Sådan går det med drengen som styrtede ned i Ekkodalen

Sådan går det med drengen som styrtede ned i Ekkodalen
Man skal tage sig i agt, når man færdes i Ekkodalen. Der kan være langt ned. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | EKKODALEN | ABONNENT | 17. JAN 2022 • 12:55
NYHED | EKKODALEN | ABONNENT
17. JAN 2022 • 12:55

En 14-årig dreng fra Bornholms Efterskole er blevet udskrevet fra Rigshospitalet og er sluppet nådigt fra sit fald ud over en skrænt søndag. Nu er han hjemme hos sin mor, og skolen håber at have ham tilbage igen på onsdag.


Ulykken søndag, hvor en teenager ved 12.15-tiden faldt ned ad en skrænt i Ekkodalen, vidner om, hvor påpasselig man skal være i den bornholmske natur, når der er klipper og højder involveret – og at det kan være en god idé at holde sig til de afmærkede stier.

Som tidligere omtalt i Tidende involverede styrtet et 112-opkald, som resulterede i en større redningsaktion, der blev sat i værk med hjælp fra Beredskabsstyrelsen, og som inkluderede højderedningsudstyr og lægehjælp fra en tilkaldt lægehelikopter.

Drengen endte da også med at blive fløjet til Rigshospitalet.

Han er 14 år og har siden sommer været elev på Bornholms Efterskole uden for Rønne, oplyser Bjarne Holm, som er lærer på skolen.

Han kan heldigvis også fortælle – hvilket han siger, at han gør med et smil på læben – at "den unge mand" alt taget i betragtning har det godt: 

– Han er heldigvis ikke kommet alvorligt til skade, siger Bjarne Holm.

– Han blev jo fløjet til Rigshospitalet med helikopter og har været igennem de undersøgelser, man nu engang foretager, når man ankommer til traumecentret, og har blandt andet fået foretaget en hel kropsscanning. Han fejler ikke noget, bortset fra at han er godt forslået, og hans højre knæ har være ude af led. Det er dét. Men han er blevet udskrevet og er hjemme hos sin mor i Taastrup, og vi forventer ham tilbage på skolen på onsdag.

At eleven sammen med en større flok kammerater og et par lærere var havnet inde i Ekkodalen skyldes, at det jo var weekend, og i den anledning arrangerede skolen en tur ud af huset.

– Når vi har nogle af eleverne på skolen i løbet af en weekend, hvor de ikke er taget hjem, kan det godt være lidt kedeligt i sådan en januar måned, hvis der ikke sker noget, siger Bjarne Holm.

– Så vi planlagde en tur ind til Rytterknægten, hvor vi delte os i to hold. Det ene kørte mountainbike, det andet gik en god lang tur ned i Ekkodalen.

Lidt exceptionelt var hele 58 elever ud af skolens i alt 75 elever blevet på skolen i weekenden, hvilket der dog er en ganske specifik grund til:

– Vi skulle have været på skitur til Norge på torsdag, forklarer Bjarne Holm.

– Derfor syntes vi ikke, eleverne skulle tage hjem i weekenden, for vi ville gerne være så sikrede som muligt mod corona. Vi er faktisk i den situation, at vi siden jul ikke har haft nogen positive elever eller lærere på skolen, og det er jo vigtigt, hvis vi skulle ud at rejse. Så de, der skulle med på skitur, skulle blive her, men nu har vi alligevel valgt at udskyde rejsen til marts, og så håber vi, at coronasituationen ser endnu bedre ud til den tid, og at der er mere ro på det hele.

To fald

Når man er inde at gå tur i Ekkodalen, er man så ikke opmærksom på, at der er nogle skrænter, der kan være farlige?

– Jo, det er man altid, og når man følger den gule markerede sti gennem terrænnet, burde man være på ret sikker grund. Men den her unge mand besluttede, at han lige skulle hen at kigge og se, hvor langt der egentlig var ned, siger læreren.

– Desværre træder han forkert, og fordi det er utrolig vådt og glat, glider han. Han glider ud over kanten og lander på en afsats lige neden under, måske to-tre meter nede, men afsatsen er ikke særlig bred, til gengæld er den både fedtet og skrå, så han glider videre ud over den og falder igen nogle meter ned. Og jeg vil sige, at var vi gået bare 100 meter længere frem, havde det været fatalt, for der går faldet måske 15-20 meter lige ned. På den måde er han heldig, at han falder et sted, hvor terrænnet er skrånende, så han får afbødet slagene. Havde han skullet tage seks-syv meter i ét hug, uden noget der tog farten af undervejs, var han formentlig kommet alvorligt til skade.

Bjarne Holm fortæller, at han selv var med mountainbike-holdet, mens en kollega var med på gåturen, hvor man kunne fortsætte lidt frem ad det gule spor, rundt om en klippeafsats og komme ned til eleven.

– Det gjorde eleverne, og de mødte også nogle voksne – der var mange i skoven søndag – som hurtigt besluttede at ringe 112, og så blev hele apparatet jo sat i gang, konstaterer Bjarne Holm, som blev kontaktet af eleverne, og som hurtigt kunne dirigere sin kollega hen til ulykkesstedet.

Og nu er drengen hos sin mor?

– Ja, han er hjemme at blive plejet af mors kyndige hænder, men vi håber at se ham på onsdag, siger Bjarne Holm.