I stedet for en pande med lidt fedtstof, mel, væske, salt, peber og kulør indeholdt denne opskrift stegesky, rødvin, fløde, smør, salt, peber, ribsgelé, majsstivelse og kulør. Stegesky var der ikke meget af, så jeg brugte noget af kogeskyen i stedet for. For en urutineret sovsemager virkede det, som om der var noget mere arbejde forbundet med denne sovs end med den, min far laver til hakkebøf, men den smagte skønt, så det gjorde ikke noget.
Suppe og kartoffelvand er i øvrigt ikke det eneste, man kan bruge, hvis man vil lave en brun sovs. Man kan også vælge at bruge mælk, ligesom man gør til for eksempel persillesovs. I så fald er det ikke en espagnole, men en anden fransk grundsauce, den er i familie med, nemlig bechamél.
Systemet med grundsaucer blev forfinet af den franske kok, køkkenchef og madskribent August Escoffier, som opererede med fem, deriblandt espagnole og bechamél. De tre øvrige er hollandaise, tomat og velouté. Sidstnævnte er nok den mindst kendte. Den fremstilles af en let fond fra for eksempel kylling eller fisk, hvor benene ikke er stegt forinden. Navnet er fransk for fløjlsagtig.
Det er stadig det system, det professionelle køkkens saucer er bygget op efter i dag, og som er med til at danne overblik over, hvordan saucen laves, hvad den skal smage af, og hvor den stammer fra.
August Escoffier gjorde det også soleklart, at sauce er andet og meget mere end tilbehør til det, der ellers er på tallerkenen, når den bliver sat på bordet. I den forbindelse kan det være værd at bemærke, at han var manden, som næsten egenhændigt ændrede driften af restauranter fra buffeter til tallerkenservering, hvor retterne bliver båret ind, efterhånden som gæsterne var klar til dem. Nå, det handler om sovs og dermed også sauce, som ifølge franskmanden kræver kokkens fulde opmærksomhed: