Oberstløjtnant: Derfor er Bornholm interessant for Rusland

Oberstløjtnant: Derfor er Bornholm interessant for Rusland
To af de tre Nato-skibe, der lørdag lagde til i Rønne Havn for at få forsyninger ombord. Foto: Mikael Vang
| ABONNENT | 23. JAN 2022 • 09:45
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
23. JAN 2022 • 09:45

Risikoen for en krig i Østersøen og resten af Nordeuropa er meget lille. Særligt nu, hvor russiske landgangsfartøjer igen er sejlet ud af Østersøen.

Men sikkerhedssituationen i Europa har samtidig ikke været været mere spændt end nu i mange år – og der er stadig grunde til, at både Bornholm og de to store svenske øer i Østersøen kan have interesse for Rusland.

Det vurderer oberstløjtnant Jan Forsberg, tidligere underviser i militærteknologi ved det svenske forsvarsakademi, over for den svenske avis Expressen.

Bornholm, Gotland og Åland er strategisk vigtige, fordi Ruslands robotsystem til luftforsvar har en rækkevidde på 30-40 kilometer, siger Jan Forsberg.

– Hvis du kontrollerer de tre øer, kontrollerer du grundlæggende hele Østersøen. Særligt Gotland har central betydning. Hvis du har den ø, har du også luftrummet over Estland, Letland og Litauen, og så afskærer du Nato fra de lande, siger han.

Ingenting tyder i øjeblikket på, at Rusland vil angribe Bornholm. Men ifølge Jan Forsberg er der stadig grunde til, at Bornholm kunne interessere den russiske præsident Vladimir Putin og hans allierede.

– Hvis Rusland tager Bornholm og Gotland, kan de under en senere forhandling med Nato blive opgivet til fordel for noget andet, siger Jan Forsberg, der også ser en anden grund til russisk interesse for Bornholm.

– Så kan Nato ikke overflyve og sende skibe ind i Østersøen. Ingen skibe kan afgå fra Tyskland eller Polen til Estland eller Letland for at styrke de lande. Og heller ingen fly, uden risiko for at blive skudt ned eller bekæmpet af Rusland.

Siden jul har svenske forsvarsstyrker flyttet sig frem og tilbage langs Skånes kyst. Det skyldes de seks russiske landgangsfartøjer, der dengang var i Østersøen, men siden er sejlet væk igen.

– Vi ønsker at afværge muligheden for en fjendtlig landgang, siger oberst Per Nilsson, der leder forsvaret af Skåne, til den svenske avis HD.

– Vi skal vise, at vi ikke vil tages på sengen. Det skal koste en modstander for meget at gøre noget mod Sverige, siger han.