Pistol fra Anden Verdenskrig dukkede op i skunk

Pistol fra Anden Verdenskrig dukkede op i skunk
Her er pistolen, som er kommet for en dag. Foto: Jakob Seerup
NYHED | SVANEKE | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 10:45
NYHED | SVANEKE | ABONNENT
24. JAN 2022 • 10:45

Bornholms Museum overvejer, hvad der skal ske med pistol, der blev fundet under renovering af hus.

I forbindelse med renovering af en ejendom i Svaneke har boligejeren fundet en Luger-pistol fra Anden Verdenskrig i en skunk, oplyser Bornholms Politi.

Pistolen er nu afleveret til politiet, men som museumsinspektør ved Bornholms Museum Jakob Seerup noterer på Facebook:

"Besættelsestiden er stadig med os".

Til Tidende uddyber han:

– Jeg fik at vide af nogle husejere, som er ved at renovere deres hus i Svaneke, at de havde gjort fundet. Jeg sagde, at de skulle kontakte politiet, men at jeg også gerne ville se pistolen, så det kørte jeg forbi og gjorde.

Museumsinspektøren har en klar formodning om, hvem der har haft Lugeren.

– Det var relativt let at finde ud af, hvem den må have tilhørt, siger han.

– Det var faktisk overraskende nemt, for sønnen til vedkommende, som ejede huset under Anden Verdenskrig, står opført i Frihedsmuseets landsdækkende modstandsdatabase på nettet.

Jakob Seerup formoder, at sønnen er død i dag, men vil nu forsøge at finde frem til noget familie, som måske kan fortælle mere om ham.

– Jeg vil tro, at nogen har haft fat i pistolen efter krigens tid, for den blev fundet i noget Rockwool, som i hvert fald ikke var fra dengang, siger han.

– Så jeg skal lige have fulgt op på, hvem det eventuelt kan være, og om det er muligt at få flere informationer om sønnen.

Det er en tysker

En Luger er en tysk pistol, hvordan kan det hænge sammen?

– Der kan være mange forklaringer. Den kan være stjålet fra et tjenestested, eller måske har nogen fået fingre i den i krigens allersidste dage, hvor tyskerne jo rejste af sted og efterlod nogle våben. Og mange modstandsfolk beholdt deres våben for en sikkerheds skyld i forhold til, hvad der eventuelt kunne komme til at ske senerehen.

Men man oplever da historiens vingesus, når sådan et våben pludselig kommer frem i lyset?

– Ja, bestemt. Og selvfølgelig hører vi på museet meget gerne om det, når folk finder sådan noget, men det allervigtigste at sige er, at folk skal kontakte politiet, hvis de finder våben, for man har pligt til at aflevere dem. Så kan vi fra museets side eventuelt spørge pænt om at få våbnet, efter det er blevet deaktiveret, altså gjort ufarligt. Men det er en længerevarende proces, så vi skal lige finde ud af, om vi finder sådan et våben så interessant, at vi ønsker at få det ind, siger Jakob Seerup.

Tror du, Lugeren kommer på museet til en hurtig fremvisning?

– Nej, det er en lang proces, så det kan tage over et år, hvis vi vælger, at det er det, der skal ske. Men nu skal vi lige undersøge sagen nærmere og finde ud af, hvad vi gør. Det, der taler for, at vi gerne vil have pistolen, er, at vi har andre våben på museet, som er indsamlet allerede i 1940'erne, men fælles for dem er, at der ikke er nogen personer knyttet til dem, vi ved ikke, hvem der har brugt dem. Her vil vi kunne knytte pistolen til en person, og det kan gøre den mere interessant for os.