Brandt blev ekskluderet fra Nye Borgerlige efter klager: Læs klagen her

Brandt blev ekskluderet fra Nye Borgerlige efter klager: Læs klagen her
Philip Brandt blev ekskluderet af Nye Borgerlige efter klager fra Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
POLITIK | ABONNENT | 14. DEC 2021 • 06:00
Jakob Marschner
Journalist
POLITIK | ABONNENT
14. DEC 2021 • 06:00

Medlemmer af Nye Borgerlige Bornholms bestyrelse skrev flere bekymrede mails til partiets hovedbestyrelse, før tre af dem sammen skrev en mail, der fik hovedbestyrelsen til at ekskludere Philip Brandt. Valgforbund med Lavere Skatter og Afgifter blev ifølge tre bornholmske NB'ere indgået af Philip Brandt og Gitte Frigioni uden lokalformand Charlotte Friberg Henriksens vidende.

Det var efter direkte opfordring fra tre daværende medlemmer af Nye Borgerlige Bornholms bestyrelse, at partiets tidligere bornholmske spidskandidat Philip Brandt i forrige uge blev ekskluderet fra Nye Borgerlige.

Philip Brandt blev ekskluderet af Nye Borgerliges hovedbestyrelse, men før partiets øverste ledelse skred til handling over for Philip Brandt, havde flere fremtrædende bornholmske medlemmer af partiet klaget til hovedbestyrelsen over Philip Brandt.

Op til eksklusionen sendte Nye Borgerlige Bornholms daværende bestyrelsesmedlemmer Morten Hæstrup, Henrik Jørgensen og Angelo Prahl Parente således en mail til alle medlemmer af Nye Borgerliges hovedbestyrelse inklusive partileder og folketingsmedlem Pernille Vermund.

Nye Borgerliges øverste ledelse fik her besked om, at Philip Brandt var blevet ved at deltage i bestyrelsesmøder i Nye Borgerlige Bornholm, efter at han i juli blev frataget sit kandidatur for partiet og ifølge de tre også var blevet påbudt ikke at deltage i Nye Borgerliges arbejde på Bornholm op til kommunalvalget den 26. november.

Indgik aftale i thebutik

Philip Brandt forklarede lørdag til Bornholms Tidende, at han deltog i bestyrelsesmøder, fordi han også sad i arbejdsgrupper, der arbejdede frem mod kommunalvalget. De tre bornholmske bestyrelsesmedlemmers oplysning om, at Nye Borgerliges hovedbestyrelse i juli også forbød Philip Brandt at deltage i valgarbejdet har ikke tidligere været fremme.

Morten Hæstrup, Henrik Jørgensen og Angelo Prahl Parente fortalte samtidig Nye Borgerliges hovedbestyrelse, at Philip Brandt og hans hustru Gitte Frigioni, partiets spidskandidat ved kommunalvalget, på egen hånd indgik Nye Borgerliges valgforbund med Lavere Skatter og Afgifter, uden at hverken lokalformand Charlotte Friberg Henriksen eller resten af lokalbestyrelsen vidste noget om det.

"I forbindelse med indgåelse af valgforbund op til KV 21 ender vores formand (Charlotte Friberg Henriksen, red.) som ét stort spørgsmålstegn, da hun møder op hos Venstre for at skrive under på aftalen", skrev Morten Hæstrup, Henrik Jørgensen og Angelo Prahl Parente i deres klage over Philip Brandt til Nye Borgerliges hovedbestyrelse.

"Det er sket, uden at dette er oplyst til hverken formanden eller bestyrelsen, at der er lavet en aftale med Martin Tidsvilde fra Lavere Skatter og Afgifter. Denne aftale er lavet af Gitte Frigioni og Philip Brandt ved en snak i deres thebutik".

Fordi Nye Borgerlige desuden var i valgforbund med Venstre, endte også Venstre ved valget med at være i valgforbund med Lavere Skatter og Afgifter.

Her er klagen, der blev sendt afsted til hovedbestyrelsen af bestyrelsesmedlemmer fra Nye Borgerlige på Bornholm:

Til hovedbestyrelsen i Nye Borgerlige

I modtager denne skrivelse, da flere af jer, uafhængigt af hinanden, har modtaget bekymringsskrivelser fra en eller flere af undertegnede.

