Min Købmand åbner i Nyker til påske

Min Købmand åbner i Nyker til påske
Tre af hovedpersonerne bag en kommende købmandsforretning i Nyker: Birger Olsen, formand for Nyker Borgerforening, Gitte Hansen fra arbejdsgruppen, og Tonny Holm Jensen, projektchef i Dagrofa. Foto: Holger Larsem
ERHVERV | Onsdag 23. oktober 2024 • 17:45
Holger Larsen
Journalist
ERHVERV | Onsdag 23. oktober 2024 • 17:45

Indsamlingen rundede en million kroner onsdag eftermiddag, og Dagrofa garanterer nu, at der kommer en butik i Nyker.

Onsdag klokken 13 skete det: Indsamlingen af tilsagn om anpartskøb og sponsorater til etablering af en købmandsbutik i Nyker rundede en million kroner.

Det fik på stedet Tonny Holm Jensen, projektchef i Dagrofa, til at sige:

– De er i mål nu. Vi ved, at der kommer en butik. Vi går efter at åbne inden påske. Det er målet.

Det er dagligvarekoncernen Dagrofa, der står bag Min Købmand-butikkerne, som har gjort deres indtog i mange mindre byer, især i Jylland. Men senest også i Østerlars.

– Dagrofa har lovet arbejdsgruppen, at når de har indsamlet en million, skal vi nok hjælpe dem med at finansiere resten. Jeg kan ikke fortælle, hvordan det bliver, men vi finder en løsning, siger Tonny Holm Jensen.



Nina Thingvad ajourfører indsamlingssøjlen foran den kommende Min Købmand i Nyker. Foto: Holger Larsen

 

En mageløs indsats

Projektchefen var onsdag med til cafédag, arrangeret af Arbejdsgruppen for Min Købmand i Nyker i den tidligere brugs, hvor det er planen, at købmandsforretningen skal etableres. Han greb straks mobiltelefonen for at skrive en besked til sin chef for at fortælle, at det store delmål på tilsagnet om en million kroner nu var i hus.

– Vi sætter forskellige ting i værk nu. For vi vil gerne have påskehandelen og foråret med i den nye butik. En god målsætning nu er at åbne sidst i marts, først i april, siger Tonny Holm Jensen.

Hvad siger du om den indsats, der er gjort i Nyker?

– Det er fuldstændig mageløst. Borgerforeningen er startet med at arbejde hårdt igennem. Da den indsamling taber pusten, er der nogle friske kræfter, der tager over og prøver nogle andre ting og lykkes med det. Så var jeg herovre for nylig for at møde nogle virksomheder for at se, om vi kunne skubbe lidt til nogle sponsorater, og det er der sket en del med efterfølgende. Nu er der en flot liste af mange forskellige virksomheder, der støtter.

– Men den helt store sum kommer fra borgerne, og det er det vigtigste. For det er dem, der skal komme og lægge den daglige omsætning i butikken, siger projektchefen.



Onsdagens udvikling i indsamlingen til købmandsbutikken i Nyker. Foto: Holger Larsen

 

Op ad bakke i starten

Tonny Holm Jensen medgiver, at det er en helt andet opgave at skabe grobund for en butik i Nyker, hvor brugsen lukkede for syv år siden, i forhold til i Østerlars, hvor brugsen lukkede i foråret 2024.

– Hvor vi i Nyker ved det første borgermøde var næsten 200 personer, der samlede 100.000 kroner ind, var der i Østerlars halvt så mange, der samlede 250.000 kroner ind. Men de havde også lige fået mistet deres butik.

– I Nyker har man skullet kæmpe med skepsissen. Kan det nu nytte? Der er jo ikke så langt til Rønne.

– Men fra den første arbejdsgruppe gik i gang og til nu, hvor den anden arbejdsgruppe har taget over, er der helt klart kommet en fornemmelse af, at det her nytter noget. Og så har vi også en markedsanalyse, som viser, at der er et potentiale for en butik. Flere tror, at det er større end analysen viser, for der en ret befærdet vej gennem byen, siger Tonny Holm Jensen.

Også selv om både Rønne og Klemensker ligger tæt på?

– Vi ved, at det vil dreje over til at blive lokal handel, når først butikken ligger her. Men skepsissen har været der, fordi det er så længe siden, at brugsen lukkede, siger projektchefen.



Arbejdsgruppen for Min Købmand i Nyker har gang i mange initiativer og har blandt andet lavet badges. Foto: Holger Larsen

 

Fik en guldsponsor

I arbejdsgruppen var der stolthed og glæde.

– Det giver ro i maven, at vi er nået så langt. Vi har skullet over en hurdle, før der kom skred i indsamlingen. Nu kan vi indkalde til en stiftende generalforsamling, og vi kan begynde at søge om yderligere støtte i fonde, som nu kan se, at det er seriøst, og at der er en lokal opbakning, siger Henrik Svendsen.

Da cafédagen blev indledt onsdag formiddag, var der tilsagn om støtte på 950.000 kroner. Men allerede tre timer senere havde man rundet en million kroner.

– Det skyldes især, at vi har fået endnu en guldsponsor i dag, siger Gitte Hansen fra arbejdsgruppen.

Guldsponsorer er dem, der støtter med 50.000 kroner. Sølv- og bronzesponsporer spytter henholdsvis 25.000 og 10.000 kroner i kassen. Disse sponsorer får deres navne på nogle tavler udenfor den kommende købmandsbutik.

Dagen bød på konkurrencer, foredrag, et halloween-kreativitetsværksted og livemusik. Man kunne også tegne anparter og høre om status på projektet.

Gitte Hansen fra arbejdsgruppen oplyser onsdag aften, at man efter onsdagens arrangement har tilsagn om anpartskøb og sponsorater på i alt 1.102.500 kroner.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT