Snør skoene og gå forbi Verdens Ende

Snør skoene og gå forbi Verdens Ende
Arnagers hvide kalkklinter. Foto: Søren P. Sillehoved
| ABONNENT | 24. APR 2021 • 10:50
Af:
Søren P. Sillehoved
| ABONNENT
24. APR 2021 • 10:50

NATUR

Den seneste stafetvandring langs øens kyster sluttede i Arnager, derfor begynder den næste tur samme sted. Fra Arnager til Rønne er der syv kilometer. Der afgår bus tilbage fra stoppestedet Snellemark i Rønne. Undersøg dens afgangstider inden turen. Da vandreturen fra Arnager langs kysten nogle steder er besværlig på grund af manglende strand, må man følge stien over klinterne. Dér kommer næste problem, Bornholms Lufthavn og dens sikkerhedshegn. Derfor begynder stien over klinterne ved silderøgeriet udenfor Arnager. Turen vil begejstre alle med sans for smukke landskaber, bortset fra lufthavnens markante ståltrådshegn.

Hvide kalkklinter ved Arnager

Fra parkeringspladsen følger man stranden mod vest. Snart ses øens eneste kalkklinter med en højde på 20 meter. Formationen har øverst nogle store, hvide blokke af kalksten dannet af kalkholdige kiselsvampe på havbunden for 100 millioner år siden. Forneden ses et langt bælte af grønlig sandsten. Der findes ikke mange fossiler i kalken.

Derfra går man tilbage og følger vejen op gennem Arnager til silderøgeriet. Her begynder stien oppe over klinterne, afmærkede med skilte. Lokalt kaldes området Verdens Ende. Årsagen til navnet skyldes hegnet til lufthavnen. Oprindeligt opførte Bornholms Lufthavn sit sikkerhedshegn helt ud til kanten af klinten, så folk ikke kunne vandre ad den gamle sti, og derfor følte, det var Verdens Ende. Senere blev hegnet rykket tilbage. Dermed kan stien over klinterne stadig bruges.

Bornholms Lufthavn

Den flade slette, der udgør lufthavnen, blev dannet af smeltevandet efter istiden. Lufthavnen blev indviet i 1939. I vore dage er der mange daglige afgange og ankomster til og fra København. Om sommeren flyves der også til Aalborg, Billund og andre steder. Ligesom der jævnligt er turistflyvninger til udlandet.

Der raster mange skarver ved øens kyster. Hver aften flyver store flokke af skarver til en fælles overnatning i nærheden af lufthavnen. De mange skarver flyver lavt langs kysten, over landingsbanerne stiger fuglene opad og bagefter ned igen, for at de ikke kolliderer med flyene. Det kaldes indlæringsevne.


Mange sorte skarver raster langs øens kyster. Foto: Søren P. Sillehoved

Bavnodde

Kort efter ses en asfalteret vej, der går ned til stranden, anlagt til eventuelle flyulykker. Prøv at gå ned på stranden og følg den cirka 200 meter mod øst. Med millioner af rullesten på stranden kommer man frem til Bavnodde med øens yngste aflejringer. De består af en finkornet og leret sandsten med sit markante bælte af grovkornet kvart sandsten. Her er der til gengæld mange fossiler, blandt andet muslinger og vættelys fra blæksprutter.

Mod Stampen

Man går tilbage til stien over klinterne og fortsætter mod vest. Snart er man fremme ved Stampens mange sommerhuse og endelig slutter lufthavnens hegn. Navnet Stampen skyldes, at der i ældre tider var en vandmølle ved åen med et stampeværk til opkradsning af hjemmevævet stof. Man fortsætter bare ad stien langs sommerhusene og efter en nedstigning og overgang af en bro over åen, kommer man til Onsbæk Plantage.

I ældre tider var området med store klitter og flyvesand. For at hindre sandflugten blev der midt i 1800-tallet udplantet skovfyr og østrigsk fyr. Flere steder er der slugter ned til en vidunderlig badestrand.

Stien gennem skoven ender oppe ved Søndre Landevej. Herfra følger man cykelstien til venstre og kort efter ses Fredensborg Badehotel. Følg stadig cykelvejen, men gå til venstre ved den første sti og følg den ud til et stort, åbent område med spredte fyrretræer og gyvelbuske.


Klinter med sandsten i Stampen. Foto: Søren P. Sillehoved

Galløkken

I ældre dage græssede byens kreaturer i løkken, og der var en galge. Galløkken blev i 1967 fredet. Området er afgrænset af 15 meter høje klinter, sikret med høfder. Der findes en meget fin badestrand. Når man følger stien passeres vandrehjemmet og Bornholms Forsvarsmuseum.

Kastellet og Magasinerne

Ved Bornholms Forsvarsmuseum ses magasinerne fra 1841. Efter bygningerne følges stien til venstre langs stengærdet til kirkegården. Herfra ser man mod det rundkirkeagtige Kastellet, anlagt i 1689, som kanontårn af Christian 5. i hans store plan om at lave Rønne til en fæstning i krigen mod Sverige. Der ses endnu spor af volde og skanser i området, ellers er Kastellet den eneste bygning fra de gamle planer. Kanontårnet havde oprindeligt et fladt tag, taget af tegl er fra 1700. De ti store kanoner skulle have beskyttet havnen, men under en prøveskydning faldt loftet ned over mandskabet. Bagefter brugte man det som krudttårn og arresthus. Det indgår i dag som en vigtig del af Bornholms Forsvarsmuseum.


Kastellet blev bygget som kanontårn i 1689. Foto: Søren P. Sillehoved

Helt ude ved kysten, nede under skrænten, ses en ældre skanse med to store kanoner. Kaldt Kanondalen. Bag den gamle skanse ses en nyere aktivitet; store havvindmøller, der skal sejles ud til en stor vindmøllepark ude i havet.

I 1600 pegede kanoner ud over det åbne hav. For 70 år siden var stedet en losseplads med store olietanke og Østkraft. Men tiderne skifter. I vore dage er det en aktiv arbejdsplads med en stor og udvidet havn.

Man følger stien langs kirkegården til højre og kommer frem til Rønne Havn. Følg fortovet til Søndre Bådehavn med udsigt til færgerne og en gammel smedje. På den modsatte side af vejen ses den røde Toldbod fra 1684, derefter kommer Snellemark med busser til hele Bornholm, samt sydpå mod Arnager.

God tur. Næste stafetvandring er fra Rønne til Hasle.