Det kan påvirke Vibegård: It-afdeling er interesseret i at overtage dele af biblioteket

Det kan påvirke Vibegård: It-afdeling er interesseret i at overtage dele af biblioteket
Rådhusplanen fremlægger flere bud på, hvad Rønne Bibliotek kan bruges til. Foto: Jacob Jepsen
RÅDHUSROKADE | RØNNE | ABONNENT | 26. AUG 2021 • 17:00
Jakob Nørmark
Journalist
RÅDHUSROKADE | RØNNE | ABONNENT
26. AUG 2021 • 17:00

Meget er sagt og skrevet om Rønne Bibliotek og kommunens overvejelser om at flytte det fra let tilgængelige Pingels Allé til Dams Gård i midten af byen. Hvad der har været mindre omtalt, er de fremtidige planer for biblioteksbygningen, hvis politikerne sender bøger og bibliotekarer til Dams Gård.

En mulighed er at flytte kommunens afdeling IT og Digitalisering fra Vibegård. It-afdelingens stab har ifølge rådhusrapporten, som danner baggrund for den nye rådhusstruktur, ytret ønske om at flytte til biblioteksbygningen, såfremt den bliver ledig. I rapporten bliver det dog påpeget, at biblioteksbygningen, fordi den er indrettet som en åben og offentlig bygning, snarere egner sig til at rumme jobcentret eller borgerservice – der hører til i nabobygningen på Landemærket.

"Det kan derfor overvejes, om disse funktioner kan indflyttes på Pingels Allé 1, og i forlængelse heraf om IT og Digitalisering kan indflyttes på Landemærket, hvor den tværgående nordfløj relativt enkelt kan indrettes til kontorer," står der i rapporten, som er skrevet med ekstern konsulenthjælp.

IT og Digitalisering kan ikke placeres hvor som helst på rådhusene, da medarbejderne helst vil sidde adskilt fra alle andre centre og afdelinger. Det skyldes, at "fysisk nærhed til andre centre efter afdelingens opfattelse nemt giver uensartethed i serviceniveauet," oplyses det.

Ø-arkivet søger mod Tejn

Rådhusplanen fremlægger andre bud på, hvad biblioteket kan bruges til. For foreninger vil det være hensigtsmæssigt fortsat at benytte lokaler på Pingels Allé 1, uanset om biblioteket er i bygningen eller ej. "Dette gælder specielt foreninger med særlige tilgængelighedsbehov", forklares det.

Desuden har Bornholms Ø-arkiv et ønske om at have adgang til et fjernarkiv i bygningen på Pingels Allé 1, hvis arkivet flytter til Tejn. Bornholms Museum og ø-arkivet har et fagligt fællesskab og har derfor et stort ønske om at dele funktioner og arbejde tæt sammen, står der andetsteds i rapporten.

Borgmester Thomas Thors (S) og resten af kommunalbestyrelsen skal i næste uge både drøfte rådhusplanerne og Dams Gård-projektet under budgetforhandlingerne. Her vil det muligvis blive afgjort, hvilket af de tre scenarier for kulturhuset politikerne ønsker at gå videre med. Kun det dyreste scenario – og formodet mest egnede til at tiltrække fondsstøtte – indeholder Rønne Bibliotek. Den fremtidige anvendelse af den nuværende biblioteksbygning og it-afdelingens fremtidige placering spiller ikke den store rolle i sammenhæng, pointerer Thomas Thors.

– I øjeblikket har vi faciliteter på Vibegård, og jeg vil bare understrege, at det (en flytning til biblioteket, red.) ikke er en forudsætning for de andre planer, siger borgmesteren til Bornholms Tidende.

Vibegård i spil

På sigt kan det komme på tale at skille sig af med Vibegård, hvor hjemmeplejen har lokaler, og der desuden er fokus på jobtræning og afklaringsforløb.

Rådhusrokaden indeholder et forslag om, at basen for den udkørende hjemmepleje i Rønne kan flyttes til Ullasvej. Gennemføres flytninger af både hjemmepleje og it-afdelingen, kan det overvejes, om Vibegård helt "skal afvikles som decentral rådhusenhed – herunder blandt andet med afsæt i, at en række af jobtræningsfunktionerne er knyttet til serviceringen af BRK’s medarbejdere på matriklen," lyder det i rapporten.