René Danielsson støtter kandidatduo: 'Det mest hårdtslående makkerpar i dansk politik'

René Danielsson støtter kandidatduo:  'Det mest hårdtslående makkerpar i dansk politik'
I Morten Messerschmidt og Peter Kofod vil Dansk Folkeparti have et stærkt makkerpar, mener René Danielsson. Arkivfoto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 29. NOV 2021 • 13:05
Henrik Nielsen
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
29. NOV 2021 • 13:05

Ingen andre i Dansk Folkeparti vil kunne stille sig i spidsen for partiet, mener René Danielsson, som er klar til at ændre partiets vedtægter for at bane vej for Morten Messerschmidt og Peter Kofods fælles kandidatur.

Morten Messerschmidt og Peter Kofod er ifølge kommunalbestyrelsesmedlem René Danielsson de måske største talenter i dansk politik, og i hans optik er der ikke andre i Dansk Folkeparti, der kan løfte den opgave at stille sig i spidsen for partiet. Derfor bør de to blive henholdsvis formand og næstformand for Dansk Folkeparti, mener han.

I weekenden præsenterede Morten Messerschmidt og bornholmske Peter Kofod deres fælles kandidatur i Berlingske. Både som personer og politisk møder de opbakning fra René Danielsson, der udtaler sig partikollega og ikke på partiforeningens vegne.

– Jeg er superoptimist. Jeg har ligesom så mange andre haft en lille smule ondt i maven, når det kommer til det, Morten kalder den sorte sky, men det har de gudskelov taget højde for, siger han med henvisning til den bedragerisag, hvor Dansk Folkepartis nuværende næstformand blev dømt i byretten, og som er anket til Østre Landsret.

Folk tager fejl

Når René Danielsson bliver bedt om at fremhæve nogle af de talenter, han mener, Morten Messerschmidt og Peter Kofod besidder, så nævner han deres retoriske evner.

– Man skal stå meget tidligt op, hvis man skal vinde over Messerschmidt i en debat og det samme med Kofod. Kofod er 100 meter-mester i at skære pointen ud, uden at det bliver skingert, og han er super sympatisk. For mig er han måske indbegrebet af den perfekte politiker, også fordi han er så jordnær. Der er ikke noget højrøvet over nogen af dem. Jeg er godt klar over, at folk har nogle fordomme om Morten, men der må jeg sige, at de tager fejl. Bare fordi han godt kan lide opera og rødvin, betyder det ikke, at han er højrøvet, tværtimod, siger René Danielsson.

Aktuelt spænder Dansk Folkepartis vedtægter ben for det fælles kandidatur, da man skal være medlem af Folketinget for at kunne blive politisk næstformand og dermed automatisk afløser for formanden. Det er Peter Kofod ikke. Derfor bør partiet ændre sine vedtægter, mener René Danielsson.

Ny generation

For ham er det også en gevinst, at både Morten Messerschmidt og Peter Kofod tilhører en anden generation end Pia Kjærsgaard og de andre, som stiftede Dansk Folkeparti i 1995.

– Pia vil altid være en nestor. Både Morten og Peter har et super forhold til Pia, og hun vil blive taget med ind over så meget som overhovedet muligt, for hun er stadig indbegrebet af Dansk Folkeparti på rigtig mange måder. Men det er klart, at hvis man havde valgt en anden med en noget øjere alder end Mortens 41 år, så havde man svært ved at se, at det skulle være et Dansk Folkeparti 2.0, siger den lokale DF'er.

Samtidig lægger han vægt på, at de to har fremlagt et egentligt projekt i stedet for bare at ville være kalif i stedet for kaliffen.

– Det fortæller, at de vil noget mere. Og så er jeg personligt glad for, at de har taget nogle af mine mærkesager fra min årsmødeopstilling i 2020 til sig, siger René Danielsson, som håber, at Morten Messerschmidt og Peter Kofod bliver valgt relativt enstemmigt.

Mere folkeparti, mindre folketingsgruppe

Da René Danielsson stillede op til Dansk Folkepartis hovedbestyrelse, gik han især til valg på en udvidelse af hovedbestyrelsen, en satsning på ungdommen og en ny måde at tænke talentarbejde. Alle tre ting er noget, Morten Messerschmidt og Peter Kofoed har taget til sig.

– Jeg gik blandt andet til valg på en udvidelse af hovedbestyrelsen, så man fik en mere lokal forankring, og der var mere folkeparti over det og mindre folketingsgruppe. Folketingsgruppen fylder rigtig meget, som det er i dag, og jeg har talt for, at den skal fylde lidt mindre, for Slotsholmen er en speciel størrelse, og man kan måske godt blive hægtet lidt af virkeligheden, siger René Danielsson.

Som folkeparti bør Dansk Folkeparti også være repræsenteret af alle aldre og begge køn, mener han, og kigger han på partiets nyvalgte kommunalbestyrelsesmedlemmer i hele landet, så er hårgrænsen vigende, og hårfarven er hovedsageligt hvid, som han udtrykker det uden at ville genere nogen.

– Nu er jeg Brøndby-fan, og hvis Brøndby stiller med en gennemsnitsalder på 38 år på banen, så bliver vi nok løbet over af et ung FC Nordsjælland-hold, der har en gennemsnitsalder på 21 eller 25, siger René Danielsson.

En god ro i maven

Men så er der jo lige Morten Messerschmidts sorte sky.

– Jeg håber, han bliver renset, for jeg synes, han fortjener at få lov til at prøve at være formand. Jeg er ikke jurist, men jeg synes, at når man taler om svindel, så er det normalt til egen berigelse. Her taler vi om et beløb på 98.000 kroner, og det er alt sammen på et enkelt møde, som nogle andre mennesker stort set har planlagt, så jeg har egentlig en god ro i maven. Morten er forhåbentlig formand efter 1. marts, og så tror jeg, man får det mest hårdtslående makkerpar i dansk politik, siger René Danielsson.