– Vi skal vælge nogle dyr, der kan hjælpe os med at skabe den natur, vi allerhelst vil have. Det har noget at gøre med, hvad det er for et grundlag, vi er på. Her taler vi geologi, fysik, kemi, jordbund og historie. Vi har heldigvis allerede ni års erfaringer med, hvad bisoner gør ved den bornholmske natur. Derudover er der ved at blive lagt sidste hånd på en ph.d. fra Københavns Universitet, som har undersøgt det meget nøje. Den vil vi læse med stor interesse og sige, gør de noget godt, hvad er de gode til, hvad er de ikke så gode til.
– Vi har også selv fulgt med derude i bisonskoven. Jeg tror, jeg har fem dataserier for, hvordan naturen udvikler sig derude. Vi er også kommet med det første pip om, at bisonerne er rigtig gode til at skabe den her nye natur. Når de lidt monotone arealer med rødgran og så videre skal brydes op til noget mere dynamisk natur, så er bisonerne perfekte. De er ikke så gode til at vedligeholde lysåbne arealer, som vi gerne vil have til at blive i samme tilstand. Det er derfor, jeg har snakket heste. Engene omkring Svinemosen gror til i skov, hvis vi ikke gør noget, og så mister vi en naturtype og de arter der knytter sig dertil.
Råvildt går under hegnet
De bornholmske jægere har ikke været så glade for udsigten til, at man stopper dyrenes fri bevægelighed med nye vildthegn. Den diskussion vil Søren Friese også gerne tage, men han kan allerede nu sige, at der vil være masser af vildt i den kommende naturnationalpark.
– Vi har rigtig meget råvildt herovre, og vi kan lave de hegn, så råvildtet kan passere uden problemer, det har vi vist med bisonhegnet. Man laver såkaldte underførsler, hvor man lader naturlige grøfter stå åbne. I dag har vi måske mere råvildt inde i bisonskoven, måske endda mere end udenfor. Det har vist sig, at råvildtet er glade for bisonernes hærgen. Hver gang de har barberet en busk, så spirer den med en masse små skud, som råvildtet elsker at nippe til.