Leder: Klemens Kro – derfor elsker vi historien om genrejsningen

Leder: Klemens Kro – derfor elsker vi historien om genrejsningen
Klemens Kro. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 23. JAN 2021 • 08:34
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
23. JAN 2021 • 08:34

LEDER

Renoveringen af Klemens Kro, der efter en vandskade i 2016 fremstod, som var den på vej mod et totalt forfald, har så stor psykologisk betydning for Bornholm, at den i sig selv burde udløse en pris og en hædersbevisning til de nye ejere, Linette Skov Lintrup og Rasmus.

– Det var fedt at komme ind og gå på opdagelse. Vi havde glædet os længe og var jo bare klar til at komme i gang, som Rasmus Skov Lintrup har sagt det til avisen.

Den energi er helt afgørende. Det er langt lettere at se det halvtomme glas end det halvfyldte, når du står over for gamle bygninger, der altid afslører nye udfordringer, når du fjerner et gulvbræt eller begynder at renovere en væg.

Bygningerne er tømt for gammelt ragelse, og tage, gulve, vægge skal have den store tur. Den 1. februar er det planen, at alt, der skal ud, er ude. Og så begynder genopbygningen.

Det er allerede nu muligt at booke arrangementer i kroens selskabslokaler fra januar 2022. Der er allerede booket til fem-seks selskaber – så bornholmerne viser, at de gerne vil stedet, ligesom privatpersoner er begyndt at leje sig ind i depotrum til opbevaring.

Håbet er, at dele af kroen åbner for publikum allerede til sommer.

 

I en lidt sur tid, hvor hele
verden venter på at komme
i gang efter coronadvale, er
genrejsningen af kroen i
Klemensker et symbol på det
liv, der kommer tilbage til os,
og som vi skal værdsætte.

 

Kroens genkomst kan reetablere Klemensker som et samlingssted, bornholmere og gæster vil valfarte til. Den kan skubbe energi, opmærksomhed og økonomi fra kystbyerne ind mod øens midte ved højdedraget omkring Klemensker.

Når landevejskroen står stolt genrejst i respekt for dens historie, vil den blive en seværdighed. Hvem ved – måske borgerne i Klemensker allerede nu skal vænne sig til tanken om store turistbusser.

Beliggende ved et vejknudepunkt øst for Hasle, syd for Allinge-Sandvig, nordnordvest for Aakirkeby og nordøst for Rønne kan kroen genskabe sin egen storhed og føje nye kapitler til en historie, der strækker sig helt tilbage til 1548 i de historiske akter.

Og de nye ejere skriver sig flot ind i kroens historie. Det er ganske enkelt en god fortælling, at kroen i 1990'erne tilhørte Linette Skov Lintrups mormor og morfar.

En familie med to små børn, der kaster sig over et renoveringsprojekt, samtidigt med at de passer fuldtidsarbejde, fortjener den største respekt og opbakning. Den slags forløb har deres egen logik. Man starter høj på energi, fremgangen synes stor fra dag til dag – og så kommer den træge fase, hvor udgifterne altid bliver større end forventet. Og hvor der skal prioriteres benhårdt.

Vi andre, der glæder os over engagementet og udsigten til, at Klemensker skal erobre en større plads i bornholmeres og turisters bevidsthed via kroens tiltrækningskraft, kan bare bakke op.

Med en hilsen, med en bookning – med tilbud om praktisk hjælp til det grove arbejde.

I en lidt sur tid, hvor hele verden venter på at komme i gang efter coronadvale, er genrejsningen af kroen i Klemensker et symbol på det liv, der kommer tilbage til os, og som vi skal værdsætte.

Tak til Linette og Rasmus – held og lykke!