Nyt bornholmsk forlag bidrager til at afmontere et tabu: En bog, der vil bag om diagnoser og længere ind i menneskesindet

Nyt bornholmsk forlag bidrager til at afmontere et tabu: En bog, der vil bag om diagnoser og længere ind i menneskesindet
Sissel Moody lavede Forlaget Klippe, da hun flyttede til Bornholm med sin familie, og har for nylig sendt "Historier fra psykiatrien" på gaden. Privat foto
DIAGNOSER | BORNHOLM | Onsdag 21. juli 2021 • 20:30
DIAGNOSER | BORNHOLM | Onsdag 21. juli 2021 • 20:30

30-årige Sissel Moody flyttede for to og et halvt år siden fra Holbæk og til Bornholm sammen med sin familie, som består af mand og to små børn. Familien trængte til at komme ud af byen til natur og luft og bor nu i Almindingen lige uden for bisonhegnet.

– Vi synes, Bornholm er dejlig og ikke så langt væk, som det måske føltes som i starten, siger hun.

Da familien flyttede hertil, flyttede også et par diagnoser, som hun har, med.

På Bornholm besluttede hun at lave Forlaget Klippe – inspirationen til navnet ligger lige for – så hun havde et sted at udgive sine fantasybøger, som hun havde haft lidt svært ved at udgive på andre forlag.

– Ikke fordi jeg synes, de gør det dårligt, men jeg havde det svært med, at andre mennesker skulle med ind over processen og bestemme deadlines og så videre, siger hun.

– Jeg er autist og har adhd, og nogle ting er det virkelig svært for mig at tilpasse mig. Det gælder for eksempel andres rutiner og deadlines og måde at gribe tingene an på. Derfor var det bare så dejlig nemt at at gøre selv i stedet.

Det udviklede sig dog til, at hun fik lyst til også at hjælpe andre med at udgive bøger på den mere "venlige måde", hun gerne dyrker.

– Mit forlag er knap så businessmindet, forkarer hun.

– Det betyder mere, at vi gør det hyggeligt og sjovt at udgive bøger, hvor vi også kan hjælpe hinanden, og det er både blevet til et par andre fantasybøger og nu også nogle antologier, blandt andre den her "Historier fra psykiatrien", som jeg synes, det har været rigtig spændende at arbejde med.

Og hvad er ideen med den bog?

– Det begyndte egentlig med, at jeg selv skrev en novelle, som jeg kaldte "Dem hvide pyjamas", og som handler om min egen første indlæggelse på en psykiatrisk skadestue, som ligger mere end 10 år tilbage i tiden. Da jeg skrev novellen, kunne jeg mærke, at jeg havde et stort behov for at gøre det, og det blev startskuddet til, at jeg tænkte, at det skulle der da være mange andre mennesker, der gjorde – altså, fortalte deres historier om lignende oplevelser.

24 noveller

– Det giver en god bearbejdelse af nogle traumatiske hændelser i livet, som kan være meget tabubelagte, fordi det er noget, vi gerne holder skjult og hemmeligt. Men når man så rent faktisk får det skrevet ned og viser det til verden ved for eksempel at læse det op, hvilket jeg selv gjorde på min hjemmeside som gratis download, så er det befriende. Jeg fik rigtig meget god respons, og der var folk, der skrev til mig, at de havde fået lyst til at gøre det samme. Det tænkte jeg, at jeg var nødt til at gribe ved at lave den her bog, hvor andre kunne få lov til at skrive deres historie ned og komme ud med den, siger Sissel Moody.

I alt 22 bidragydere har skrevet tilsammen 24 noveller til bogen, idet to af forfatterne har skrevet hver to.

Sissel Moody fortæller, at forfatterne har oplevet forskellige sider af psykiatrien. De fleste skriver om, hvordan de selv har oplevet at navigere i en tilværelse med en eller flere psykiatriske diagnoser, men der er også historier set fra en pårørendesynsvinkel og fra en ansat i psykiatrien.

– Med bogen kommer vi langt omkring de forskellige sider af psykiatrien, og med historierne vil vi bryde det tabu, det er at tale om psykiske diagnoser og indlæggelser, forklarer hun.

Novellerne fortæller blandt andet om, hvordan man lever et liv med diagnoser som skizoaffektiv psykose, ocd, add, angst eller autisme, og hvordan en spiseforstyrrelse, en bipolar lidelse eller selvmordsforsøg påvirker venskaber og familierelationer.

Hvad tør man tænke om fremtiden, når man som ganske ung bliver indlagt på psykiatrisk skadestue, eller når man som lidt ældre er stamgæst på den lukkede afdeling? Hvordan opleves psykiatrien indefra?