Det har været en turbulent tid op til KV 21, og hvilket flot resultat det endte med, dog ikke på Bornholm. Dette har været en af bekymringerne fra os, når vi har forsøgt at kontakte jer og råbe vagt i gevær omkring et medlem af Nye Borgerlige Bornholm (herefter omtalt som NBB), som af en enig hovedbestyrelse tidligere på året er blevet dikteret at trække sit kandidatur til Folketinget og trække sig fra lokalbestyrelsen samt ikke deltage i arbejdet omkring KV 21.

Philip Brandt har trukket sit kandidatur tilbage, han har til dels trukket sig fra bestyrelsen på Bornholm, men han har i særdeleshed været aktiv i debatten omkring KV 21 og i en sådan grad, at der ikke var tvivl om, at han talte på vegne af NBB.

Bestyrelsesmøder var efter denne påtale fra hovedbestyrelsen i NB stadig med Philip som deltagende, indtil bestyrelsesmedlem Angelo Prahl Parente stillede sig uforstående over for dette. Det blev foreslået, at Philip Brandt kunne deltage som gæst ved bestyrelsesmøder, hvis der skulle være punkter på dagsordenen, hvor det kunne være relevant med hans deltagelse.

Dette resulterede i en voldsom mail sendt fra Philip Brandt til alle i bestyrelsen på nær Angelo Prahl Parente, se bilag 1.

I forbindelse med at Philip modtager beskeden om, at han ikke længere er selvskrevet gæst til bestyrelsesmøder i NBB, henviser han til en aftale, som er indgået ved sidste ekstraordinære generalforsamling, nemlig at han var permanent gæst til alle bestyrelsesmøder, se bilag 1.

Citat fra mail/bilag 1: "Samt at vi alle var enige om, at jeg stadig fremover var med ved bestyrelsesmøder etc., dog uden stemmeret".

I forbindelse med tidligere afholdt bestyrelsesmøde var (Nye Borgerliges organisatoriske næstformand på landsplan, red.) Jesper Hammer med på telefon som deltagende i mødet og gjorde det meget klart, at der i bestyrelsen ikke kunne sidde ægtepar. Samtidig blev det præciseret, at dette kun kunne accepteres undtagelsesvist og hurtigst skulle bringes i orden.

I forbindelse med indgåelse af valgforbund op til KV 21 ender vores formand (Charlotte Friberg Henriksen, red.) som ét stort spørgsmålstegn, da hun møder op hos Venstre for at skrive under på aftalen.

Det er sket, uden at dette er oplyst til hverken formanden eller bestyrelsen, at der er lavet en aftale med Martin Tisvilde fra Lavere Skatter og Afgifter.

Denne aftale er lavet af Gitte Frigioni og Philip Brandt ved en snak i deres thebutik, se bilag 7a.

Med fokus på ovenstående og fremsendte bilag opfordrer vi jer i hovedbestyrelsen til at ekskludere Philip Brandt fra Nye Borgerlige.

Philip Brandts gentagne udsagn om, at I som medlemmer af hovedbestyrelsen ikke tør ekskludere ham, da I er bange for, at mindst 50 procent af medlemmerne på landsplan vil melde sig ud i sympati, vælger undertegnede ikke at finde sandsynligt.

Vi udbeder os et svar inden den 6. december 2021, da der dagen efter er åbent bestyrelsesmøde for NBB. Inden dette møde vil vi gerne have tid til at diskutere udfaldet af jeres svar og forholde os til dette, hvad end svaret måtte blive.

Alle tre undertegnede vil dog gerne påtage sig en del af ansvaret for ikke at have informeret Hovedbestyrelsen rettidigt og ikke på den korrekte måde. Dette mener vi dog ikke skal belaste medlemmerne af NBB, som gerne vil NB-politik og ikke ønsker sig sammenlignet med Philip Brandt eller hans holdninger.

Resultatet fra KV 21 viser desværre, at mange har gennemskuet nepotismen og de manglende vandtætte skotter mellem NBB's spidskandidat og netop Philip Brandt.

(underskrevet)

Angelo Prahl Parente

Henrik Jørgensen

Morten Hæstrup