Philip Brandt: Forkerte oplysninger fik mig smidt ud af Nye Borgerlige

Philip Brandt:  Forkerte oplysninger fik mig smidt ud af Nye Borgerlige
Ægteparret Gitte Frigioni og Philip Brandt driver Bornholms Thehandel på Lille Torv i Rønne. Philip Brandt blev af partiets landsledelse i sommer beordret til at træde tilbage som spidskandidat på grund af kritik af myndighedernes coronahåndtering og skældsord rettet mod Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. I stedet for overtog hans hustru rollen som spidskandidat. Arkivfoto: Allan Rieck
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 15. DEC 2021 • 19:30
Jakob Marschner
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
15. DEC 2021 • 19:30

Nye Borgerliges tidligere spidskandidat Philip Brandt afviser indberetningen fra tre bornholmske partimedlemmer, der for nylig førte til, at han blev ekskluderet af partiet. Brandt afviser også, at han og hustruen Gitte Frigioni på egen hånd skulle have bragt Nye Borgerlige i valgforbund med Lavere Skatter og Afgifter.

Det skete på et fejlagtigt grundlag, da Nye Borgerliges tidligere bornholmske spidskandidat Philip Brandt i forrige uge blev ekskluderet af Nye Borgerliges hovedbestyrelse.

Det siger Philip Brandt selv, efter at Bornholms Tidende tirsdag bragte den indberetning til hovedbestyrelsen, som tre medlemmer og suppleanter i Nye Borgerlige Bornholms bestyrelse sendte til partiets øverste ledelse umiddelbart op til, at hovedbestyrelsen ekskluderede Philip Brandt.

I deres indberetning fortalte Henrik Jørgensen, Morten Hæstrup og Angelo Prahl Parente, at Philip Brandt var blevet ved med at deltage i bestyrelsesmøder i Nye Borgerlige Bornholm, efter at partitoppen i juli fratog ham rollen som spidskandidat ved november måneds kommunalvalg.

De tre brevskrivere indberettede også, at Philip Brandt og hans hustru Gitte Frigioni på egen hånd indgik en aftale om Nye Borgerliges valgforbund med partier Lavere Skatter og Afgifter, uden at resten af bestyrelsen i Nye Borgerlige Bornholm (hvor Gitte Frigioni dengang var næstformand) vidste noget om det.

– Det hele er forkert, siger Philip Brandt.

Den tidligere spidskandidat fortæller, at han og de tilbageværende medlemmer af Nye Borgerlige Bornholms bestyrelse tirsdag mødtes for at tale om sagen – og at meget fokus lå på, at andre medlemmer af Nye Borgerlige Bornholm havde sendt bekymringsbreve til partiets hovedbestyrelse midt under den kommunale valgkamp.

– Vi er chokerede og meget vrede over både de usande påstande om det forløb, der nu er afdækket, nemlig at vi under valgkampen angiveligt blev modarbejdet i hemmelighed af personer i vores egen inderkreds, og at vores egen partiorganisation var vidende om det uden at orientere resten af holdet. Det er jo helt uhørt, siger Philip Brandt.

Valgnatten blev en skuffelse for Nye Borgerlige. Hverken spidskandidat Gitte Frigioni eller hendes mand Philip Brandt var til stede på Green Solution House, fordi der blev stillet krav om fremvisning af coronapas. Partiet, der på grund af valgresultatet ikke skulle deltage i forhandlingerne, var repræsenteret af Charlotte Friberg Henriksen (tv.) og Michael Nielsen. Arkivfoto: Berit Hvassum

Valgforbund efter bogen

Om Nye Borgerlige og Venstres fælles valgforbund med Lavere Skatter og Afgifter fortæller Philip Brandt, at det kom i stand på en helt anden måde, end de tre brevskrivere fortalte Nye Borgerliges hovedbestyrelse: Ikke uformelt i Bornholms Thehandel, som Philip Brandt og Gitte Frigioni ejer og driver – men ad helt formelle kanaler ved kontakt mellem Lavere Skatter og Afgifters formand Martin Tidsvilde og Niels Plum, formand for Venstre Bornholm.

– Gitte og jeg modtog en personlig henvendelse fra Lavere Skatter og Afgifter i thehandlen om muligheden for at udvide det valgforbund, som Nye Borgerlige allerede havde aftalt med Venstre. Derfra sendte vi Martin Tidsvilde (Lavere Skatter og Afgifters formand og spidskandidat, red.) videre til Venstre med besked om, at Nye Borgerlige naturligvis ikke alene kunne træffe beslutning om at indlemme Lavere Skatter og Afgifter i vores valgforbund - og en opfordring til at drøfte muligheden med Venstre, fortæller Philip Brandt.

– Nye Borgerlige Bornholms formand var orienteret om Lavere Skatter og Afgifters henvendelse i flere dage, inden aftalen blev indgået med Venstre. Derfor handlede overraskelsen kun om, at hun på det afgørende møde med Venstre fik besked om, at Venstre allerede havde accepteret at indlemme Lavere Skatter og Afgifter i det eksisterende valgforbund, uden at Venstre først havde orienteret Nye Borgerlige Bornholms bestyrelse, siger Philip Brandt.

– At Gitte aldrig ville kunne indgå en forhåndsaftale egenhændigt om valgforbund med Lavere Skatter og Afgifter, udenom resten af bestyrelsen er jo logik for perlehøns – og jeg var ikke en gang en del af Nye Borgerliges bestyrelse dengang, så jeg var naturligvis helt og aldeles udenfor beslutningskompetence.

– Så modsat påstanden fra vores anklagere havde vi derfor ikke indgået nogen aftale med Lavere Skatter og Afgifter om et valgforbund "bag om ryggen på bestyrelsen". For dels ville det være teknisk umuligt, dels var det aldrig vores hensigt, siger Philip Brandt.

Deltog kun i to møder

Philip Brandt afviser også, at han skulle have været regelmæssig deltager i Nye Borgerlige Bornholms bestyrelsesmøder i tiden efter juli, hvor det stod klart, at han ikke ville blive Nye Borgerliges spidskandidat ved kommunalvalget.

– Vi har gennemgået gamle referater fra bestyrelsesmøder for at få verificeret, hvor mange bestyrelsesmøder jeg egentlig deltog i, fra jeg i juli fik frataget rollen som spidskandidat, siger han.

– Referaterne viser, at jeg deltog i to bestyrelsesmøder. I referaterne fra dem begge står jeg helt korrekt anført som gæst, siger Philip Brandt.

Også Gitte Frigioni fortæller, at Philip Brandt ikke havde nogen synlig rolle for Nye Borgerlige i valgkampen.

– Philip har været helt under radaren under hele valgkampen, for at folk skulle lære mig at kende, siger hun.