Nu kan du finde bornholmske vandreruter på Google Maps

Nu kan du finde bornholmske vandreruter på Google Maps
Ruten ved Jons Kapel er kun 3,5 kilometer, til gengæld er terrænet lidt mere udfordrende end på andre af de udvalgte vandrestier. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 26. MAR 2021 • 10:54
| ABONNENT
26. MAR 2021 • 10:54

VANDRING

Fremover kan du finde frem til hele 288 vandreruter forskellige steder i Danmark, når du går ind i Google Maps på din smartphone eller tablet.

Dansk Vandrelaug har nemlig indgået et samarbejde med Google Maps, så flere danskere nemt kan finde frem til gode vandreruter, når de er ude i landet.

På Bornholm er tre ruter indtil videre kommet med under kategorien "vandreområder" i Google Maps.

En af ruterne er vandresporet ved Jons Kapel. I anledningen af offentliggørelsen af samarbejdet mødtes Dansk Vandrelaugs lokale repræsentanter Kirsten Lund-Hansen og Grethe Elleby torsdag formiddag med en gruppe af vandrelaugets medlemmer.

– Det er jo fantastisk vejr i dag. Vi kan vandre i alt slags vejr, men jeg foretrækker nu, at det er som i dag, siger Kirsten Lund-Hansen og kigger op på forårssolen, der skinner over markerne omkring kiosken ved Jons Kapel.


Kirsten Lund-Hansen stod i spidsen for vandreturen i anledningen af offentliggørelsen af samarbejdet med Google. Hun har tidligere været formand for Dansk Vandrelaug på Bornholm. Foto: Jacob Jepsen

Teknikken spiller en rolle

Kirsten Lund-Hansen er selv vandreentusiast og tidligere formand for Dansk Vandrelaugs bornholmske afdeling.

Hun har givet formandsposten videre til Grethe Elleby, men er fortsat aktiv i foreningen og står for dagens præsentation af samarbejdet med Google.

Et samarbejde, som Kirsten Lund-Hansen har positive forventninger til.

– Dansk Vandrelaug har 2500 vandreruter på hjemmesiden, men det er nok ikke alle, der ved det. Vi mangler nok at få den yngre generation med, og der tror jeg, det her samarbejde bliver helt fantastisk. Det er jo baseret på, at familier og venner let kan gå ind og finde en tur, der passer til dem, og der spiller teknikken altså en rolle, siger hun.

Blot et klik væk

Ifølge Kirsten Lund-Hansen har Google Maps og Dansk Vandrelaug hver sine styrker, som tilsammen giver et godt produkt for dem, der gerne vil vandre, men ikke kender til de gode ruter.

– Dansk Vandrelaug er eksperter på ruterne, og Google er eksperter på det tekniske og det at formidle det ud til befolkningen, så på den måde passer vi jo godt sammen, siger hun.

Samme melding lyder fra kommunikationschefen for Google i Danmark, Jesper Vangkilde, der også kalder Dansk Vandrelaug for eksperter.

– Næsten uanset hvor i Danmark, man befinder sig, er der en smuk vandresti i nærheden. Eksperterne har lavet et fremragende benarbejde i forhold til at udvælge og kortlægge netop de ruter, som viser den alsidige danske natur og fortæller gode lokalhistorier. Vi er glade for at kunne gøre dem mere tilgængelige, så de fremover blot er et klik væk, udtaler han i en pressemeddelse om samarbejdet.


Dansk Vandrelaug og Google har indgået et samarbejde, som betyder, at 288 udvalgte vandreruter nu kan findes i Google Maps. Tre af de udvalgte ruter findes på Bornholm. Foto: Jacob Jepsen

Håber på flere yngre medlemmer

Dansk Vandrelaugs afdeling på Bornholm er også glade for samarbejdet og håber, det vil lokke flere yngre mennesker til at bruge vandreruterne på Bornholm.

Det fortæller den nuværende formand for Dansk Vandrelaug Bornholm, Grethe Elleby.

– Jeg synes, det er alletiders og stort, at Google vil være vores samarbejdspartner. Jeg håber, mange vil benytte sig af det. Især de yngre mennesker og turisterne. Der er jo stor interesse for at vandre i øjeblikket, og alle, der har en smartphone, kan jo gå ind på Google Maps og let finde en rute nu, siger hun.

Grethe Elleby håber, at interessen for at vandre vil tilføre Dansk Vandrelaug på Bornholm flere yngre medlemmer, der kan føre den lokale afdeling videre.

– Vi mangler jo lidt de yngre mennesker. De fleste af os er oppe i årene. Vi kunne også godt bruge flere turledere, der er yngre og som kan lave ture i lidt højere tempo. Det plejer de unge mennesker gerne at ville have, fordi de vil mærke adrenalinen og føle, at de får vandret igennem. Der går vi andre jo i et lidt andet tempo, siger hun.

Giver energi og fællesskab

Kirsten Lund-Hansen og Grethe Elleby har selv vandret i mange år, og de har haft stor glæde af det under coronapandemien, hvor de har kunne møde udendørs i mindre hold.

– Jeg synes, det er dejligt at komme ud i naturen og opleve noget de forskellige steder. Og så får man jo et socialt fællesskab, når man vandrer med andre, siger Grethe Elleby.

Kirsten Lund-Hansen har det på samme måde.

– Man får meget energi af det, man bliver glad og mere social, og man får lyst til at lave den næste tur, lige så snart man kommer hjem, siger hun.

Både Kirsten Lund-Hansen og Grethe Elleby fremhæver det sociale fællesskab, der er i Dansk Vandrelaug Bornholm. Foto: Jacob Jepsen

 

Fødderne skal have det godt

Kirsten Lund-Hansen kommer afslutningsvis med sine tips til en god vandretur, hvis man er interesseret i at begynde at vandre.

– De bedste vandreture er, når man kommer igennem varieret natur i løbet af turen. Lige som her ved Jons Kapel, hvor vi både oplever kyststrækning, sprækkedal og skovområde. Så jeg vil selvfølgelig anbefale, at man melder sig på vores ture, hvor vi kommer sådan nogle steder. Ellers vil jeg sige, at man skal have sig et par gode vandresko om sommeren og vandrestøvler om vinteren. Det betyder meget, at fødderne har det godt. Og så skal man have en rygsæk med noget at drikke og spise med, siger hun.

De 288 udvalgte danske vandrestier, hvoraf tre er på Bornholm, er fremover at finde i Google Maps.

 


Vandrestierne: De 288 stier består af tre forskellige typer af stier.

– Kvalitetstier er certificeret af Dansk Vandrelaug ud fra specifikke kriterier. De skal byde på naturoplevelser, være langt fra befærdede veje, og start- og slutpunktet skal enten være ens eller forbundet med offentlig transport.

– Kløverstier er udviklet af Friluftsrådet og har det til fælles, at man fra et centralt udgangspunkt kan gå, løbe og cykle på fire forskellige distancer. På ruterne er der fortællinger om de steder, man kommer forbi.

– Spor er vandrestier, der er etableret på baggrund af frivillige aftaler mellem lodsejere og organisationen SPOR. Ruterne kan gå gennem marker, skove og skal give mulighed for at opleve forskellige sider af naturen.

Kilde: Dansk Vandrelaug