Persille fra Christiansø skal høstes med mejetærsker
Nordic Relict Company er klar til at høste frø fra Christiansøpersille på en mark ved Aarsdale. Frøene er tiltænkt havecentre og frøstativer næste år. Pressefoto

FØDEVARER | AARSDALE
27. SEP 2021 • 11:57
Henrik Nielsen
Journalist

Persille fra Christiansø skal høstes med mejetærsker

Christiansø er kendt for mange ting, blandt andet for manglen på motoriserede køretøjer. Derfor lyder det mærkeligt, at den særlige Christiansøpersille i disse dage skal høstes med en almindelig mejetærsker for første gang. Forklaringen er, at persillen vokser på en mark ved Aarsdale.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Iværksætterparret Kia Christensen og Klaus Petersen tilsåede for to år siden en hektar med persillefrø fra Christiansø. Det begyndte med en lille håndfuld frø fra Christiansø for 10 år siden, og nu er marken blevet klar til høst, og Christiansøpersillen skal i denne uge høstes med en moderne mejetærsker for første gang i historien.

Formålet er ikke at få grøn persille til madbordet, men persillefrø til videresalg.

– Det er utroligt spændende at arbejde med vilde planter til kommerciel brug. De rummer nogle skjulte egenskaber, som ofte går tabt eller bliver overset i mere almindeligt fremavlsarbejde, hvor man designer planterne med et mere specifikt formål siger Kia Christensen fra virksomheden Nordic Relict Company i pressemeddelelsen.

Drømmen for den lille frøvirksomhed er, at Christiansøpersillen skal pakkes i småposer og sælges i havecentre og frøstativer både i Danmark og andre lande i løbet af 2022.

Efter høst skal frøene tørres, renses og sorteres, og det skal sikres, at frøene lever op til kvalitetskrav for havefrø til private.


Faktaboks

Christiansøpersillen

• er blevet optaget på den danske sortsliste som en unik persillesort og har fået sortsnavnet "Ertholm".

• har udover gode smagsegenskaber også gode fremspiringsevner og er meget hårdfør. Det gør den også velegnet til hjemmedyrkning eller forvildning.Flere nyheder