DF og BL: Thors forhandler alene om salg af Østre Skole

DF og BL: Thors forhandler alene om salg af Østre Skole
Østre Skole. Foto: Berit Hvassum
ØSTRE SKOLE | RØNNE | ABONNENT | 22. SEP 2021 • 17:30
Jakob Marschner
Journalist
ØSTRE SKOLE | RØNNE | ABONNENT
22. SEP 2021 • 17:30

Borgmester Thomas Thors har fortalt kommunalbestyrelsen, at der sandsynligvis vil komme bud på Østre Skole i denne måned og afviser ikke, at der finder samtaler sted med mulige købere. DF og Bornholmerlisten er vrede over ikke at blive inddraget.

Senere i september vil der sandsynligvis ligge nye købstilbud på Østre Skole i Rønne. Det har borgmester Thomas Thors (S) oplyst til kommunalbestyrelsen.

Thomas Thors ønsker ikke at fortælle Bornholms Tidende, om der i øjeblikket finder samtaler sted med mulige købere. Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten fortæller, at de har søgt den samme viden, men ikke har kunnet få den. Begge partier udtrykker vrede over, at der tilsyneladende finder indledende forhandlinger sted, som de ikke kan få indblik i.

Forhandler man med konkrete bydere for tiden?

– Det synes jeg ikke, at det er op til mig at oplyse om, siger Thomas Thors til Bornholms Tidende.

Ligger der kun det ene bud, som kommunen afviste tidligere på året?

– Jeg kan henholde mig til, at der sandsynligvis vil ligge nogle bud i september. Jeg har også meddelt kommunalbestyrelsen, at der sandsynligvis vil ligge nogle bud i september, siger Thomas Thors.

BL: Vi holdes i uvidenhed

Særligt Kirstine van Sabben (BL) er opbragt over forløbet omkring Østre Skole. Når kommunalbestyrelsen mødes torsdag, har hun sat sagen på dagsordenen med et medlemsforslag, der går på, at kommunalbestyrelsen skal drøfte, om Østre Skole overhovedet skal sælges – og i givet fald på hvilke vilkår. Eller om kommunen skal beholde Østre Skole, og hvordan skolen i så fald skal bruges.

Ved vores møde i økonomiudvalget forleden spurgte jeg hvem investoren var, og hvorfor Thomas Thors forhandler udenom økonomiudvalget. Men det var der ikke interesse for at tale om. Jeg ved bare, at jeg ikke har givet nogen et mandat til at forhandle på økonomiudvalgets vegne

Kirstine van Sabben (BL), gruppeformand

– Tidligere på året var der en byder, der ville leve op til alle kommunens krav og også matchede den pris, som kommunen ville have. Men den byder gav man afslag, fordi der skulle laves nogle nye kriterier, siger Kirstine van Sabben.

Er de nye kriterier så blevet lavet siden da?

– Nej. Og nu forhandler man så med en anden. Thomas Thors sidder selv og forhandler, og vi andre i økonomiudvalget ved ikke en kæft om de forhandlinger.

– Ved vores møde i økonomiudvalget forleden spurgte jeg, hvem investoren var, og hvorfor Thomas Thors forhandler udenom økonomiudvalget. Men det var der ikke interesse for at tale om. Jeg ved bare, at jeg ikke har givet nogen et mandat til at forhandle på økonomiudvalgets vegne, siger Kirstine van Sabben.

– Og hvorfor forhandler man med nogle, der ikke har sendt et bud? Det kan de ikke have gjort, for alle bud skal forelægges for økonomiudvalget, og vi har kun behandlet det bud, der blev afvist, siger hun.

– Det er mit indtryk, at man har en anden interesseret køber, og at vi i økonomiudvalget ikke må få at vide, hvad det er, man er i gang med.

Tidligere på året trak lægerne og tandlægerne bag planerne om et sundhedshus på Østre Skole følehornene til sig og fortalte offentligt, at de ikke havde oplevet regionskommunen som en medspiller omkring ideen om et sundhedshus.

