Nu rejser speciallægen fra Herlev til Rønne; 'Det er vildt dejligt, at vi ikke skal bruge en hel rejsedag'

Nu rejser speciallægen fra Herlev til Rønne; 'Det er vildt dejligt, at vi ikke skal bruge en hel rejsedag'
Lene Holm fra Nexø følger normalt sin 14-årige søn, Tobias, til kontrol i Herlev hver tredje måned. Sønnen har type 1-diabetes. Han blev for tre år siden hasteindlagt på Bornholms Hospital og er siden da blevet behandlet med insulin. Foto: Jens-Erik Larsen 
| ABONNENT | 22. JAN 2021 • 09:19
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
22. JAN 2021 • 09:19

SUNDHED

Bornholmske børn med diabetes behøver ikke længere at rejse til københavnske hospitaler tre eller fire gange om året. Kontrollerne kan nu finde sted på Bornholms Hospital, fordi hospitalerne har indgået en aftale om, at speciallæger rejser til Bornholm og gennemfører en stribe konsultationer i løbet af en arbejdsdag.

Torsdag var første gang efter indgåelsen af samarbejdsaftalen, at diabetespatienterne var til kontrol i Rønne frem for Herlev. Sidste år blev modellen med en tilrejsende læge afprøvet, og nu er aftalen formelt trådt i kraft.

En af patienterne var 14-årige Tobias fra Nexø.

– Det er vildt dejligt, når vi ikke behøver at bruge en hel rejsedag eller nogle gange flere, fortæller hans mor, Lene Holm.

– Det er faktisk ret snørklet at komme fra lufthavnen og ud til Herlev Hospital. Nogle gange har det da været hyggeligt at være derovre, for vi har gjort en tur ud af det og taget i Tivoli eller besøgt familie og venner, fortæller Lene Holm, efter hun sammen med sin søn er trådt ud af ambulatoriet og har sagt farvel til den tilrejsende overlæge, Birthe Hansen og sygeplejerske Mari-Ann Nexø, der arbejder fast på Bornholms Hospital.


Overlæge Birthe Olsen fra Herlev Hospital (stående ved computeren) og sygeplejerske Mari-Ann Nexø tog imod de unge bornholmske diabetespatienter i et ambulatorium på Bornholms Hospital. Børn med diabetes er særligt udfordret af, at deres insulin kan være svær at styre, og derfor er der behov for regelmæssige kontroller. Foto: Jens-Erik Larsen

Godt en time

Dagens konsultation varede en halv time, men typisk tilbringer patient og forælder blot et kvarter med lægen og sygeplejersken.

– Så nu kan vi nøjes med at bruge lidt over en time på det, siger Lene Holm om det samlede tidsforbrug inklusive transporttiden.

Dermed kan skoleelever som Tobias slippe for at tage fri en hel dag, og det samme gælder for forældrene. Lene Holm hæfter sig ved den tabte erhvervsevne, som har været resultatet af den hidtidige model.

– Samfundsmæssigt må det være megadyrt at sende 15-20 børn over hver tredje måned. Det er ikke kun én person, der skal af sted, siger moren til diabetes-patienten.

I alt er 18 bornholmske børn og unge under 18 år tilknyttet diabetesprogrammet på Bornholms Hospital. Torsdag var det blot overlæge Birthe Hansen fra Herlev Hospital, som havde taget turen. I andre tilfælde vil der være brug for to tilrejsende specialister til at tilse diabetesbørnene.

Aftalen om at få speciallægerne fra andre af regionens hospitaler til at rejse til Bornholm, frem for at patienter og forældre skal den modsatte vej, er et led i Bornholms Hospitals overordnede strategi om at skåne patienterne for unødige rejser.

– For os er det vigtigt at sikre lige adgang til sundhed. Det gør vi ved at hjælpe med at reducere spilddage for børn og familier, når vi tilbyder kontroller her på øen, siger Peter Juul Jensen, der er oversygeplejerske på afdelingen for medicinske sygdomme.