Han er mere end åben over for et fremtidigt samarbejde med kommunen for at sætte fokus på oplysningen om ordningen til de relevante borgere.
– Da jeg kom herover, kunne jeg simpelthen ikke forstå det. Jeg har jo set på tæt hold, hvor godt det sociale frikort er. Man får inkluderet de her mennesker i samfundet, og de føler, at de er en del af et fællesskab. Det er en rigtig god måde at få folk ind på arbejdsmarkedet på deres præmisser og med de ressourcer, som de nu har. Det har jeg mange gode erfaringer med fra København, fortæller Jani Keto.
– Når jeg nogle gange møder de her komplekse borgere, som bliver nødt til at begå kriminalitet for at tjene nok penge, så tænker jeg, de skal da bare ud i arbejde. Men min oplevelse er, at selv mine kolleger ikke kender til det sociale frikort. De tænker, at det er en københavnerting.
– Problemet er også, at der findes en stigmatisering på arbejdspladserne i forhold til de socialt udsatte. Min fornemmelse her på øen er, at det er virkelig svært at finde organisationer og virksomheder, som ønsker at være med i ordningen. Men i virkeligheden er det slet ikke så svært, det handler bare om at tilpasse arbejdsopgaverne til borgerens ressourcer.
– Ordningen gør både, at borgeren kan bidrage til et større fællesskab, færre indlæggelser hos os på hospitalet, mindre kontakt til politiet, mindre kriminalitet. Vi vil meget gerne arbejde sammen med kommunen om den her oplysningskampagne, siger Jani Keto.