Røde tal på bundlinjen ryster ikke medejer af Nexø-virksomhed

Røde tal på bundlinjen ryster ikke medejer af Nexø-virksomhed
Der bliver også lavet dyner til dyrelæger. – Dyrene ligger også og fryser når de er i narkose og derfor har det jo været helt oplagt også at lave varmluftdyner til dyrelæger, siger John Gibler. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 15. FEB 2021 • 17:40
Af:
Martin Gangelhoff Hansen
| ABONNENT
15. FEB 2021 • 17:40

ERHVERV

Genanvendelige dyner til hospitalsindustrien. Det er produktet hos den lille Nexø-virksomhed Duvair.

Det seneste regnskab viser, at overskuddet på 41.065 kroner i 2019 i regnskabsåret 2020 blev vendt til et underskud på 26.507 kroner.

– Det er svært at komme med en god forklaring på vores underskud, men vi er stadig godt tilfredse med vores regnskab og har da fået lidt løn ud af det, siger direktør John Gibler.

Han ejer sammen med sin kone og meddirektør, Liza Gibler, Duvair, som de stiftede sammen 1. januar 2006. Liza Gibler er tidligere sygeplejerske, og tilbage i 2000 kom hun på ideen om at bruge genanvendelige dyner, da hun gennem sit arbejde havde set hvor mange engangsprodukter, der hver dag bliver smidt ud.

Duvairs dyner kan genanvendes mindst 150 gange. Da dynerne er varmluftdyner, sikrer de, at bedøvede patienter har en konstant kropstemperatur under en operation. Ifølge Duvairs hjemmeside biddrager det til, at patienten kan få en hurtigere restitution.

Peger på to årsager

Duvair er et deltidsprojekt for ægteparret og folkepensionisterne Gibler, der tilsammen bruger omkring 40 timer om måneden på at drive virksomheden.

Den tid går til regnskab, kundekontakt, pakke og sende varer og klippe stoffet og sende det til Polen, hvor dynerne bliver syet.

Da virksomheden ikke er større, og derfor har begrænsede ressourcer, kan John Gibler ikke komme med en præcis analyse af, hvorfor overskuddet er gået i minus.

– Sådan et regnskab kan også være lidt sjovt nogle gange. For eksempel det stof, vi bruger til at lave vores dyner af. Det er et meget specielt stof, som vi køber i Danmark. Det er så specielt, at vi kun kan købe 1.000 meter ad gangen. Det er rimelig meget.

Duvair har derfor kun brug for at købe stof hjem hvert andet år til en pris på lidt over 50.000 kroner. Sidste indkøb fandt sted i slutningen af 2020, og derfor skal en del af forklaringen på overskuddets nedgang findes der, forklarer John Gibler.

Om coronapandemien har haft en indflydelse er også svært at sige, forklarer John Gibler, men han kan i hvert fald se, at salget til deres største og primære kunde, Læger Uden Grænser, er faldet.

– Det er lidt svært for os at gennemskue, hvorfor omsætningen er gået ned hos dem. Fordi det går igennem deres store indkøbscentral i Frankrig, hvorfra de sender det ud til forskellige steder i verden. Hvorfor, efterspørgslen her er faldet, er svært for os at opklare, om det har noget med Corona at gøre, eller om det bare er fordi, markedet går op og ned.

Ny målgruppe i fremgang

Til gengæld har Duvair i 2020 oplevet fremgang hos en ny kundegruppe, de kun har solgt til i et par år, de danske dyrlæger.

Dyrlægerne foretager også operationer og tandbehandlinger, hvor der anvendes bedøvelse, hvor dyrene risikerer at blive kolde og fryse før og efter operationen.

Fremgangen hos dette segment, mener John Gibler dog, hænger sammen med coronakrisen, hvor en del danskere har anskaffet sig kæledyr. En tendens, der før har været fremme i medierne. Blandt andet i Jyllands-Posten under rubrikken: "Danskerne køber kæledyr i stor stil – Fødevarestyrelsen advarer om impulskøb".

– Dyrlægerne har haft det rigtig godt med masser af omsætning, så der er mange af dem, der har fået øje på vores produkt. Men de køber ikke ret mange ad gangen, så det er stadig en lille del af vores omsætning, men den har dog været noget stigende i løbet af 2020.