Solhverv fejret i Friskoven: ‘Det skal bare være simpelt’

Solhverv fejret i Friskoven: ‘Det skal bare være simpelt’
Den populære trampolin var i gang, da Friskoven havde inviteret venner og familie til fejring af solhverv mandag aften. Foto: Berit Hvassum
FÆLLESSKAB | ALMINDINGEN | ABONNENT | 23. JUN 2021 • 13:19
Emilie Jensen
Journalist
FÆLLESSKAB | ALMINDINGEN | ABONNENT
23. JUN 2021 • 13:19

Inde i Alminidingen tæt ved Aakirkeby lyder børnelatter og småsnak fra de udslåede, farverige tæpper, der pryder og fladgør det høje græs. Børnelatteren kommer primært fra græsarealets ene hjørne, hvor en havetrampolin har gjort sig populær blandt de yngste, mens buffeten af kikærtesalat, ovnbagt pizza og falafler har gjort sig det hos de voksne.

Det er Friskovens beboere, der har inviteret venner og familie til sommersolhverv et stenkast fra den tidligere produktionshøjskole, der blev nedlagt i 2010, og som siden slutningen af 2018 har været beboet af Friskovens beboere.

– Det er virkelig dejligt at kunne mødes igen, siger Freja Friborg, der sammen med sin mor købte bygningerne i sin tid.

Og de har da også forberedt sig på et af aftenens højdepunkter.

– Vi har samlet grene ovre i hjørnet, så vi kan tænde op og lave et bål senere, siger hun.

Hvad er det du godt kan lide ved at fejre solhverv?

– At det bare er helt simpelt. At folk bare kommer her og hygger, har lidt mad med og nogle spiller musik. Jeg kan godt lide, at der ikke er en masse planlagt, siger Freja Friborg.

Friskoven

Friskoven er et økosamfund i Almindingen på Bornholm med plads til cirka 15 boliger. Siden Freja Friborg og hendes mor i december 2018 købe den tidligere produktionshøjskole, der lukkede i 2010, har de stiftet en andelboligforening for stedet.

Friskoven beror på tre grundstammer: Økonomisk og social frihed, fri- og selvdirigeret læring samt radikal bæredygtighed.


Freja Friborg var med til at købe og skabe det Friskoven i dag er. Mandag fejrede hun sammen med familie og venner solhverv. Foto: Emilie Jensen

Solhverv og ikke sankthans

Henne ved buffeten står en kvinde, en ven til Freja Friborg.

Hvordan kan det være, at I netop holder solhverv og ikke sankthans om to dage?

– Jeg tror ikke, der er mange her, der synes, at det er særlig fedt at brænde en heks af, siger hun.

Her fejrer de i stedet døgnet med flest lyse timer og minutter. Solhverv. Og selvom det til forveksling kunne ligne en tyvstart på sankthans, så er det det altså ikke.

Til gengæld er det at fejre solhverv ved Friskoven en tradition, som Freja Friborg og de andre nu gør for tredje gang.

– Vi havde også planlagt at holde vintersolhverv i december, men så kom der en masse restriktioner med corona, og så droppede vi det. Så det er bare dejligt, at vi kan være her i dag.

Sankthans

Sankthans er opkaldt efter Johannes Døberen, hvis fødselsdag er den 24. juni, men som i Danmark fejres dagen før.

De store bål blev tændt for at holde det onde væk, fordi man engang mente, at de magiske kræfter var endnu mere på spil i døgnet med de mange lyse timer. En traditionen, der går tilbage til før kristendommen.

Frem til 1693 brændte man i Danmark mænd og kvinder på bålet, hvis man havde dem mistænkt for at have overnaturlige kræfter. Men det skyldes gammel overtro, når heksefigurer bliver brændt på sankthansbålet i dag.

Sankthansdag var en helligdag helt frem til 1770, hvor den blev afskaffet. Trods det, fejres dagen stadig.

Kilde: Nationalmuseet

FÅ ABONNEMENT