Partierne uden for budgetforliget er i tvivl om Østre Skoles fremtid

Partierne uden for budgetforliget er i tvivl om Østre Skoles fremtid
Østre Skole. Foto: Jacob Jepsen
ØSTRE SKOLE | RØNNE | ABONNENT | 22. SEP 2021 • 20:00
Jakob Nørmark
Journalist
ØSTRE SKOLE | RØNNE | ABONNENT
22. SEP 2021 • 20:00

Flere politikere er i tvivl om, hvad der er det korrekte at stille op med Østre Skole og Dams Gård. Begge bygninger er ejet af kommunen og kræver større renoveringer, hvis de permanent skal huse foreninger og Kulturskolen.

Med udskydelsen af det store byudviklingsprojekt på Dams Gård begynder flere at nævne muligheden for, at kommunen selv kan anvende Østre Skole frem for at sælge den.

– Hvis/når Dams Gård ikke bliver til noget, er vi nødt til at finde en løsning for i hvert fald Billedskolen og Dramaskolen, for det kan ikke blive ved, og så må vi tilbyde dem noget andet, siger Leif Olsen, SF's bornholmske byrådsmedlem.

Han nævner Østre Skole som en mulighed, men partiet havde i forrige uge ikke taget stilling til, om Østre Skole skulle i spil.

– Det bliver jo en mulighed, som man skal overveje, sagde Leif Olsen til Bornholms Tidende.

– Alene i forhold til billed- og dramaskolen har Østre jo den fordel, at den er bygget som en skole. Jeg tror ikke, at ombygningerne – i hvert fald ikke i starten – bliver lige så dyre som på Dams Gård, siger Leif Olsen, som påpeger, at man omvendt skal man huske på, at projektet på Dams Gård ventedes at kunne få fondene til lommerne.

Det bliver næppe tilfældet på Østre Skole, vurderer han.

– Arbejdet på Østre Skole får du heller ikke nogen fonde til at betale, siger SF'eren.

Børn og familie

Viceborgmester Morten Riis (EL) kunne godt tænke sig at få belyst, om Østre Skole egner sig til at samle flere dele af familie- og børnerådgivningen under samme tag. I forvejen har en del af medarbejderne i kommunens Center for Børn og Familie deres arbejdsplads på skolen.

– Jeg kan godt se, at der er nogle perspektiver i at samle flere på Østre Skole. Jeg vil meget gerne have undersøgt, hvor meget af børne- og familieområdet der giver mening at placere på skolen, siger Morten Riis og peger på Ungehuset på Sveasvej og Det Gule Team på Dr. Kabells Vej som eksempler på institutioner, man kunne overveje at flytte ind på skolen.

Dansk Folkeparti gik ind til budgetforhandlingerne med et forslag om at sælge Østre Skole, og i partiets budget indbragte det otte millioner kroner. Gruppeformand Linda Kofoed Persson fortæller, at hun inden torsdagens kommunalbestyrelsesmøde er i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre med Østre Skole i lyset af, at Dams Gård er blevet sat på pause.

– Vi er nødt til at finde et sted, hvor vi kan samle Kulturskolen. Vi har peget på at samle det med Ungdomsskolen, men det har de andre ikke været lydhøre for. Jeg synes, at den her kabale er svær, siger Linda Kofoed Persson.

Hun fortæller, at DF's gruppe først torsdag holder møde om Østre Skole, der på foranledning af Kirstine van Sabben vil blive drøftet på aftenens kommunalbestyrelsesmøde.

– Vi vil lytte rigtig meget til de andres indlæg, og så vil vi tage en beslutning, når vi sidder der. Generelt kunne jeg godt tænke mig at høre, hvad folk tænker, siger Linda Kofoed Persson, der også erklærer sig åben for Morten Riis' forslag.

For et par uger siden fortalte René Danielsson, at partiet inden budgetforhandlingerne overvejede om, man burde støtte Venstres ønske.

– Vi diskuterede internt i vores gruppe, om vi skulle støtte Venstre i at sælge Dams Gård igen. Og så måtte vi finde ud af, om Østre Skole eventuelt også skulle sælges eller tages i brug med nogle andre parametre, sagde René Danielsson.

Venstre vil sælge både Østre Skole og Dams Gård

Ifølge andre kommunalbestyrelsesmedlemmer lagde Socialdemokratiet og Venstre sig under forhandingerne om budgettet fast på beslutningen om at sælge Østre Skole.

– Det er en del af budgetaftalen, siger Morten Riis (EL).

Dette fremgår ikke af budgetforliget, og Søren Schow (V) afviser at forholde sig til påstanden om aftalen, men han vil gerne skitsere partiets politik.

– Venstre har i flere år villet have, at vi skulle droppe Dams Gård og bruge Østre Skole som foreningshus og til Kulturskolen, men det har vi ikke kunnet få opbakning til. Vi anser det løb for at være kørt og mener, at skolen bare skal sælges nu, siger Søren Schow.

Dermed ønsker Venstre at sælge både Dams Gård og Østre Skole, bekræfter Søren Schow.

Han fortæller, at Venstres langsigtede bud på en løsning, hvis det skulle lykkes at sælge begge bygninger, er at tildele Elværket til Kulturskolen.