Langt færre indbrud på Bornholm end i resten af landet – men forskellen skrumpede i 2019

Langt færre indbrud på Bornholm end i resten af landet – men forskellen skrumpede i 2019
Arkivfoto
| ABONNENT | 22. JAN 2020 • 20:03
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
22. JAN 2020 • 20:03
Fra tid til anden dukker Bornholm op i landsdækkende og på sociale medier i historier om lange perioder uden indbrud. Det skete igen denne jul, men går man indbrudsstatistikken igennem for hele 2019, er de bornholmske forhold knap så enestående som tidligere år.

Forekomsten af indbrud i private hjem var i 2019 godt seks gange større på nationalt plan end på Bornholm. I de forudgående år var indbrudsfrekvensen henholdsvis 17 og 11 gange større i resten af landet.

Det viser Danmarks Statistiks foreløbige indbrudsstatistik for 2019, som Bornholms Tidende har analyseret.

At forskellen på trygge Bornholm og resten af landet, der for størstedelens vedkommende ikke nyder samme geografiske beskyttelse, sidste år blev reduceret, hænger til dels sammen med, at der blev registreret flere indbrud på Bornholm.

29 anmeldelser

Bornholms Politi modtog 29 anmeldelser om indbrud i private hjem sidste år, hvilket er det største antal siden 2015. I 2017 og 2018 blev der anmeldt henholdsvis 13 og 20 indbrud på Bornholm.

Samtidig har antallet af anmeldte indbrud i hele landet været faldende gennem et årti. I 2019 blev der anmeldt 24.553 indbrud, og året tegner til at blive året med færrest indbrud siden starten af 1980’erne.

Ikke siden 1988 har der været under 25.000 indbrud, og indbrudsmængden er blevet halveret siden 2009, hvor tyvenes aktivitet toppede.

– Det er en rigtig god nyhed, at vi har haft så relativt få indbrud i Danmark sidste år, når vi sammenligner med tidligere år. Det er resultatet af mange menneskers, nabolags og organisationers indsats for at gøre livet surt for indbrudstyvene, og det er noget, vi alle bør glæde os over, siger Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt-samarbejdet, i en pressemeddelelse.

Bo trygt-kampagnens mål er at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem, og bag indsatsen står Trygfonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

 


 
 

Indbrudsfrekvenser

På Bornholm blev der i 2019 registreret 29 indbrud i privatboliger. Det svarer til 1,44 indbrud per 1.000 boliger.

De forudgående tre år modtog Bornholms Politi færre anmeldelser, mens den nationale tendens har været omvendt.

2016: 1,18 anmeldte indbrud per 1.000 privatboliger på Bornholm; 12,05 anmeldte indbrud i hele landet. Forekomsten af indbrudsanmeldelser var dermed 10,2 gange højere på landsplan.

2017: 0,64 på Bornholm; 10,95 i hele landet. Forekomsten i hele landet var 17,1 gange højere.

2018: 0,99 på Bornholm; 10,83 i hele landet. Forekomsten i hele landet var 10,9 gange højere.

2019: 1,44 på Bornholm; 9,10 i hele landet. Forekomsten i hele landet var 6,3 gange højere.

 

 

Kommer i bølger

Før jul omtalte Bornholms Tidende politiets lokale statistik, hvor antallet af indbrud blev opgjort til 55 i 2019.

Disse tal medtog flere kategorier end ovenstående, der blot omfatter beboede privatboliger. Således indgår indbrud i fritidshuse og erhvervsejendomme ikke i tallene fra Bo trygt.

Bornholms Politis politidirektør gjorde i artiklen opmærksom på, at få personer kan forårsage udsving i indbrudstallene.

– Indbrud kommer som regel i bølger og er relateret til en relativt lille personkreds. Når vi får fat i dem og får dem sat bag tremmer, så falder mængden af indbrud som regel i en periode, sagde politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen, der også bemærkede, at indbrud på Bornholm oftest følger anden kriminalitet, for eksempel narkokriminalitet.

Den forholdsvis lave risiko for indbrud på Bornholm afspejler sig i forebyggelsen. Kun 89 bornholmere har registreret sig som nabohjælpere på Det Kriminalpræventive Råds app Nabohjælp, der kan bruges til at danne netværk i ens nabolag og for eksempel arrangere feriehjælp.

Nationalt har cirka 120.000 personer hentet nabohjælp-appen.

 
 

Fem gode råd 

Bo trygt-samarbejdet har i fællesskab med Rigspolitiet udvalgt de fem vigtigste råd mod indbrud.

Vær en god nabohjælper.

Tænd lys ude, og trim hækken.

Gør det svært at bryde ind.

Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt.

Ring 114 ved mistanke om indbrud.

 

 

Geografisk isolation


 

At Bornholm generelt skånes for indbrud, hænger sammen med den geografiske isolation. En tommelfingerregel er, at placeringer omkring motorveje øger forekomsten af indbrud, og en risikobetonet færgetur reducerer de organiserede tyvebanders lyst til at slå til.

På Bornholm, hvor der blev anmledt 29 indbrud i 2019, er der registreret 20.203 beboede boliger (defineret som boliger, hvortil der er personer knyttet til boliger gennem CPR-registret).

I følgende kommuner er antallet af beboede boliger omtrent den samme (+/– 1.000), og for sammenligningens skyld har vi optalt, hvor mange indbrud der sidste år blev anmeldt i disse dele af landet:

Hedensted Kommune (192), Favrskov (174), Syddjurs (204), Frederikssund (237) og Greve (344) og Thisted (69).

Generelt er indbrudsfrekvensen højst på Sjælland, særligt de mest velhavende nord for København, mens afsidesliggende områder som Thy – bemærk Thisted Kommunes forholdsvis lave tal – har væsentligt færre indbrud.

De ikke-landfaste økommuner er generelt forskånet for indbrud. På både Ærø og Fanø blev der sidste år anmeldt 12 indbrud, på Samsø noteredes ni, mens politiet i Vendsyssel modtog en enkelt anmeldelse fra Læsø, viser Danmarks Statistiks tal.

FÅ ABONNEMENT