Seneste udgivelse fra Forlaget Klippe. Privat foto

Skæv og ukorrekt

Det er tanken, at novellesamlingen skal skabe et rørende og unikt indblik i livet med forskellige psykiatriske diagnoser, og de 24 noveller, forklarer hun, fortæller da også hudløst ærligt om, hvordan forfatterne navigerer gennem tilværelsen og i sindets usynlige snubletråde, som omverdenen hverken kan se eller forstå.

Og hun mener, at disse personlige beskrivelser fra den side af tilværelsen er en mangelvare i dansk litteratur, hvorfor hendes initiativ også er drevet af en personlig indignation over, at mennesker med diagnoser er underrepræsenterede, og at diagnoserne ofte bruges og beskrives forkert.

– Repræsentationen i litteraturen er skæv og ofte ukorrekt, påpeger hun.

– Ordet "skizofren" bliver for eksempel tit misbrugt. I en tekst kan der stå: "Han skifter mening som en skizofren" om en person, der er ubeslutsom. Det gør mig ked af det og frustreret, fordi en forkert brug af ordet gør det endnu sværere at forstå, hvad skizofreni i virkeligheden betyder. Det er en lidelse, der er farlig og svær at leve med, og det er vigtigt, at den bliver forstået og taget alvorligt. Det irriterer mig også som forfatter, at andre forfattere ikke undersøger ordenes betydning ordentligt, for det er med til at skabe en forkert forståelse for noget, der er svært, og som fylder enormt meget hos nogle mennesker.

I efteråret 2020 opfordrede Sissel Moody derfor mennesker med personlige oplevelser fra psykiatrien til at folde dem ud i novelleformat, og det er altså nu blevet til 286 sider i en bog, som inviterer læseren ind i vidt forskellige afkroge af det menneskelige sind og af den danske psykiatri.

"Historier fra psykiatrien": Er udkommer på Forlaget Klippe og redigeret af Sissel Moody. Den indeholder noveller af: Nicoline Kjærsgaard Møller, L. Bang, Sanne Larsen, Freya Luna Andersen Borup, Mette Thumand, Sofie M. Rodam, Ellen Bache, Line Winther Jespersen, Mimi Harteg, Anne Lind, Sara Nielsen, Leon Dantoft, Sinus Reuss, Majken Camilla Rishøj Ancher, Louise Beck Rasmussen, Sigga-Maria H. Højgaard, Signe H. Damkjær, Ask Toke Atzen, C. G. Valentin, Camilla, Steffie Funch Syrild og Sissel Moody.

 

Om bogen

I en pressemeddelelse fra Forlaget Klippe oplyses det, at læserne af "Historier fra psykiatrien" blandt andet får en sansebetonet rundvisning på den lukkede afdeling, kommer ind i en psykotisk hjerne, som svæver under loftet, oplever kroppens krampagtige kamp for at holde fast på virkeligheden og anoreksien, som forvrænger en kun 14-årig drengs personlighed, samt hvordan regnen og håbløsheden gennembløder en ung kvinde i hendes forsøg på at slippe herfra.

De vidt forskellige noveller er alle gennemsyret af følelsen af, at verden ikke kan rumme hovedpersonerne, som de er, og at hovedpersonerne heller ikke kan rumme verden, siger Sissel Moody. Og det er netop det, hun håber, bogen kan være med til at ændre.

– Jeg synes, det er vigtigt, at vi får historierne fra de mennesker, der oplever diagnoserne, i stedet for fra fagpersonernes beskrivelser eller andre forfattere, hvor man ikke ved, hvad der er rigtigt, og hvad der er fiktion. Det stærke ved denne bog er, at det er de virkelige historier. Det gør det samtidig meget menneskeligt, fortæller Sissel Moody og pointerer, at selv om novellesamlingen er barsk og stærk læsning, så bliver læseren aldrig efterlagt med følelsen af håbløshed.

– Vi kommer med til psykologens meditationsøvelse, i gruppeterapien, i den naturoplevelse, eller i den samtale med veninden eller den pårørende, som leder til, at forfatteren træffer de rigtige beslutninger, der leder hen mod en lettere tilværelse, siger hun i pressemeddelelsen.

– Novellesamlingen giver læseren mulighed for, at det bliver knap så fremmed og knap så farligt at kende et menneske med en diagnose. Hvis man en dag møder en ven eller kollega, der fortæller, at vedkommende har ocd, adhd eller skizofreni, så håber jeg, man vil huske bogen, spørge ind og møde personen med forståelse.

FÅ ABONNEMENT