Nej, et flag markerer IKKE et hundetoilet!

Nej, et flag markerer IKKE et hundetoilet!
Foto: Torben Østergaard Møller
| 14. APR 2021 • 21:14

14. APR 2021 • 21:14

NUDGING

Hvad er "nudging"?

Det er et adfærdspsykologisk begreb, som handler om at forandre et adfærdsmønster. Og hvis man beflitter sig med det, er det naturligvis bedst, hvis dette mønster bliver påvirket i en positiv og ikke en negativ retning.

Lad os give et eksempel. Mulighederne er legio, men lad os da bare tage hundehømhømmer på fortovet.

Må en hundeejer lade sin hund besørge på et fortov og så bare valse videre ud i verden sammen med det firbenede kræ.

Nej.

Eller snarere: Nej!

Det er faktisk ulovligt, og det kan resultere i en bøde fra politiet. Der er godt nok ikke en lov, der konkret henviser til hundes efterladenskaber, men i praksis henviser man til flere forskellige love i disse sager.

Det er imidlertid ikke hver dag, politiet har tid til at rende rundt i hælene på diverse hundeejere og deres hunde, men her er det så, vi andre måske kan hjælpe til med lidt nudging. Noget tyder på, at en behjertet sjæl i Rønne er i færd med netop det, for hist og her oplever man, at vedkommende placerer et lille, hyggeligt flag i hundenes efterladenskaber – som jo altså først og fremmest er hundeejerens efterladenskaber – for på en munter måde at udtrykke, at "hallooo, vi har set den! Kunne du venligts tage den med hjem til dig selv?".

 

Foto: Torben Østergaard Møller

Imidlertid er der noget, der tyder på, at både hund og ejer kan misfortolke den lille rød-hvide markering, for se nu på nærværende billede fra Nørregade lige over for Magstræde i Rønne:

Først lå der én hundehømhøm, som efterfølgende blev prydet med et flag. Så gik der nogle dage ... og så lå der pludselig en hel stribe af hundehømhømmer, som om vurderingen har været, at nåja, vi har jo et toilet, markeret med et flag, som vi kan opsøge. Men nej.

Eller snarere: Nej!

Så er det, som om nudgingen er slået 180 grader fejl.

Men hermed skulle den fejlslåede nudging være forklaret for hver en hundeejer, og man må meget gerne se denne artikel, som en form for artikuleret nudging, som betyder: Ryd selv op efter jeres hunde, tak.

Og som de sagde i den gamle Monty Phyton-sketch, som vi nok er en del, der husker:

– Nudge-nudge.

 


Paragrafferne

• Vejloven § 70:

"Efterlader nogen på offentlig vej eller sti affald eller genstande, der kan være til ulempe for færdslen eller er særligt forurenende, kan vejmyndigheden eller politiet lade det efterladte fjerne for den pågældendes regning".

• Færdselsloven § 87:

"Der må ikke på vej henkastes eller efterlades noget, der kan være til fare eller ulempe for færdslen".

• Lov om private fællesveje, renholdelse § 82, stk. 3:

"Grundejerne skal fjerne affald og andet, der er særlig forurenende eller til ulempe for færdslen".

• Lov om offentlige veje m.v., § 68, stk. 3:

"Grundejerens renholdelsespligt efter § 64 omfatter at fjerne affald og andet, der er særligt forurenende eller til ulempe for færdslen".