Peter Viggo: Her er den største trussel mod Bornholm

Peter Viggo: Her er den største trussel mod Bornholm
Bornholm skal ikke være bange for Putin, slog Peter Viggo Jakobsen fast under et foredrag på Almegårds Kaserne. Arkivfoto: Berit Hvassum
Lørdag 9. marts 2024 • 05:30
Lørdag 9. marts 2024 • 05:30

Putin er ikke Bornholms største trussel. Det er tværtimod amerikanernes mulige præsidentvalg af Trump og stabiliteten i supermagten, vurderer sikkerhedsanalytiker.

Onsdag havde den halvhemmelige organisation InterForce på Bornholm inviteret en række udvalgte beslutningstagere til sikkerhedsforedrag om Bornholms situation i Østersøen.

Orienteringen blev foretaget af den kendte sikkerhedsrådgiver Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier. Han berettede over to timer, hvordan Danmarks og Bornholms risici er i dag efter det russiske angreb på Ukraine for to år siden.

InterForce er en organisation, der forbinder erhvervsliv og forsvar for at øge forsvarets muligheder for brug af frivillige til militære opgaver. Organisationen samler indimellem erhvervsledere og samfundsspidser til møder, der skal fremme sagen, og på dagen havde Tidendes læsere fået lov at lytte med.

Svaret er nej

Onsdag var også den lokale politiledelse, forsyningsvirksomheden, renovationsselskabet, kommunalelektrikeren og en lang række andre - primært mænd - i officiel eller forretningsuniform mødt op i det nedslidte auditorie på Almegårds Kaserne.

Efter en humoristisk gennemgang af sin egen rolle som sikkerhedsrådgiver, der er faldet i unåde i sit eget land, og nu i stor grad rådgiver vores nordiske brødre og søstre i primært Sverige og Finland, tog Peter Viggo Jakobsen endelig fat på, hvad alle var mødt op for at høre: Hvor sikre er vi på Bornholm? Er Putin en trussel for os herude i Østersøen, og svaret er nej.

– Bornholm er ikke truet af Putin. Bornholms største trussel er Trump, forklarede sikkerhedsrådgiveren og uddybede logikken bag.

Ifølge ham og de officielle tal har Rusland langt færre soldater og isenkram end den europæiske del af Nato, og det vil derfor ikke være muligt for det krigsførende Rusland at vinde en krig mod Europa, og slet ikke hvis USA også støtter os.

– Ingen – heller ikke Putin – går ind i en krig, de ikke forventer at kunne vinde, og når alle de sammenlignelige tal på mandskab, isenkram og økonomi falder ud til Europas fordel, så er der ingen fare på færde. Men hele forudsætningen for, at Europa og dermed også Bornholm er sikret mod russisk angreb er, at Nato består med fuld opbakning fra USA, sagde Jakobsen.

Nato og vestens vigtigste opgave

Netop USA er udfordret i denne tid, hvor alt tyder på, at præsidentvalget til efteråret står mellem Joe Biden og Donald Trump.

– Biden ønsker at fortsætte USA's nuværende rolle, mens Trump er langt mere uforudsigelig og foreløbig har krævet, at alle Nato-lande bruger de lovede to procent af bruttonationalproduktet, hvis USA skal støtte forsvaret af dem, uddybede Peter Viggo Jakobsen.

Samtidig er Trump en konfliktmager, der taler konflikten i det amerikanske samfund op. Det giver problemer for USA som nation, hvor henved halvdelen af borgerne i dag tror, at konføderationen er truet.

– Bornholm skal altså ikke frygte Putin men Trump. Forsvinder den amerikanske Nato-støtte, bliver Putin en trussel, og så kan alt ske, konkluderede Jakobsen.

Ifølge ham bliver Nato og vestens vigtigste opgave, ud over at holde sammen, at overbevise Rusland om, at man ikke vil handle aggressivt.

– Begge sider har masser af atomare sprænghoveder, og derfor er det afgørende, at Rusland ikke tror, at Nato vil angribe, forklarede han.

Bornholm er slet ikke vigtig længere

Jakobsen gik dybere ind i detaljerne om Bornholms strategiske position:

– Jeg er ked af at sige det, hvis I synes, at Bornholm er vigtig, og at der skal flere soldater herover, og der skal udbygges en stor flyvestation på øen. Men Bornholm er slet ikke vigtig længere, forklarede lektoren og viste to kort af Europa før jerntæppets fald og efter Natos optagelse af Finland og Sverige.

På det gamle kort lå Bornholm i første række til Østblokken, mens Bornholm i dag ligger bag Finland og Baltikums grænser mod Rusland.

– Det handler også om, at vi har fået nogle våbensystemer i dag, der gør, at vi ikke behøver at have vores krigsskib ligge herude. Det er rigtig ubehageligt at være krigsskib herude i Østersøen, sagde Peter Viggo Jacobsen og viste, at man med krigsskibe i Skagerak kan kontrollere Østersøen.

– Derfor tror jeg altså ikke, at det i min optik giver særlig god mening at bygge en hel masse militært på Bornholm.

Peter Viggo Jacobsen forklarede også, hvordan han tror krigen, som han en gang har forudset ikke ville komme, vil ende: Nato holder stand i Ukraine med begrænset ammunition i de næste to år, mens den europæiske krigsproduktion vokser. Herefter vil trykket blive så stort mod Rusland, at krigen vil ende fastlåst tæt på de fronter, vi ser i dag. Fremadrettet vil der være oprustet langs grænsen på begge sider, og situationen vil blive låst og truet af, at den anden part frygter et atomangreb, der i værste grad kan udløse et forebyggende angreb.

Spørgelysten især blandt de mange i uniform var stor i lokalet, og de fleste delte lektorens analyse af situationen og kunne gå lidt mere trygge fra Almegaards Kaserne, end de kom.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT