, hvor lang tid den skal vare'

Kofod om transitaftale: 'Jeg kan ikke sige noget om, hvor lang tid den skal vare'
Udenrigsministeren skriver på twitter, at det har været en god, konstruktiv dialog med hans svenske kolleger. Foto Claus Bech, Udenrigsministeriet
NYHED | SVERIGE | ABONNENT | 22. DEC 2021 • 14:30
NYHED | SVERIGE | ABONNENT
22. DEC 2021 • 14:30

Ny aftale sikrer danskere fri gennemgang i Sverige, der har indført, at udenlandske statsborgere skal fremvise negativ PCR-test. Men der er ikke tale om en fremadrettet løsning.

Den nye aftale er en midlertidig transitkorridor, fortæller udenrigsminister, Jeppe Kofod (S) til Bornholms Tidende. På twitter skriver Jeppe Kofod, at man har indgået en aftale med Sverige, der skal fritage danskere, der rejser gennem Sverige for at vise negativ test og coronapas. En aftale som Jeppe Kofod er rigtig glad for, at man har fået i stand på især bornholmernes vegne.

– Det er gjort, fordi den svenske regering har besluttet at alle skal fremvise negativ test. Det har jeg forståelse for. Men det har været vigtig for mig, og jeg er glad for, at de har besluttet, danskere i transit, kan komme til Bornholm, siger Jeppe Kofod til Tidende.

– Det er en rigtig god nyhed for bornholmere. Det, som er vigtigt i aftalen, er, er danskere i transit skal de hverken vise coronapas eller negativ test. For det vil jeg gerne kvittere overfor den svensk imødekommenhed overfor os og Bornholm. Vi ville gerne have gjort det samme for dem.

Nyheden om en transitaftale kommer på baggrund af, at den svenske regering lukker grænsen yderligere for udenlandske statsborgere. I Sverige indføres der krav om negativ PCR-test for alle udlændinge over 12 år. Testen må maksimalt være 48 timer gammel, hvis man skal slippe ind ved de svenske grænser. Men den regel gælder ikke danskere der skal fra eller til Bornholm.

Dog må man forstå på udenrigsministeren, at der ikke er tale om en aftale, der fremadrettet sikrer en transitkorridor fra og til Bornholm, der er juridisk bindende. Men denne transitkorridor er foreløbigt en midlertidig løsning.

– Det er en løsning, der skal håndtere den her situation, som vi står i. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg løbende har dialog med svenskerne om restriktionerne og løsninger for danskere der skal til og fra Bornholm. Jeg kan ikke sige noget om, hvor lang tid den skal vare. Jeg er dog glad for at det kunne komme i hus, siger Jeppe Kofod.