Hvordan ser fremtiden ud for mejeriet på det overordnede plan? Hvad taler I om nu?
– Vi taler blandt andet GMO eller ikke-GMO. Det proteinfoder vi modtager nu, altså soya, kan være genmodificeret. Arla har nu valgt, at der kun må bruges ikke-genmodificeret foder til malkekøer, der laver mælk til Arla, og brander sig på det. Det er også inde i vores overvejelser, men det kommer til at have en meromkostning for mig som mælkeproducent. Og så er det jo en kæmpe frustration, hvis folk ikke vil betale for det. En øre per liter mælk her i firmaet, det er næsten 70.000 kroner på årsbasis. Så hvis det koster 15 øre mere at lave mælk på foder, som ikke er genmodificeret, så er det ret mange penge på nederste linje. Og det er det, der optager mange folk, siger Simon Holm.
Ramt af corona
Mælkeproducenten på Borndal er ikke i tvivl om, at det bornholmske mejeri er levedygtigt mange år frem i tiden. Men konkurrencen bliver ikke mindre hård, og corona har sat sine spor, især på det amerikanske eksportmarked.
– Der kom rigtig mange idéer sidste år, da eksporten til USA gik i stå. Men jeg mener, vi skal holde fast i de aftaler, vi har med USA eller Grækenland, eller hvor som helst – så holder folk også fast, når det går opad igen. Vi skal brande os på, at vi ligger på den her lille ø. Vi er et afgrænset område, det kan folk godt lide i USA for eksempel. Vi kan ikke konkurrere med Arla. Det skal vi slet ikke. Vi skal holde fast i nicheprodukter af høj kvalitet.