Stort politisk flertal vil give særlig gruppe dispensation for bopælspligten

Stort politisk flertal vil give særlig gruppe dispensation for bopælspligten
Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 27. JAN 2022 • 10:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. JAN 2022 • 10:30

Et stort politisk flertal ønsker, at en meget specifik lille gruppe læger får lov til ikke at leve op til bopælspligten i Rønne.


Bopælspligten i Rønne skal ophæves for en lille gruppe læger. Det ønskede et stort flertal i kommunalbestyrelsen på onsdagens møde. Der er tale om læger, som hurtigt skal kunne stille på Bornholms Hospital, hvis der opstår akutte trusler mod folks liv eller helbred.

Beslutningen sker efter ønske fra Bornholms Hospital. Det har henvendt sig til Bornholms Regionskommune, for at få ophævet bopælspligten for eksempelvis fødsels- og anæstesilæger, der både arbejder på Bornholms Hospital og på andre hospitaler i Region H.

Der er altså tale om en gruppe læger med flere hjem. Det betyder, at lægerne på den ene side ikke kan leve op til bopælspligten, der siger, at man skal benytte sit bornholmske hjem 180 dage om året. På den anden side har de kontrakter, hvor der står, at de ved akutte situationer skal stille på hospitalet inden for 15 minutter. Skal det kunne lade sig gøre, må de bo i Rønne – hvor der er bopælspligt.

Venstre var imod

Det dilemma var der bred forståelse for i kommunalbestyrelsen. Alle partier – på nær Venstre – valgte da også at stemme for at lave et lille smuthul uden om bopælspligten.

Heidi Burgedahl (V) understregede, at Venstre ønsker at være imødekommende over for Bornholms Hospital, men at partiet ikke ønsker at gå på kompromis med bopælspligten.

– Vi skal have klare regler for bopælspligten. Vi går ind for bopælspligten, og vi går ind for at bakke Bornholms Hospital op, hvis der kommer et ønske om, at der skal anskaffes flere tjenesteboliger eller midlertidige boliger, sagde Heidi Burgedahl.

Ikke en dispensation til huset

Dansk Folkepartis ​Linda Kofoed Persson, understregede, at hendes parti også går ind for bopælspligten, men at der her er tale om "en god løsning" på et konkret problem.

– Der er tale om, at vi giver en helt personlig dispensation. Det er ikke huset eller familien, der får en dispensation. Det er lægen, der får den. Og den udløber, når man ikke længere varetager sit job på Bornholm. Derefter kan man vælge at flytte fuld tid til Bornholm, eller man kan sælge sit hus eller leje det ud til fuldtidsbeboelse, sagde Linda Kofoed Persson.

Reglerne er specifikke

Lignende toner lød fra Enhedslistens Laura Kofod. Hun mente ligesom Linda Kofoed Persson, at reglerne for dispensation kommer til at være så specifikke, at de kun vil passe på netop de læger, der her er tale om.

– Det her handler ikke om, at tømrer eller tandlæger også skal kunne købe et fritidshus et andet sted på øen. Det handler udelukkende om de læger, der skal kunne rykke ud og være på deres arbejdsplads i løbet af 15 minutter, sagde Laura Kofod.

Nu skal kommunens administration til at undersøge, om det i det hele taget er lovligt at give dispensationen til lægerne. Det skal de finde ud af, ved at se nærmere på Planloven og Boligreguleringsloven.