I december 2020 begyndte alle rederiets egne Kombardo-busser eksempelvis at køre på såkaldt biodiesel, der er fossilfri og derfor ikke bidrager til drivhuseffekten ved at frigøre ekstra co2. Kør grønt med bussen. Det er klimamæssigt et godt tiltag.
Hvad der kan undre er, at rederiet fortsat sejler de tonstunge busser frem og tilbage mellem kajen i Rønne og Ystad med speedbådsfart på de dieselslugende hurtigfærger, der ikke er skiftet til grøn brændstof. I stedet kunne man lade busserne stå på kajen i Ystad og spare miljøet.
Den sorte transport af de grønne busser er næsten lige så tragikomisk som rederiets tilbud om at lade elbiler op under overfarten. De grønne elbiler kan nemlig kun få strøm på én måde under turen: energien kommer fra de samme motorer, der med sort diesel sender hurtigfærgen op i speedbådsfart for at plane over Østersøen.
Bornholmslinjen forklarer selv, at transporten af de tunge busser med færgen først og fremmest er for at gøre busrejseproduktet så komfortabelt som muligt. Modsat de konkurrerende busruter medbringer rederiet sine egne busser og sparer dermed passagerne for at skulle bære deres bagage ind i bussen, når færgen kommer i land.
Ifølge Bornholmslinjen har man i dag fem ugentlige shuttle-afgange fra kajen i Ystad, og man vil gerne lave flere, da de også frigør plads på vogndækket til flere biler. Hurtigfærgerne er en pragtfuld luksus til hurtig sejllads med biler og mennesker til og fra Bornholm. Men det er spild af både skattekroner og klima at fragte busser i vægtklassen 20 tons op og plane over Østersøens bølger. Det er langt mere klimavenligt at benytte de busser, der starter og slutter deres rejse i Ystad.