Sidste uge med livreddere: 'Det er de uoplyste, der kommer galt af sted'

Sidste uge med livreddere: 'Det er de uoplyste, der kommer galt af sted'
I et kort øjeblik lykkedes det, at rette livreddernes blik væk fra vandet. Foto: Berit Hvassum
FRITID | SANDVIG | Torsdag 12. august 2021 • 12:00
FRITID | SANDVIG | Torsdag 12. august 2021 • 12:00

Skal du reddes op af vandet, så er det ved at være nu. Om en uge er der ikke flere livreddere på de bornholmske strande. Onsdag den 18. august står livreddertårnet tomt, og der er derfor ingen, der kan oplyse dig om dagens strandforhold, eller redde dig op af vandet og ind på land, hvis du skulle få brug for det. Gud forbyde det.

Men livredderne kan jo ikke stå der hele året rundt, og ved Sandvig Strand begynder det så småt også at tynde ud i strandgæsterne. Sommerferien er slut, skolerne åbner, og flere vender tilbage til deres arbejde i disse dage. Det betyder, at strandsæsonen er slut, og det er den også for livredderne.

På Sandvig Strand står Mads Allerslev Eriksen og Rebecca Svantemann i tårnet med en kikkert ved hånden, førstehjælpstaske over skulderen, musik på anlægget og en rød og gul trøje på. De klassiske livredderfarver. De runder sæsonen af på Sandvig Strand, og de forventer en ganske stille og rolig uge. De har hejst det gule flag, fordi gæsterne skal være opmærksomme på fralandsvinden. Ellers er der ikke noget farligt ved dagens badetur.

Lige pludselig overdøves samtalen af en stor helikopter, og Mads Eriksen kigger straks ned i sin walkie-talkie.

– Der plejer at komme med oplysninger, hvis der er noget på færde. Det kan jo være, at vi skal hjælpe, siger Mads Eriksen.

Det er en stor grøn militærhelikopter, der drøner ud over Østersøen. Det når den at gøre flere gange i løbet af vores snak. Den flyver også over Sandvig Strand. Men ingen alarm over walkie-talkien endnu. Det viste sig at være en ganske fredelig aktion, helikopteren var på. Det var tale om uddannelse af nye piloter, der skulle have sig en tur i den tonstunge maskine.

Ganske symptomatisk for denne eftermiddag, hvor ingen rigtige faresignaler viser sig. Der var en badende ved badebroen og to hunde, der jagtede store kæppe, som ejermanden kastede i havet. Selvom der åndede fred og ro, sad livredderne Mads og Rebecca altid med øjnene rettet mod de badende gæster. Både dyr som mennesker.


– Vi har været ude i vandet for at undersøge risikoforholdene på denne strand. Det gør vi hver gang, vi ankommer til en strand, siger Mads Eriksen. Foto: Berit Hvassum

En livredders fornemmeste opgave

Mads Eriksen og Rebecca Svantemann bruger deres sommer på at være livredder rundt om i Danmark. De har et turnussystem, hvor de hver uge skifter strand og makker. Denne uge har altså bragt dem sammen på Sandvig Strand, hvor de runder deres livreddersæson af. De første dage er gået med at lære stranden at kende.

– Vi har været ude i vandet for at undersøge risikoforholdene på denne strand. Det gør vi hver gang, vi ankommer til en strand. Det karakteristiske ved denne strand er klipperne. Dem kan man slå sig på. Strømmen er ikke så voldsom, men den kan forekomme, siger Mads Eriksen.

Derudover forklarer Mads og Rebecca, at der er lavt vand omkring badebroen, og det kan også føre til skader.

– Sådan en bro kan jo indbyde til, at man skal springe fra den. Men det kan man altså ikke her, når vandet er så lavt. Du kan slå dig voldsomt, hvis du for eksempel laver hovedspring. Det skal man ikke på denne bro, siger Rebecca Svantemann.

– Sandvig Strand er en meget sikker strand. Derfor har vi blandt andet heller ingen båd tilknyttet, supplerer Mads Eriksen.

Deres arbejde er ikke så action-fyldt, som det ad flere omgange filmisk er gengivet. De har både surfbræt og andet udstyr, men det er ikke så tit, at det skal bruges, hvor de spurter op og ned af stranden med det. Meget at tiden foregår ved deres tårn, hvor de badende gæster kan komme forbi med spørgsmål og småskavanker. En stor del af deres arbejde består i det, der hedder oplysende indsatser.

– Vi forsøger jo som oftest at forebygge ulykker ved at oplyse folk om dagens strandforhold, når de kommer forbi. Jo mere vi kan oplyse folk, des færre ulykker får vi, siger Mads Eriksen.

En rolig sæson

Oplysningen er i hovedsædet. Det ser vi i tallene, som TrygFonden Kystlivredning laver. Det er nemlig dem, der "sponsorerer" vores livreddere på de danske strande. Sæsonen har indtil videre ikke bud på nogen livreddende aktioner fra de bornholmske livreddere. Det er en aktion, hvor det vurderes, at en eller flere personer er i livsfare. Den har derimod budt på få førstehjælpsaktioner og mange oplysende indsatser, som TrygFonden kalder dem det.


På Sandvig Strand har der i denne sæson været lige knap 1.000 oplysende indsatser. Foto: Berit Hvassum

 

Illustration: Christina Skovmose

 


De fire typer af aktioner

• Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.

• Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.

• Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.

• Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

 


Oplysende indsatser

På Sandvig Strand har der i denne sæson været lige knap 1.000 oplysende indsatser. På Balka Strand med, som er den anden strand på Bornholm, hvor der livreddere, har der sammenlagt været godt 2.300 oplysende indsatser, hvor folk har henvendt sig til livredderne, eller hvor livredderne har henvendt sig til folk og oplyst dem.

Og måske er de oplysende indsatser grunden til, at ingen er kommet galt af sted.

– De uoplyste er tit dem, der ender i uheldige situationer på stranden, hvor de blæser væk på et board som eksempel. Det kan også være dem, der overvurderer deres egne evner, hvor det ender galt. Derfor forsøger vi så vidt muligt at opfordre folk til at komme forbi og spørge os, hvis de har nogle spørgsmål omkring forholdene, siger Mads Eriksen.

Livredderne på Sandvig Strand opfordrer også folk til at benytte sig af stranden, så længe livredderne er der. Strandforholdene er stadig gode, selvom sæsonen går på hæld.

– Vandet er stadig over de 20 grader, og stranden er jo flot og lækker. Vi synes også, at vores arbejde er federe, når der er mennesker på stranden, som vi kan snakke med, så vi håber, at folk vil komme på stranden og bade lidt endnu, siger Rebecca Svantemann.

– Vi håber, at der kommer nogle skoleklasser forbi. Vi vil gerne fortælle dem om god strandkultur og strandforhold, så vi endnu en gang kan oplyse dem, lyder en sidste opfordring fra Mads Eriksen.

Så skal du ud og bade, kan du tage en sikker dukkert under supervision på Sandvig Strand en uge endnu. Men hop ikke på hovedet fra badebroen.



FÅ ABONNEMENT