Med bibliotek eller ej? Alle tre scenarier for Dams Gård lever stadig
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

KULTURHUS | RØNNE | GRATIS
24. JUN 2021 • 21:23

Med bibliotek eller ej? Alle tre scenarier for Dams Gård lever stadig

Alle tre mulige måder at udnytte Dams Gård midt i Rønne er stadig i spil efter kommunalbestyrelsens møde torsdag aften.

15 medlemmer (Venstre, SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet minus Per Ole Petersen og Jonna Nielsen) gik ind for at holde alle tre muligheder åbne. Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten, Kristendemokraterne og de to socialdemokrater ville allerede nu skrotte det såkaldte scenarie 3, der indebærer at flytte Rønne Bibliotek med ind i Dams Gård.

Dams Gård vil under alle omstændigheder komme til at huse Kulturskolen og en lang række foreninger i det mindste af de tre scenarier. Det lidt større scenarie vil lægge en frivilligt drevet café oveni og gøre huset til et kulturhus for Rønne – og det største vil desuden flytte Rønne Bibliotek og en kommercielt drevet café og restaurant med i hvad der så vil blive et stort kulturhus med mange forskellige aktiviteter.

Gruppeformand Bente Helms (S) talte for at sende de tre mulige fremtider for Dams Gård ud i en ny og mere egentlig offentlig debat frem til oktober. Efter at Jonna Nielsen (S) kort forinden havde afvist at lægge stemme til at flytte Rønne Bibliotek, virkede Bente Helms mere åben.

– Man skal i den sammenhæng ikke være blind for, at de unge ikke helt ser biblioteket som noget naturligt mødested. Det er nok mere et sted for min aldersgruppe, folk med gråt hår, sagde Bente Helms.

Fra den splittede socialdemokratiske gruppe fortalte Kirsten Wendell (S) forsigtigt, at hun "ikke ser nogen grund til at flytte biblioteket".

– Jeg har været med i mange år. Og hold da op, hvor har jeg set mange planer, og de er alle sammen blevet skudt ned. Så der er ikke rigtig sket noget, sagde hun.

– Man har talt så meget om folkeafstemninger, og det her kunne godt være et godt forslag at sende til folkeafstemning. I hvert fald synes jeg, at det er en rigtig god ide at spørge borgerne, hvad de mener, sagde Kirsten Wendell.

Også Venstre kunne gå ind for at forlænge debatten.

– Vi hører ganske vist ikke borgerne skrige på det her. Vi ser ikke erhvervslivet være super begejstret. Men vi vil godt høre bornholmernes holdning til det her, sagde gruppeformand Søren Schow (V).

– Jeg synes, at det er rigtig godt at holde os åbne for alle tre scenarier. Som jeg snakker med borgerne, er det meget begrænset, hvor meget de føler sig inddraget. Jeg vil ikke lægge mig fast på noget, for jeg vil godt holde alle tre muligheder åbne, sagde Else Merete Knoop (V).

Mest håndfast er modstanden mod det store kulturhus med en flytning af biblioteket hos Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten. Også Kristendemokraterne er imod at flytte biblioteket.

Projektet er vokset

Kirstine van Sabben (BL) holdt sig til, at kommunalbestyrelsen besluttede at købe Dams Gård til Kulturskolen, ikke for at skabe et stort kulturhus med mange aktiviteter under samme tag.

– Vi købte Dams Gård for at lægge Kulturskolen derind. Vi talte desuden om også at lægge andre aktiviteter ind, men blev enige om lige at vente og se, hvor mange kvadratmeter, der egentlig var, sagde hun.

– Det er udelukkende scenarie 1 med foreningshuset, der er interessant. Vi ser ikke noget behov for at flytte biblioteket og dets medarbejdere, og vi mener også, at det vil være konkurrenceforvridende med en café i Dams Gård, sagde Kirstine van Sabben.

– Skulle man endelig tænke det noget større, synes vi, at det giver bedst mening også at tænke de unge ind, også fordi udgangspunktet er Kulturskolen for børn og unge, tilføjede Sabine Lyngberg.

Modsat kaldte Leif Olsen (SF) scenarie 1 med Dams Gård som foreningshus ikke mere "fuldstændig uinteressant". Han var derimod åben for at holde det mellemstore scenarie på bordet.

– Scenarie 1 (foreningshuset, red.) er efter min bedste overbevisning fuldstændig uinteressant. Jeg synes ikke, at det bidrager med noget. Jeg synes, at det eneste interessante er scenarie 3, for det vil give muligheder, sagde han.

– Man skal også se det her i forbindelse med udviklingen af Rønne by. Der er ikke sket voldsomt meget i Rønne i de sidste 30 år, sagde Leif Olsen.

Morten Riis (EL) meldte sig også som modstander af at flytte Rønne Bibliotek. Enhedslisten går dog samtidig ind for at undersøge alle tre muligheder nærmere, fordi partiet finder en del aspekter uklare.

– Vi mener ikke, at man skal flytte det bibliotek. Vi er så heller ikke tilhængere af at flytte kommunens administrationen, så på den måde hænger tingene sammen, sagde Morten Riis, der mindede om, at han også sidder i Kulturskolens bestyrelse. 

– Nogle af de tanker og drømme, der er her, kan man ikke se sig selv i fra Kulturskolens side, sagde han.

– Jeg synes, at scenarie 2, et kulturhus for Rønne, er klart det mest interessante, for det er jo dybest set scenarie 1 med foreningshuset med en café lagt oveni. Ganske vist en ret dyr café, sagde Morten Riis, der også var bekymret for økonomien i det store kulturhus til anslået 85 millioner kroner, dog med et anslået potentiale på 50 millioner kroner i midler fra fonde.

– Jeg ved ikke, hvornår vi er blevet sådan en rig kommune, der både har råd til at samle administrationen og bygge et stort kulturhus, sagde han.

 Flere nyheder