Ny sognepræst vil være en del af lokalmiljøet

Ny sognepræst vil være en del af lokalmiljøet
Østerlars Kirke. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. MAJ 2021 • 18:37
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
4. MAJ 2021 • 18:37




Bornholms Tidende sætter fokus på Østerlars

De næste dage sætter vi fokus på Østerlars.

Hvad kendetegner Østerlars? Hvordan er det at bo netop her? Og hvilke udviklingsmuligheder er der i byen?

Det forsøger vi at finde svar på, når vi besøger Østerlars og de mennesker, der bor her.

Vi er fluen på væggen ved brugsens generalforsamling. Vi portrætterer den indfødte, tilflytterne og den nye præst.

Vi taler med nogle af byens erhvervsdrivende, og vi besøger friskolen og Multihuset.

Altsammen for at blive klogere på Østerlars. Vi håber, du vil læse med.



Når den nye sognepræst Tina Ravnsbjerg Damholt om lidt rykker ind i præsteboligen i Østerlars, er det med en ambition om at blive et kendt ansigt i både Østerlars og Gudhjem.

– En stor del af det være præst er også at indgå i det fællesskab, hvor man flytter hen. Jeg kommer både til byen som præst men også som Tina. Derfor vil min mand og jeg gøre meget for at opbygge et netværk i vores nye by, siger den nye præst i Østerlars-Gudhjem sogn.

Og selvom indflytningen først vil ske i slutningen af maj, har Tina Ravnsbjerg Damholt allerede haft tid til at undersøge lidt nærmere om den by, hun skal bo i.

– Jeg kan blandt andet se, at de har et multihus med fællesspisning hver måned, som jeg helt sikkert gerne vil deltage i. Det, tænker jeg, siger meget om lokalsamfundet, at man laver et multihus. Man vil gerne fællesskabet – og det, synes jeg, er rigtig dejligt. At man også har en friskole i byen ligger heller ikke fjernt fra vores familie, hvor vi selv har haft vores gang i et friskolemiljø. Begge vores børn har gået på friskole, og min mand har undervist på en, siger Tina Ravnsbjerg Damholt.

Ny sognepræst Tina Ravnsbjerg Damholt. Privatfoto

Tager bestik af lokalsamfundet

Den nye sognepræst glæder sig dermed også til at lande i byen og tage bestik af, hvordan hun nu bedst kan afspejle det lokalsamfund, hun skal være præst for.

– Den første opgave bliver at danne mig et overblik. Kirken skal afspejle lokalsamfundet i sine tilbud, og her er det vigtigt først at finde ud af, hvordan demografien og byen generelt er sammensat, siger Tina Ravnsbjerg Damholt.

Hun er derfor også forbeholden med udtale sig for meget om visioner inden sin ankomst. Hun kan dog fremhæve nogle ting, som hun ønsker at arbejde for i sit kommende virke:

– Da jeg søgte jobopslaget blev musikken meget understreget, og det er jeg også selv meget optaget af. Det er både i forhold til at have kor, koncerter og musiktjenester, hvor det er min erfaring, at en gudstjeneste virkelig bliver løftet med musik. Derudover ønsker jeg også at prøve at lave anderledes gudstjenester, som måske ikke kun ligger søndag formiddag, og hvor det også er andre tekster end bibeltekster, man læser. Men det er en strategi, jeg først skal tale med menighedsrådene om, når jeg starter, siger Tina Ravnsbjerg Damholt, der også glæder sig til at holde prædikener i et vartegn som Østerlars Rundkirke.

– Det er et fantastisk anderledes kirkerum, som åbner op for nogle anderledes gudstjenester, og det glæder jeg mig meget til at udforske. Derudover er det også fantastisk at se de kalkmalerier, man har i kirken med bibelhistorierne i billeder – det, håber jeg, også at kunne bruge i mine gudstjenester, siger Tina Ravnsbjerg Damholt.