Debat: Biodiversitet er fint, men det skal ikke ske på dyrenes bekostning

Debat: Biodiversitet er fint, men det skal ikke ske på dyrenes bekostning
Kronhjort. Arkivfoto
LÆSERBREV | ALMINDINGEN | ABONNENT | 11. JAN 2022 • 19:00
Af:
Barbara T. Andersen
Baggårdsvej 10
Hasle
LÆSERBREV | ALMINDINGEN | ABONNENT
11. JAN 2022 • 19:00

Naturnationalparker er et projekt, som på forhånd er dødsdømt. 900 millioner skattekroner ud af vinduet.


Det er trist læsning.... de forskellige positive indstillinger til naturnationalparken. Der er mange måder at fordreje sandheden på. Jeg græmmes over de misvisende forklaringer, der er i mange 'begejstrede' meldinger om, hvor 'fantastisk et liv dyr (og alle naturens brugere) får ved indhegning og helårsgræssende dyr i naturnationalparken'! Hvorledes naturen kommer til at blomstre ved, at man lægger store områder skov øde (uden tanke for at tidens miljøpolitik er at passe på CO2-optagende træer), indhegner dem, lukker dræn og grøfter, så det bliver store øde sumpe – i stedet for som nu brugbare naturområder.

I disse områder hegner man tamdyr (blandt andet kvæg og heste) inde, som skal gå ude hele året uden at have krav på behandling i henhold til dyreværnsloven, som kræver, at tamdyr har læ, tørt underlag at ligge ned på, foder, vand og ansvarligt tilsyn på hver enkelt dyr. Miljøminister Lea Wermelin har i juni 2021 fået vedtaget lov 229, en nødvendighed for at staten med lov i hånd kan fraskrive sig ansvar for dyrene og få lov at betragte dem som 'vilde', med vilde dyrs vilkår, året rundt.

De rigtige vilde dyr, der er bag hegnet, bliver så til 'tamme dyr', der behandles som 'vilde dyr' – blot nu med meget begrænset adgang til at finde føde, uden mulighed for at vandre som vanligt.

Biodiversitet er fint, men det skal ikke ske på dyrenes bekostning. Der har allerede nu været mange tragiske sager de steder, hvor tamdyr er sat ud på rewilding-forsøg, hvor man undgår tilskudsfodring – det går naturligvis ikke, for Danmark har ikke temperaturer, der tillader græs med foderværdi at vokse i mere end knap det halve af året. Blandt andet har Naturstyrelsen i Østjylland i sidste uge igen fået opmærksomheden med underernæret kvæg... eller 'lavt huld', som det nu i naturnationalpark-sprog hedder. Vi andre kalder det vanrøgt og udmagring af sine dyr. De går i mudder og vand, har intet tørt sted at ligge og kan ikke komme igennem området til deres drikkebæk uden at synke i, før de når bækken. Det er endda nu, mens dyreværnsloven stadig skal holdes, men ikke bliver det.

Hvor mange lignende sager der vil komme i de kommende nationalparker, når man endda så ikke længere skal overholde nuværende dyreværnslov, kan man kun frygte. Stakkels dyr, der dør af sult, sygdom eller sidder fast i mudder og dør efter lang tids pinsel. Stop det nu. Der er ingen, der har glæde af det her.

Desuden er det et projekt, som på forhånd er dødsdømt. 900 millioner skattekroner ud af vinduet.

Heste og kvæg kan ikke, hvor meget end miljøminister og lettere vanvittige biologer gerne vil have det, overleve som 'vilde' dyr overladt til deres skæbne i indhegnede 'dyreparker', for der er ikke levebetingelser for dem.