Ny købmand kan være på vej til Nyker

Ny købmand kan være på vej til Nyker
Tommy Håkansson fortæller om de mange planer for det nye Brødfabrikken i Nyker, hvor man altså også gerne vil genetablere en købmand. Foto: Marie Emilie Hofman
NYHED | ABONNENT | 19. MAJ 2024 • 19:00
Af:
Marie Emilie Hofman
NYHED | ABONNENT
19. MAJ 2024 • 19:00

Inspireret af 'Østerlars'-modellen vil ny investorkreds i Nykers' gamle lokaler genetablere en lokal købmand. 

Der er slået et stort brød op i de gamle Nykers' bygninger.

Søndag kunne investorer Tommy Håkansson og Michael Møller nemlig byde de lokale indenfor til en snak om det nye Brødfabrikken i den gamle kiksefabrik. Her blev tegnet og fortalt om planerne for et nyt bornholmsk erhvervscenter med fokus på fødevarer. Men man havde også et ekstra es i ærmet til de fremmødte. 

En rundvisning rundt i bygningen bød på første stop i bygningens forlokale. Den har tidligere huset den lokale brugs, der lukkede i 2017, og som siden blev indlemmet i brødfabrikanten Nykers lokaler. Og det var altså her, at investor Tommy Håkansson, kunne levere en melding, der fik de lokale fremmødte til at spidse ører en ekstra gang. 

– Vi vil gerne åbne en købmand her i de her lokaler, lød det fra Tommy Håkansson, der således kunne fortælle, at man siden overtagelsen har holdt møder med Dagrofa.

– Vi er inspireret af, hvad man har gjort i Østerlars. Og Dagrofa er positiv stemt for ideen, da deres analyser vurderer, at der er et marked for det i Nyker, sagde Tommy Håkansson. Overfor Tidende uddyber han, at den nye investorgruppe vil stille til lokalerne til rådighed ligesom man vil stå for driften.

– Men resten skal ske i samarbejde med borgerne i Nyker, siger investoren med henblik på den såkaldte 'Østerlars'-model, hvor de lokale borgere købte ind på anparter i købmanden, mens resten blev finansieret af Dagrofa.

Op til lokalsamfundet

Og her bød dagens åbne hus sig altså også som en god mulighed for at trykteste ideen.

– Vi vil ikke kunne gøre det her uden jeres hjælp, og derfor skal vi i første omgang finde ud af, om vi har lokal opbakning. Derfor kommer vi også til at indkalde til et borgermøde inden længe, fortalte Tommy Håkansson og tilføjede, at man netop har holdt møde med borgerforeningen, der også er positivt stemt for ideen.

Han tilføjede samtidig, at han da også var bevidst om de hårde levevilkår, der i disse år gør det svært for de lokale købmand at overleve i øens mindre byer. Hvad der også i sidste ende lukkede Nyker Brugs tilbage i 2017.

– Det skal være op til jer og lokalsamfundet at finde ud af, om en lokal butik kan overleve. Nu er det jo efterhånden en del år siden, at man har haft købmand her, så jeres indkøbsmønster har jo også ændret sig.

Min købmand er favorit

I samråd med Dagrofa har man således allerede drøftet de forskellige muligheder for, hvordan en lokal indkøbsmulighed ville se ud.

Blandt andet er ideen om en selvbetjeningsbutik blevet luftet, ligesom man også har vendt ideen om en Min Købmand, en af Dagrofas købmandskæder. Sidstnævnte er favorit for investorkredsen, hvor man vil kunne holde omkostninger til personale nede på et minimum, ligesom man vil undersøge, om der er mulighed for at lave en kombination af bemanding i dagtimerne og åben for selvbetjening hele døgnet. Og samtidig udbyde et større varesortiment end bare det gængse 'kiosk-udvalg'.

– Vi vil væk fra, at man ender med en lille kiosk, hvor man bare kan købe lidt chips, slik og cigaretter. Og over mod en reel dagligevarebutik med eks. mel, sukker, kød, grøntsager - selvfølgelig med en blanding af nationale og lokale fødevarer, sagde Tommy Håkansson.

Lykkes man med dette, er der da også klare fordele i et lokal indkøbstilbud, understregede han.

– Man skal jo overveje om man kunne være interesseret i at tilbud, der også kan give nyt liv og fællesskab til byen. Samtidig har vi fra ejendomsmægler Steffen Lorentzen fået fortalt, at huspriserne kan stige med 100-200.000, sagde Tommy Håkansson.

 

"Det kan puste nyt socialt liv i byen"



Fra højre Gorm Christensen, Hugo og Birgit Andreæ. Foto: Marie Emilie Hofman

– Det har irriteret mig gevaldigt, at jeg enten skal tage til Rønne eller til Klemensker for at købe en liter mælk. Nu har jeg boet her i fem år, og jeg har ikke rigtig fået så mange venner endnu. Fordi vi sidder alle sammen i vores egne huse, og så kører vi ind til Rønne og handler, så vi møder ikke hinanden. Det ville en lokal købmand sørge for. For man går ikke bare ned for at handler, men også for at snakke. Så jeg er meget positiv. Derfor melder jeg mig også gerne på banen med al, hvad det hedder hjælp både i forhold til at sætte bygningerne her i stand, men også måske købe ind på en anpart af en ny købmandsbutik, sagde Gorm Christensen.

– Det kan puste nyt socailt liv i byen, at vi igen får en købmandsbutik, så det ville vi da også meget gerne støtte op om, sagde ægteparret Hugo og Birgit Andreæ.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT