Glad Thors: Julen er sikret

Glad Thors: Julen er sikret
Borgmester Thomas Thors (S) lægger politisk pres for, at Bornholm ikke bliver omfattet af de stramninger i adgangskrav, som Sverige lige nu lægger op til. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 22. DEC 2021 • 12:58
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
22. DEC 2021 • 12:58

Opdateret kl. 14:50

Transitrejsende fra og til Bornholm vil ikke blive omfattet af krav om negativ test og coronapas ved indrejse i Sverige. Det skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter onsdag. Og det er mildest talt en god julegave for borgmester Thomas Thors (S), der dagen igennem har lagt politisk pres på, for at finde en bornholmsk løsning. 

Bornholm fritages for krav om fremvisning af negativ test og coronapas ved indrejse i Sverige. 

Sådan skriver udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter onsdag.  

Det vil dermed heller ikke blive påkrævet transitrejsende fra og til Bornholm at fremvise en negativ PCR-test, der maksimalt er 48 timer gammel, som den svenske regering ellers lagde op til tirsdag aften. 

Og det bringer brede smil hos borgmester Thomas Thors (S), at Bornholm nu er fritaget. Hele onsdagen er for ham gået med at trække i politiske tråde for at få indført en bornholmsk undtagelse for grænsekravene.

– Jeg har presset på alle de steder, jeg kunne for at blive forsikret om, at den danske regering gjorde alt for at undgå, at vi kom i samme situation som sidste år, fortæller Thomas Thors, der både har været i kontakt med udenrigsminister Jeppe Kofod, miljøminister Lea Wermelin (S) og Transportministeriet samt folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V). 

– Jeg fik tidligere i dag tilsagn fra Jeppe (Kofod red.) om at der ville komme en bornholmsk løsning, og jeg kan nu kun sige, at jeg er overordentlig tilfreds med den kæmpe indsats han og Udenrigsministeriet har gjort. Det betyder jo, at det er business af usual, og julen er sikret for de bornholmere, der skulle til og fra Bornholm, lyder det fra Thomas Thors.

Har prøvet det før

For borgmesteren har dagens politiske øvelse ikke været ubetrådt grund, da han det seneste år har forhandlet med de svenske myndigheder om at sikre forholdene for en transportkorridor igennem Sverige. Han har derfor også været i kontakt med Björn Boström, der er havnechef for Ystad Havn.

– Bornholm er, hvad det her angår, fuldstændig afhængig af fri transport gennem Sverige, og derfor var jeg også i kontakt med Sverige tidligere i dag, for at arbejde for, at vi ikke kom i samme situation som sidste år, fortæller Thomas Thors.

For det ville være et uoverskueligt administrativ arbejde, man i regionskommunen ville stå over for, hvis adgangskravet blev indført, understreger borgmesteren.

– Det ville være nærmest uoverstigelige problemer. Bare at forestille sig alle de mennesker, der ikke kan komme hjem på juleferie. I forvejen har vi jo problematikken om, hvad folk gør, hvis de bliver syge og skal fra og til Bornholm. Det kan vi kun være meget glade for, siger Thomas Thors.