Rekord langt kagebord: 'Vi løber ikke tør'

Rekord langt kagebord: 'Vi løber ikke tør'
Store Kagedag slog i år rekord med et 14 meter langt bord fyldt med kage. Sidste år var borden 12,5 meter. Foto: Jens-Erik Larsen
LOKALMILJØ | ØSTERMARIE | Søndag 12. september 2021 • 18:00
Emilie Jensen
Journalist
LOKALMILJØ | ØSTERMARIE | Søndag 12. september 2021 • 18:00

Det går ikke stille for sig, når flere hundrede kageglade bornholmere skal spise sig gennem et 14 meter langt bord, fyldt til renden med sødt, sprødt og blødt. Kom med til forberedelserne og forløsningen af Store Kagedag i Østermarie.

– Jeg står selv lige og bager nu, sagde Gitte Thomasen, der er formand for Støtteforeningen Venner af Det Levende Køkken, da Tidende talte med hende inden søndagens Store Kagedag løb af sablen.

Og det var ikke så lidt hun kunne bringe til bordet, da der søndag eftermiddag blev afholdt Store Kagedag i Østermarie.

– Jamen jeg har bagt kanelsnegle, kringle, dagmartærte, muffins og medaljer.

Det er lige før, at Gitte Thomasens kager i sig selv ville kunne fylde det 12,5 meter lange kagebord i Østermarie – som var længden på bordet sidste år. Og som i år slår rekord med hele 14 meter.

Trods Gitte Thomasens mange kager har 30 andre fritidsbagere tændt elpiskeren, slået æg ud og sigtet mel, til søndagens arrangement, hvor folk fra hele øen kan komme og spise sig prop mætte i alverdens kager. Og pengene, ja de går til Det Levende Køkken i Østermarie.


Grethe Olsen påstår, at opskriften på roulade er idiotsikker, fordi den er så nem og hurtig at lave. Og mon ikke den blev spist til søndagens kagedag. Foto: Jens-Erik Larsen

 

En af de frivillige bagere er Grethe Olsen fra Nexø, der lørdag morgen inviterede Tidende ind i sit køkken.

– Jeg skal bage boller og roulade. Jeg bager rouladerne i dag – tre styks –, for de kan godt holde sig til i morgen, siger hun.

Og det er ikke første gang, hun rører rouladedej sammen til Store Kagedag i Østermarie.

– Jeg har været med alle de otte år, det har været afholdt, siger hun og tager posen med mel op i sine hænder for at veje af på den gamle vægt.

– Uh, jeg skal lige have mine briller på, så jeg kan se, hvor meget mel jeg skal bruge, siger hun og griber ud efter dem på køkkenbordet.

– Vægten var min mors, som jeg har nu. Ja prismærket står stadig på den. 15 og en halv krone kostede den dengang, siger hun og ler.

Grethe har været tidligt oppe, for da vi besøger hende lørdag morgen har hun allerede to færdigrullede roulader klar.

– De er med hindbærmarmelade imellem, og så pisker jeg flødeskum og sprøjter det ovenpå søndag, inden de skal spises til Store Kagedag, siger hun.

Store Kagedag slog i år rekord med et 14 meter langt bord fyldt med kage. Sidste år var borden 12,5 meter. Her ses Gitte Thomasen, der er med til at arrangere dagen. Foto: Jens-Erik Larsen

 

Tallerken med bjerg på

Grethe Olsen har boet i Nexø de seneste tre år, men hendes relation og engagement i Østermarie og søndagens kagedag stammer fra de 73 år, hun har boet i Østermarie.

– Det er der, jeg er vokset op, og så bliver man jo involveret i alt, der sker, siger hun.

– Jeg har det motto, at hvis alle sagde nej til alt, ja, så går verden helt i stå jo, siger Grethe Olsen og slukker for elpiskeren, der har stået og gjort dejen luftig.

Og det er et ja, der har fået Grethe til at stå og bage roulade og fødselsdagsboller otte år i streg, men også fordi Store Kagedag er et 'utrolig godt projekt', som hun udtrykker det.

– Det hyggelige er, at se alle de mennesker, der kommer til dagen. Folk går helt amok, siger hun og finder en bageplade og et stykke bagepapir og begynder at hælde den luftige dej ud på papiret.

– Der er paptallerkener derude, og jeg kan godt sige dig, folk fylder op, så der er bjerg på, ler Grethe Olsen og viser med den ene hånd, hvor meget kage, der kan komme på sådan en tallerken.

– Folk går flere gange rundt om bordet, når de kommer, for lige at se hvilke kager der er. Og det er folk fra hele øen, der kommer til Østermarie.


Grethe Olsen bager for ottende år i træk til Store Kagedag i Østermarie. Her ses hendes roulade med hindbærfyld, som hun er kendt for. Foto: Jens-Erik Larsen

 

Tommestok og jazzkoncert

Hvordan ved I, at det lige præcis var et 12,5 meter langt kagebord sidste år?

– Jo, det er fordi Gittes mand (Gitte Thomasen, red.) altid har sin tommestok med, og så tager han en runde, hvor han måler bordene, som kagerne står på. Det, synes han, er vældig sjovt, fortæller Grethe Olsen.

Til dette års Store Kagedag overgik mængden af kage sig selv, og krævede dermed mere plads end sidste år, hvilket betød, at der blev rettet an med et hele 14 meter langt bord fyldt med kage.

– Og der er mere på lager, så vi løber ikke tør, lyder det fra Gitte Thomasen, der har haft travlt siden de åbnede.

– Der kommer mennesker hele tiden, og der er lige nu et par hundrede mennesker. Så det er dejligt. Og solen skinner, så vi er rigtig glade lige nu, siger hun.

Udover flødeskum, pyntede lagkager og metervis af kringle kunne folk også spise deres kage til lyden af nogle jazzmusikere, der lagde vejen forbi.



FÅ ABONNEMENT