Søren Schow: 'Vi bør presse på for regional genåbning'

Søren Schow: 'Vi bør presse på for regional genåbning'
– Hvis vi skal undgå smitte, er det da vejen frem bare at lukke ned og sætte os og vente, men så kan vi komme til at sidde her i 20 år, påpeger Søren Schow. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 11. FEB 2021 • 13:53
| ABONNENT
11. FEB 2021 • 13:53

CORONA

Venstres Søren Schow har sagt det før, men han gentager gerne sit synspunkt, efter at Socialdemokratiets sundhedsordfører i Folketinget, Rasmus Horn Langhoff, til TV 2 har sagt, at regeringen nu er positivt indstillet over for et forslag om regionale genåbninger:

– Jeg mener stadigvæk, at vi er nødt til at se på, hvordan vi kan genåbne. Smittetrykket er lavt og der er ingen udvikling i smitterisikoen på Bornholm, så jeg kan ikke se, hvorfor vores butikker ikke skulle kunne åbne langsomt op, siger Søren Schow.

– Kvickly, Netto, Lidl, Fakta og så videre holder åbent, og det gør de, uden det har en negativ udvikling på smittetrykket, så mon ikke også man kan handle tøj, tv-radio og så videre med samme resultat? Jeg håber, man vil begynde at se på det. Vi har også set, at der er en stor vilje til at lukke ned, men vi mangler virkelig en plan for genåbningen.

Er det primært butikslivet, du har i tankerne?

– Nej, det er også vores uddannelser til de unge mennesker. Ja, jeg mener sådan set hele samfundet. Jeg er lidt i tvivl om den her udvikling, og hvor længe vi skal have lukket ned. Det er jo ikke løsningen på problemet, det handler bare om at mindske smittespredning.

Men er du ikke nervøs for, at man lukker op, og så kommer der måske tilrejsende fra andre egne, og så står vi pludselig med et stigende smittetryk på Bornholm?

– Nej, det er jeg ikke. For vi ved jo, hvad der skal til for at lukke smitten ned. Og så kan vi sige, okay, så lukker vi cafeerne igen for eksempel, og så hjælper det. Hvis vi alle sammen holder os hjemme, hjælper det, men det er bare ikke en samfundsmæssig løsning, der kan bruges på den lange bane. Bornholm er isoleret, og nu kommer der godt nok en vinterferie, hvor der kommer folk udefra, men vi havde jo en hel sommer, hvor vi havde turister, uden der skete noget væsentligt forværrende, så mon ikke vi kan klare det?

Hallo!

Synes du, at borgmester Thomas Thors eller kommunalbestyrelsen skal henvende sig til regeringen, altså række fingeren op og sige: "Hallo, vi vil gerne have lov til at genåbne hos os"?

– Ja, det synes jeg. Men jeg ved også, at Thomas Thors jo ikke ønsker at lukke op, og i forhold til det er min betragtning, at han stadig er læge og ser på det ud fra et lægeperspektiv om at undgå smitte. Og, okay, hvis vi skal undgå smitte, er det da vejen frem bare at lukke ned og sætte os og vente, men så kan vi komme til at sidde her i 20 år. Som jeg ser det, har vi hverken menneskeligt eller samfundsmæssigt råd til at være lukket ned mere end højst nødvendigt. Hvilken betydning har det for vores skoleelever, at de ikke kommer i skole? Ja, de får fjernundervisning, men det er på ingen måde det samme som rigtig undervisning.

Du mener altså, at Thomas Thors som læge ser på situationen ud fra et strengt smitterisikosynspunkt, hvor du mener, man skal se bredere på det?