Ekspert: Hvad lavede han på Bornholm?

Ekspert: Hvad lavede han på Bornholm?
Vladislav Olegovich Khlestov (til venstre) til kransenedlæggelse på kirkegården i Allinge den 7. maj 2018. Foto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 29. APR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
29. APR 2023 • 05:30

Det er langt fra bare trivielt, at en nu afsløret russisk spion har været på Bornholm mindst to gange. Men det er ikke til at afgøre, om major Khlestov fra Ruslands militære efterretningstjeneste også spionerede, mens han var her, siger museumsinspektør og Ruslands-ekspert Jakob Seerup.

Det er fuldt ud relevant at påvise, at den nu afslørede russiske spion Vladislav Olegovich Khlestov under sit ophold i Danmark to gange deltog i at nedlægge kranse ved det russiske mindesmærke i Allinge. Samtidig kan det blive meget svært at afgøre, om Khlestov også fungerede som spion under sine ophold på Bornholm.

Det siger museumsinspektør og Ruslands-ekspert Jakob Seerup fra Bornholms Museum.

– Det aktualiserer noget, som vi taler om netop nu. Omvendt ved vi ikke noget om, hvad russerne eventuelt også har foretaget sig, mens de var på Bornholm for at nedlægge kranse i Allinge, siger han.

– Når han står i Allinge i fuld uniform, udfører han et stykke arbejde, der også er en del af hans stillingsbeskrivelse. Men derfor synes jeg bestemt ikke, at det er rent trivielt, at han også har været på Bornholm. Det synes jeg bestemt, at det er værd at holde øje med, siger Jakob Seerup.

– Jeg er sikker på, at man lige nu tjekker rigtig godt efter i de danske efterretningstjenester. For at finde ud af, hvad de personer, der nu er afsløret som spioner, eventuelt kan have foretaget sig, mens de var i Danmark,

– Jeg tror, at de danske myndigheder har taget truslen alvorligt. At man ikke udviste nogle, før man så gjorde det sidste år, skyldes ikke nødvendigvis, at man ikke havde nogen viden om dem, siger Jakob Seerup.

Dokumentation holder vand

Jakob Seerup kender og blåstempler den russisk baserede reserarchorganisation Dossier Center, der har udstyret Danmarks Radio og dens søsterkanaler i Norge og Sverige med en del af den dokumentation, der har sat tv-kanalerne i stand til at afsløre, at blandt andre Vladislav Olegovich Khlestov reelt var spioner, mens de officielt var ansat på Ruslands ambassade.

– Når Dossier Center kan kigge ind i de her databaser, er det fordi Rusland er et bundkorrupt samfund: Hvis der findes en database, er den også til salg, siger han.

– Når Dossier Center finder en person i databasen, kan de i kraft af korruption andre steder i systemet også finde ud af, hvor de her agenter bor, hvilke biler de kører, og hvilke adresser i Moskva deres telefonsamtaler har foregået til.

– På den måde kan Dossier Center også kortlægge de her agenters kontakter i Moskva og for eksempel finde ud af, om det er kontakter i den militære eller den civile efterretningstjeneste, siger Jakob Seerup.

– Alt sammen for at sige, at de her informationer står til troende. Når det så er sagt, skal man også huske, at efterretningsarbejde er mange ting.

Besøg tjener Putins fortælling

Mens det ikke er muligt at påvise, at major Khlestov fra den russiske militære efterretningstjeneste indsamlede informationer på Bornholm, er Jakob Seerup sikker på et formål, som det russiske besøg i hvert fald tjente.

– Sådan en kransenedlæggelse i Allinge er med til at understøtte den russiske fortælling og Putins dagsorden om at skabe et militaristisk, aggressivt samfund. Hvor man tidligere prøvede at samle folk om økonomisk fremgang, giver man i dag folk symbolerne på og fortællingen om "det sejrende Rusland", siger han.

– Så når russerne møder op ved kransenedlæggelser som den i Allinge, er det fordi de gerne vil have taget billeder og få formidlet et indtryk af, at man også hædrer russiske soldater i Vesten.

– Det er også en del af jobbet, og det er ikke noget, der nødvendigvis hænger sammen med, at de også kigger på for eksempel militære installationer. Når lejligheden byder sig, gør de det selvfølgelig. Men spørgsmålet er, om de også har benyttet lejligheden på Bornholm til også at lave noget andet af den slags, siger Jakob Seerup.

– En lejlighed som den i Allinge kunne godt være en lejlighed til også at tale med nogle, der virker til at være sympatisk indstillet over for Rusland. Men vi kan ikke vide det, siger han.

Ved du, hvor længe de russiske delegationer var på Bornholm, da der blev lagt kranse ned i Allinge i 2018 og 2019?

– Jeg er ret sikker på, at det var noget med, at de tog frem og tilbage samme dag. Men jeg tror ikke, at det vil være særligt let at finde ud af, for i modsætning til i Rusland er det ikke muligt at købe færgens passagerlister.