Linjerne er trukket hårdt op i faglig konflikt om Siemsens Gaard

Linjerne er trukket hårdt op i faglig konflikt om Siemsens Gaard
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 5. JUN 2021 • 13:23
| ABONNENT
5. JUN 2021 • 13:23

ARBEJDSLIV

I Svaneke er en skyttegravskrig gået i gang. 3F på den ene side og den nye ejer af Hotel Siemsens Gaard August Lund på den anden.

Det er en faglig kamp, hvor 3F på Bornholm kræver, at de ansatte på Siemsens Gaard skal være dækket af overenskomst. Det har ledelsen af Siemsens Gaard nægtet med hovedargumentet om, at ingen af deres ansatte er medlem af 3F.

Derfor iværksatte fagforeningen 1. juni en varslet konflikt mod Siemsens Gaard. I første omgang betyder det, at Siemsens Gaard ikke kan rekruttere medarbejdere via Jobcentret, ligesom de heller ikke kan få elever. 3F Bornholm forventer at optrappe med sympatikonflikter, hvor medarbejdere på andre virksomheder, som er medlem af hovedforbundet FH, ikke længere må udføre noget arbejde for Hotel Siemsens Gaard. Det kan betyde, at hotellet ikke længere kan få afhentet affald, eller at restauranten vil få sværere ved at finde leverandører.

Angreb mod ny ejer

3F ser konflikten med Siemsens Gaard som del af, hvad de betegner som en "stærkt bekymrende udvikling" blandt Bornholms største hoteller og restauranter.

"Man starter en unfair og urimelig konkurrence på ringere løn-og arbejdsvilkår, som øvrige storhoteller med overenskomst vil komme til at mærke, derfor dette kampskridt," har 3F forklaret i en pressemeddelelse.

I et debatindlæg i Bornholms Tidende den 28. maj kommer lokalformanden for 3F Bornholm, Jonna Nielsen, også med en stikpille til August Lund og dennes baggrund:

”Nu er Hotel Siemsens i Svaneke overtaget af en storinvestor fra København med fortid som finansanalytiker i Goldman Sachs.”

Kritikken om at være en grådig investor preller dog af på August Lund.

– Jeg forsøger at sætte gang i nogle tiltag og har investeret mange penge og lagt mange timer i Bornholm, langt udover hvad en normal investor vil gøre.

– Dem, der stiller sig op på en ølkasse og råber røde paroler, de skal lige overveje, hvem de er, og hvem jeg er. Jeg investerer i samfundet. Og hvad er det, de mener med min baggrund? Så vidt jeg ved, var jeg den største donor til Alternativet før sidste valg, og jeg har givet over én million til klimabevægelsen.

– Og ved de overhovedet, hvad Goldman Sachs er? De (3F gennem PensionDanmark, red.) investerer i Axcel, en aggressiv kapitalfond, hvor børsspekulanter får flere 100 millioner i gage.

Bornholms Tidende har undersøgt August Lunds påstand om, at 3F har pensionsmidler investeret i Axcel. Af PensionsDanmarks aktieliste fremgår det dog ikke. Til gengæld har de milliarder investeret i andre kapitalfonde herunder 39 millioner kroner i Goldman Sachs.

Situationen er fastlåst

Ejeren af Siemsens Gaard er født i 1977 under det fulde navn Hans August Lund. Han er uddannet økonom fra Københavns Universitet i 2003 og var med base i London formuerådgiver og direktør i investeringsbanken Goldman Sachs. Efter sit exit fra finansverdenen har August Lund investeret sine egne penge i forskellige foretagender. Blandt andet er han medejer af restaurantkæden Cofoco og Riccos Kaffebar, mens han på Bornholm er kendt for at have købt halvdelen af Hallegård og en fjerdedel af Bornholms Mosteri. I 2020 havde August Lund opbygget en formue på omkring 180 millioner kroner.

Erhvervsmanden lægger ikke skjul på, at han mener, at fagbevægelsen har udspillet sin rolle i danmarkshistorien,

– Jeg skammer mig ikke, men de (3F, red.) burde skamme sig.

– Det eneste 3F gør er at tage penge fra deres medlemmer. De leverer ingenting, de er bare en byrde. Og så bagefter med mafialignende metoder prøver de at afpresse erhvervsdrivende. Og så kan man se deres røde paladser i København, hvor folk sidder og trækker kæmpe lønninger. Det er jo ikke solidaritet, det er hykleri.

Men hvis 3F står og siger til dig, og du skal skamme dig, og du står og siger til dem, at de skal skamme sig, hvordan vil I så indgå i dialog? Så virker det mere som om, at situationen er fastlåst, hvor I sidder og råber til hinanden fra hver jeres skyttegrav.

– Jeg skal slet ikke have noget med dem at gøre. De er irrelevante. De udøver samfundsskadelig aktivitet med mafialignende metoder, og så bruger de deres afpresningspenge til at investere i kapitalfonde og aggressiv ejendomsspekulation.

Så hvis du skal sidde ned med dem, hvad er det så, I skal snakke om?

– Jeg tror den bedste måde at få folk til at få øjnene op for, hvad der foregår, det er at tage den her snak med 3F for åben skærm.

– Men vi skal ikke have nogen dialog med 3F, og 3F skal aldrig sætte foden indenfor et sted, som jeg har noget med at gøre.

Hos 3F Bornholm ærgrer lokalformand Jonna Nielsen sig over, at linjerne tilsyneladende er trukket så hårdt op.

– Altså hvis han slet ikke vil gå i dialog med os, så synes jeg det er et seriøst problem, og jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal tænke om det. Men på den korte bane lader det åbenbart ikke til, at vi kan tage en dialog.

Kollektive versus individuelle aftaler

August Lund og direktøren for Siemsens Gaard, Mathias Sejer Sørensen, er uforstående overfor, at eftersom alle deres ansatte har meldt sig ud af 3F, hvorfor I som fagforening mener, I har ret til at blande jer i virksomheden. Hvad siger I til det?

– Jeg synes selvfølgelig, det er ærgerligt, at der er nogen, der ikke bakker op i forhold til konflikten.

– Det betyder, at de 33 nye medarbejdere helt selv skal ind og aftale alle krav i forhold til løn, arbejdsvilkår, ferie og pension. Det skal de selv sidde og forhandle i individuelle kontrakter.

Hun understreger, at hun ikke vil blande sig i, hvad den enkelte vælger.

– Det er jo et frit land, siger Jonna Nielsen og tilføjer, at konflikten mod Siemsens Gaard er én, som 3F må tage på vegne af sine 260.000 medlemmer.

August Lund afviser, at medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår er forringet.

– De får det samme i løn og bedre forhold. Vi har investeret omkring fem millioner kroner i at forbedre arbejdsforholdene, og der er ingen, der får en krone mindre i løn. Ingen.