DF: Sundhedshus om igen

Både forhistorien med Sundhedshuset og det, at kommunen senere i år afviste en køber, der opfyldte kommunens krav og også matchede kommunens idé om en pris på Østre Skole, får Dansk Folkeparti til både at se et mønster og at spørge, om Thomas Thors længe har haft en eller flere andre mulige købere til Østre Skole i kikkerten.

– Det er jo ikke første gang, at det sker. De forhandlede også alene omkring Sundhedshuset, ingen blev inddraget. Og når en interessent så føler sig dårligt behandlet, kan vi ikke få at vide, hvad der foregår, siger René Danielsson (DF).

– Det her rejser jo også spørgsmålet, om Thomas Thors gav først Sundhedshuset og så den næste byder den kolde skulder, fordi man allerede havde fundet en anden mulig køber og bare ikke ville fortælle det, siger han.

Det var onsdag ikke muligt at få en uddybende kommentar fra Thomas Thors til kritikken fra Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten.

Thors' mail

24. juni besluttede kommunalbestyrelsen på et lukket punkt at afvise et konkret købstilbud på Østre Skole fra en mulig køber, der ifølge Bornholmerlisten levede op til kommunens krav. Kommunalbestyrelsen besluttede desuden, at man politisk skulle diskuterede Østre Skoles fremtid.

At den diskussion skulle finde sted forstod både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten på den måde, at det nu igen var uafklaret, om Østre Skole overhovedet skal sælges. Alle de tre partier mener, at det følger af kommunalbestyrelsens beslutning, at kommunen måtte trække Østre Skole fra sin salgsliste, indtil sagen var blevet drøftet politisk, sådan som det var blevet besluttet.

Dagen efter kommunalbestyrelsens møde, den 25. juni, sendte borgmester Thomas Thors en mail om Østre Skole til partiernes gruppeformænd. Om mailen brugte viceborgmester Morten Riis (EL) onsdag i Bornholms Tidende de ord, at Thomas Thors her "fortolker og omgør den beslutning, som kommunalbestyrelsen traf dagen forinden".

Det afviser Thomas Thors for sin del, at mailen er et udtryk for. Her er mailen i sin fulde længde.

 

Fra: Thomas Thors

Sendt: 25. juni 2021 12:44

Til: (gruppeformændene i kommunalbestyrelsen)

Emne: Hilsen

 

Kære alle

I aftes traf KB følgende beslutning ang. salget af Østre Skole:

Ad a) Taget til efterretning. (altså at det tidligere salg var trukket tilbage)

Ad b) Godkendt. Kirstine van Sabben kan ikke medvirke. (altså at det aktuelle købstilbud ikke imødekommes)

Ad c) Sagen henvises til politiske drøftelser for at afgøre bygningens fremtid. (altså at skolen ikke genudbydes på ændrede vilkår som foreslået i sagen)

KB har tidligere besluttet, at Østre Skole skal sælges, og der er indgået en kontrakt med en mægler, der løbende er i kontakt med potentielle købere. KB har ikke besluttet at tage Østre Skole af salgslisten, så dette arbejde fortsætter, og vi får forelagt eventuelle nye købstilbud. Aftalen med mægler er tidsbegrænset, og afbrydes aftalen før tid, skal der betales honorar. Derfor fastholdes aftalen ind til KB vedtager noget andet, og den administrative dialog med både mægler og potentielt interesserede fortsættes inden for de besluttede rammer.

Med afsæt i KBs beslutning i går vil jeg lægge op til at vi drøfter situationen og de tilkendegivelser, der blev rejst på KB i går, på vores gruppeformandsmøde i august. Så må vi på den baggrund tage stilling til, om vi skal fastholde den nuværende beslutning om at sælge – evt. på ændrede vilkår – eller om vi til sætte salget i bero med henblik på anden anvendelse. På baggrund af drøftelserne må administrationen lave en sag til formel politisk beslutning.

FÅ ABONNEMENT