Klimaminister Dan Jørgensen: Uvist om Bornholm får strøm fra energiø

Klimaminister Dan Jørgensen: Uvist om Bornholm får strøm fra energiø
– Bornholm er med til at skrive verdenshistorie, siger klimaminister Dan Jørgensen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 18:05
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 18:05

KLIMA

Klimaminister Dan Jørgensen (S) slog torsdag et smut forbi Bornholm i forbindelse med Folkemødet. En travl minister har vel at mærke også en travl plan. Først lagde han vejen forbi Rønne Havn for at tage et kig på fremtidens førende udskibningshavn. Senere kunne man finde ham på Folkemødets Hovedscene, hvor han stillede op til en samtale om regeringens klimamål og klimadebattens varme emner – energiøer og power-to-x.

Heldigvis nåede Bornholms Tidende at fange ham mellem de mange planer til en snak om netop energiøen, og hvad han mener, Bornholm får ud af at lægge ø til verdens første og ikke-kunstige energiø.

Alle øjne på Bornholm

For at forstå hvor vigtig og stort hele projektet omkring energiøen er, skal man ifølge Dan Jørgensen, se det hele i et historisk perspektiv. Som mange er bekendt med, var Danmark det første land i verden, der lavede en havvindmøllepark i 1991. Dengang gav det genlyd i verden, og folk var usikre på, hvad det ville følge med sig, men det skulle vise, at havvindmøller kunne blive en stor del af løsningen på klimakrisen.

– Og hvorfor så indlede der?, spørger Dan Jørgensen sig selv og fortsætter:

– Nu tager vi igen det første skridt ved at lave to energiøer. Den ene bliver en kunstig ø ude i Nordsøen, og den anden bliver jo så Bornholm, som kan realiseres hurtigst af de to. Det vil altså sige, at det er historisk det, der foregår. Altså er Bornholm med til at skrive verdenshistorie, siger han.

Ifølge klimaministeren er der ingen tvivl om, at der bliver rettet en masse opmærksomhed mod Bornholm, hvilket, han mener, vil aflede en masse positive effekter.

– Som man kan se allerede nu, vil det aflede en masse beskæftigelse og arbejdspladser og generelt skabe en endnu stærkere branding af Bornholm. Det kommer til at være et kæmpe scoop for Bornholm, siger Dan Jørgensen.

Ikke i min baghave

Klimaministeren ser, som forventet, langt flest positive effekter for Bornholm ved at være kommende energiø. Men hvad man ikke kan komme udenom er, at der på et tidspunkt skal etableres et stort energianlæg på øen. Grundet høje miljøstandarder i landet vil der ikke være de store problemer forbundet med etableringen af denne, mener Dan Jørgensen.

– Vi kommer ikke til at gå på kompromis med de miljømæssige standarder på noget tidspunkt. Det skal være efterfulgt af samme strikse parametre, som vi altid benytter i Danmark. Det er også noget af det, der gør os til et foregangsland. Og så har vi jo også en miljøminister fra Bornholm, som nok skal stå op for øen, siger Dan Jørgensen.

Det kan godt være, at langt de fleste synes, det er en god ide med energiøen, men når energianlægget skal placeres, vil der højst sandsynligt være nogen, der vil protestere over placeringen. Hvordan vil regeringen sørge for, at der er lokal opbakning?

– Det er selvfølgelig meget vigtigt, at Energinet, som kommer til at stå for de fysiske konstruktioner på øen, også er opmærksomme på de lokale forhold og tager hensyn til naboerne. Jeg er helt tryg ved, at der vil være den nødvendige dialog. Men jeg tror også, at det i stigende grad vil blive klart, hvor stor en fordel projektet vil blive for øen.

Man kan sige, at havvindmølleprojektet ved Kriegers Flak har været en lille smagsprøve på, hvad det vil indebære at være energiø. Der har jo været nogle klager om støj, blandt andet.

Hvordan vil man fremover sikre, at etableringen af energiøen ikke generer bornholmerne?

– Det er første gang, vi laver den her type projekt i Danmark, men Energinet, som bliver ansvarlig for det her, har stor erfaring i at tage sig af meget store energiinfrastrukturprojekter i landet, og de bliver hele tiden bedre til at inddrage borgere og finde løsninger, der generer så lidt som muligt. Det er klart, at man skal have en dialog om forventninger med borgerne på øen. Men man må også sige, det er klart, at når man bygger, så larmer det lidt engang imellem, og sådan er det jo.

Strøm til Bornholm eller ej?

Med store projekter som energiøen, der tager år fra planlægningen til det står færdigt, er der mange ubekendte undervejs, som kan få folk til at spekulere. Én af dem, som flere bornholmere spekulerer over, er, hvorvidt Bornholm selv ender med at få leveret strøm fra energiøen eller ej? Til det svarer ministeren:

– Vi er i meget tæt dialog med borgmesteren og de lokale kræfter på øen. Vi tager selvfølgelig deres ønsker med i de politiske forhandlinger, der skal være til efteråret. Men det er for tidligt at sige præcis endnu, hvordan kabelføringerne bliver, og hvilke trin man kommer til at lave det i.

Så man kan ikke garantere, at Bornholm får leveret strøm fra energiøen?

– Så længe der ikke er truffet nogen beslutninger i Folketinget, kan vi ikke sige præcist, hvordan det kommer til at ende, nej.

Du kan altså hverken be- eller afkræfte, om Bornholm kommer til at få leveret strøm fra energiøen?

– Jeg kan kun sige, at det er noget, der bliver analyseret på nu. Og så længe de analyser ikke ligger klar, så vil jeg helst ikke gå for meget ind i de diskussioner.

Så må fremtiden vise, om der er noget om spekulationerne eller ej?

– Det må fremtiden vise ja. Vi kan ikke så godt sige mere, før vi har en analyse, og før vi har et beslutningsgrundlag.