Lea Wermelin rystede på hovedet til samråd om naturnationalparker

Lea Wermelin rystede på hovedet til samråd om naturnationalparker
Først indledte Lea Wermelin samrådet. Herefter fulgte runder, hvor to politikere fik mulighed for at stille spørgsmål, hvorefter ministeren kunne svare. Så startede en ny runde igen, med to fra samrådet, der stillede et spørgsmål og så fremdeles. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 16. DEC 2021 • 08:40
| ABONNENT
16. DEC 2021 • 08:40

Onsdag var der samråd, hvor Lea Wermelin skulle svare på spørgsmål angående naturnationalparkerne. Der var flere kritiske røster iblandt.

– Sæt naturnationalparkerne på pause.

Sådan lød flere kommentarer og udsagn fra fremmødte politikere til onsdagens samråd om naturnationalparkerne. Her sad miljøminister Lea Wermelin i den varme stol i omtrent en time. Netop varigheden af samrådet var en pointe i sig selv, mente Hans Christian Schmidt fra Venstre og tidligere miljøminister selv. Det er ikke tid nok til, at alle kan blive hørt, og pointerne debatteret ordenligt.

– Vi japper os igennem det, sagde Hans Christian Schmidt til mødets afslutning.

Der er rejst flere bekymringer førhen omkring det nye projekt, der blandt andet skal sikre biodiversitet, og flere af dem blev rejst igen til dagens samråd. De spørgsmål, der gik igen, var omkring sikkerheden i de nye naturnationalparker og dyrevelfærden. Blandt andet refererede flere politikere i samrådet til Naturstyrelsens arealer i Mols Bjerge, hvor kreaturer er døde af sult – noget, de frygter vil gentage sig i naturnationalparkerne. Netop spørgsmålet om dyrevelfærden faldt Lea Wermelin for brystet. Blandt andet fik spørgsmål fra Pia Kjærsgaard Lea Wermelin til at ryste på hovedet.

– Grunden til, at jeg ryster på hovedet, er, at jeg bliver lagt ord i munden. Jeg går ind for, at dyrevelfærden må lide under naturen, siges det. Men jeg går ikke på kompromis med dyrevelfærden. Dyrene må ikke sulte, sagde Lea Wermelin.

– Der bliver genfortalt nogle misforståelser. Den sag, der refereres til i Mols Bjerge, har intet med naturnationalparker at gøre, de findes ikke endnu. Det er en helt uacceptabel sag. Det har vi også taget hånd om.

– Og hvad er dyrevelfærd egentlig? De dyr, vi sætter ud, kan følge deres instinkt. De kan opføre sig som det dyr, de nu engang er. Det er vel god dyrevelfærd. Selvfølgelig skal vi sikre os, at der er nok mad til dem, sagde Lea Wermelin.

Sikkerheden

Er det muligt for eksempel skolebørnehaver at færdes i naturnationalparker, når der er udsat græssende kreaturer, der går vildt omkring? Det stillede flere politikere ved dagens samråd spørgsmålstegn ved. Og hvem har egentlig ansvaret, hvis det skulle ende galt, og nogen kom til skade. Et spørgsmål, hvor Lea Wermelin prøvede at mane til besindighed. Der findes nemlig allerede rigtig mange arealer, hvor der går græssende kreaturer rundt, og det giver ingen til meget få problemer, lod miljøministeren forstå.

Derudover ville græsserne heller ikke opsøge mennesker, som man ser det i folde af dyr fra landbruget. De vilde dyr bliver nemlig ikke fodret, hvorfor de derfor ikke opsøger mennesker, oplyser Lea Wermelin til samrådet.

– Men vi vil gerne drøfte, hvordan man kan være tryg, og hvordan man kan være sikker, når man færdes i naturnationalparkerne, sagde Lea Wermelin.

Ingen pause

Der var ikke noget, der tydede på, at miljøministeren har tænkt sig at sætte naturnationalparkerne på pause. Til dagens samråd luftede flere deres bekymring for, om borgere i lokalområderne nu også var blevet hørt og forstået, og måske skulle man tjekke ind hos de lokale en gang til, inden man går videre med projektet.

Til det svarede ministeren, at de har afholdt vandreture sammen med borgerne i de pågældende områder, og der er iværksat flere ting, der skal inddrage de lokale mest muligt.

– Vi har lavet nationale følgegrupper, der er lokale projektgrupper alle steder, hvor man har udpeget områderne, og som minister stiller jeg altid op til samråd, hvor I kan spørge om det I har lyst til, sagde Lea Wermelin.

– Vi har også lyttet på dels de input, der er kommet fra borgervandringer, og det der er sendt på skrift. Og det skal vi dykke ned i og tage alvorligt. Jeg tror også, at når man starter med noget nyt, så skal man lære af den gennemgående process, man går igennem.

Generelt var ministeren træt af, at spørgsmålet om hvorvidt der skal være naturnationalparker er nået derud, hvor det er lige nu.

– Debatten skal ikke stoppe ved kritikken, men fortsætte med konstruktiv debat, sagde Lea Wermelin.