Russisk spion var på Bornholm

Russisk spion var på Bornholm
Vladislav Olegovich Khlestov til kransenedlæggelse på kirkegården i Allinge den 7. maj 2018. Det indsatte foto er fra DR's dækning af de nordiske spioner. Foto: Allan Rieck
TOPNYHED | ABONNENT | 29. APR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
29. APR 2023 • 05:30

En ansat på Ruslands ambassade arbejdede reelt for landets militære efterretningstjeneste, da han to gange deltog i den årlige mindehøjtidelighed i Allinge, hvor russiske ofre for 2. verdenskrig bliver æret.

En afsløret russisk spion i Norge har været på Bornholm ved mindst to lejligheder i 2018 og 2019, hvor han arbejdede i Danmark.

Major Vladislav Olegovich Khlestov var fra december 2015 og fire år frem officielt en del af det diplomatiske korps på Ruslands ambassade i København. Men reelt var han udsendt af Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU.

Det har Danmarks Radio sammen med sine norske og svenske pendanter NRK og SVT netop dokumenteret på baggrund af informationer fra researchorganisationen Dossier Center. En del af tv-stationernes materiale stammer fra russiske databaser, som Dossier Center har unik adgang til. Nordiske og vestlige efterretningstjenester har bekræftet informationerne fra Dossier Center.

På Bornholm var den i dag 39-årige Vladislav Olegovich Khlestov i både 2018 og 2019 en del af den russiske delegation, der op til den 9. maj nedlagde kranse ved det mindesmærke for russiske ofre fra 2. verdenskrig, der er stillet op i Allinge. Det viser Bornholms Tidendes fotos fra de to lejligheder.

I Norge har Khlestov haft titel af forsvarsattaché ved Ruslands ambassade i Oslo. Det er uvist, om han var blandt de 15 russiske ambassadeansatte, som Norge kaldte spioner og på den baggrund udviste den 13. april.

– Der er personer, der udgiver sig for at være russiske diplomater udstationeret ved ambassader og konsulater, som i realiteten arbejder for russiske efterretningstjenester, siger Inger Haugland, direktør i afdelingen for kontraspionage i den norske Politiets Sikkerhedstjeneste (PST) i Skyggekrigen, den aktuelle samproduktion fra NRK, SVT og DR.

Spionage på mange fronter

Opgaven for GRU's officerer er at kortlægge og spionere mod blandt andet militær infrastruktur, Nato-øvelser, forsvarskapaciteter og -teknologi, militærbaser og indkøb på forsvarsområdet.

Det gør de for at styrke Ruslands position i forhold til Vesten, siger kontraspionagechef Anders Henriksen fra den danske Politiets Efterretningstjeneste (PET) til Danmarks Radio.

– GRU’s hovedopgave er grundlæggende at forberede en eventuel storkonflikt, som Rusland måtte blive involveret i. De leder efter information, viden, teknologi og indflydelse, der kan være til fordel for Rusland, siger norske Inger Haugland.

De russiske agenter arbejder blandt andet ved at rekruttere kilder.

– Altså folk, der ser, hører og ved ting, som er relevante for russiske efterretningstjenester at vide, siger Inger Haugland.

– Blandt andre ting ser vi, at de går efter unge, både i forretningslivet og i politik. Folk, der måske ikke har nogen informationer eller indflydelse i dag, men kunne være i stand til at få det i det lange løb, siger hun.

– De indsamler også information om og kortlægger kritisk infrastruktur i Norge. De forsøger at købe og erhverve norsk teknologi og norske varer. De kan også være involveret i cyber-operationer, erhvervelse af strategisk placerede ejendomme og andre former for investeringer, siger Inger Haugland til NRK.

 


Kransenedlæggelse i 2018. Vladislav Olegovich Khlestov ses gøre honør bagest i billedet. Foto: Allan Rieck

 

Kun ét kendt fortilfælde

At Vladislav Olegovich Khlestov også tog del i at nedlægge kranse i Allinge i 2018 og 2019 er det kun andet og tredje kendte eksempel på, hvad Khlestov med sikkerhed foretog sig under sine fire år i Danmark.

Det første kendte eksempel på Vladislav Olegovichs Khelstovs aktivitet på dansk jord mindede meget om hans deltagelse i Allinge-arrangementet: I november 2018 deltog han i en højtidelighed i Løgumkloster, der markerede 100-året for afslutningen på 1. verdenskrig.

Også her besøgte Khelstov et mindesmærke. En artikel fra Jydske Vestkysten viser, at han desuden spiste stegt flæsk og stuvet kålrabi i selskab med grev Ingolf, grevinde Sussie, franske og belgiske diplomater og flere politikere, heriblandt nuværende økonomiminister Stephanie Lose (V).

På den russiske ambassade i Oslo afviser pressetalsmand Timur Chekanov, at Vladislav Olegovich Khlestov og de tre øvrige identificerede russiske efterretningsfolk i Norge har gjort noget forkert. Ifølge Timur Chekonov har de udelukkende udført normalt diplomatisk arbejde.

Bornholms Tidende har kontaktet Ruslands ambassade i Oslo og forelagt oplysningerne om Vladislav Khlestov. Ambassaden er ikke vendt tilbage.

 


Vladislav Olegovich Khlestov (til højre) ses ved kransenedlæggelse på kirkegården i Allinge den 8. maj 2019. Foto: Anders Koefoed Larsen