Direktør peger på alternativ til rådhus på Snorrebakken: 'Skole ligger til højrebenet'

Direktør peger på alternativ til rådhus på Snorrebakken: 'Skole ligger til højrebenet'
De fornødne parkeringspladser til de mange medarbejdere og rådhusgæster kunne man skabe ved at nedrive gymnastiksale og sidebygningen med det flade tag ud mod Svanekevej, forslår Ebbe Frank. Foto: Jens-Erik Larsen
RÅDHUS | RØNNE | ABONNENT | 22. SEP 2021 • 11:07
Jakob Nørmark
Journalist
RÅDHUS | RØNNE | ABONNENT
22. SEP 2021 • 11:07

Hvis kommunen har til sinde at benytte Østre Skole selv, bør man overveje at bruge lokalerne til at samle administrationen i selve Rønne, mener Ebbe Frank, Bo42.


I lyset af de mange tomme bygninger i Rønne finder Bo42's direktør Ebbe Frank det positivt, at der snart kommer boliger i det gamle gymnasium i Søborgstræde, og hvis Østre Skole igen kan tages i brug, så endnu en spøgelsesbygning kan streges fra listen, ville det være meget positivt.

– Kan man udnytte det på en eller anden måde, er det rigtig godt. Jeg fornemmer, at man i kommunen nu overvejer at benytte bygningerne selv, siger Ebbe Frank baseret på politikernes seneste udmeldinger.

Socialdemokratiet og Venstres udskydelse af Dams Gård-projektet har fået flere kommunalpolitikere til at vende blikket mod Østre Skole, og en kommunal anvendelse af skolebygningerne kan især blive aktuel, hvis Dams Gård skulle blive solgt. Sådan et salg vil skabe et behov for at finde lokaler til foreninger og Kulturskolen.

Men skal Ebbe Frank "røre i gryden", som han siger, ville han bringe Østre Skole i spil som et alternativ til rådhusprojektet i Knudsker.

– Østre Skole ligger relativt tæt på Landemærket. Jeg synes, det havde ligget lige til højrebenet at bruge Østre Skole til administration og rykke sammen dernede.

Han erkender, at regionskommunen i så fald ville stå med ubenyttede bygninger i Knudsker, men han ser ikke nogen grund til at udvide bygningsmassen så massivt uden for byerne, som det er tilfældet med projektet på Snorrebakken.

– De borgere, der bor ude på øen vinder ikke noget ved, at vi alle har langt til en fysisk bygning uden egentlig øget infrastruktur, siger Ebbe Frank.

Han vurderer, at det vil være nødvendigt at bruge både Landemærket og Østre Skole for at kunne rumme det administrative personale. De fornødne parkeringspladser til de mange medarbejdere og rådhusgæster kunne man skabe ved at nedrive gymnastiksale og sidebygningen med det flade tag ud mod Svanekevej.

På længere sigt og i en situation med en robust kommunal økonomi vil den bedste rådhusmodel i Ebbe Franks optik være et nybyggeri nær biblioteket.

– Den optimale løsning ville være et helt nyt rådhus på arealet ved Landemærket omfattende "rådhuset" fra Rønne Kommunes tid og Rønne Bibliotek. I mellemtiden kan den eksisterende bygningsmasse give mening.

Bornholms Regionskommune har fortsat Østre Skole, der ikke har været benyttet som folkeskole siden 2018, til salg. Før sommerferien afviste kommunalbestyrelsen et bud på skolebygningerne. Inden da havde skolen været reserveret til et sundhedshus, men det projekt faldt til jorden i foråret.