Thors taler med klimaministeren: 'Vi vil have strøm fra energiøen'

Thors taler med klimaministeren: 'Vi vil have strøm fra energiøen'
Thomas Thors har ytret sit klare ønske til klimaminister Dan Jørgensen. – Det er afgørende for Bornholm at få leveret strøm fra energiøen, siger han. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. JUN 2021 • 17:13
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
18. JUN 2021 • 17:13

– Jeg er forsigtig optimist.

Sådan siger Bornholms regionskommunes borgmester Thomas Thors (A) efter en snak med både klimaministeren Dan Jørgensen (A) og formand for Energinet, Mogens Lykketoft. En snak der handlede om, hvorvidt Bornholm kan få leveret strøm fra den fremtidige energiø eller ej.

Fredag kunne Tidende berette om, at det ifølge Dan Jørgensen endnu er uvist, om Bornholm overhovedet selv får strøm ud af den energiø, de selv skal lægge areal til.

Som det har været de sidste mange år, har Bornholm fået leveret strøm fra et søkabel, der går til Sverige. Men det er efterhånden ved at være slidt, og Bornholm trænger til en opgradering af elnettet, hvis man nogensinde skal nå regionskommunens ambitiøse klimamål, mener Thomas Thors.

Netop derfor drøftede han sit store ønske om at få Bornholm tilkoblet den store mængde strøm, der i fremtiden vil blive produceret fra energiøen med klimaministeren og formanden for Energinet, der skal stå for de fysiske konstruktioner.

Klare argumenter

– Når vi skal lægge jord til et kæmpestort transformatorområde, vil det selvfølgelig være helt afgørende for Bornholm, at vi så også kan udnytte den strøm, så vi kan få opfyldt vores forventninger til det at blive elektrificeret og generelt tage et kæmpe skridt mod at blive fossilfri, siger Thomas Thors.

– Beslutningen om energiøen er jo truffet. Nu er spørgsmålet, hvordan den skal effektueres. Der er tale om kæmpe milliardbeløb, og der er min argumentation, at når vi alligevel skal bruge så store beløb, skal det selvfølgelig også være sådan, at man bruger de ekstra millioner til at sørge for, at vi kan konvertere strømmen, så Bornholm også kan få nytte af det.

Alt dette gjorde Thomas Thors klart overfor klimaministeren, som han flere gange har været i kontakt med om selv samme problematik. Noget af det, han især har lagt vægt på, er hele fortællingen om, hvor optaget Bornholm er af den grønne udvikling.

– Vores mål er også at blive testø, så eksempelvis DTU kan afprøve forskellige energiløsninger. Målet er altså at teste andre områder af, ikke bare transporten i forbindelse med power-to-x, men også energiløsninger indenfor madbrachen og så videre. Jeg håber, det er noget, der vækker genklang hos Dan Jørgensen og Mogens Lykketoft, siger Thomas Thors.

Samme håb deler formanden for udvalg om klima- og bæredygtighed i regionskommunen, Caroline Meyer White, der bakker borgmesteren fuldt op.

– Det ville være forfærdeligt for det bornholmske samfund, hvis ikke vi får del i strømmen. Dan Jørgensen sidder selvfølgelig med de store briller på, og skal få infrastrukturen til at give bedst mening, men jeg håber virkelig han ser på den ene procent af befolkningen, der også bor her og alt det vi har bøvlet med i forhold til at få et større søkabel, som han kan løse så nemt, siger hun.

Ingen afvisning

Som den forsigtige optimist håber og tror Thomas Thors, at Bornholms ønsker i sidste ende nok skal blive hørt. På nuværende tidspunkt er det dog svært at afgøre, hvad den endelige beslutning bliver.

– Jeg vil formulere det på den måde, at det har været gode samtaler. Der har ikke været nogen afvisninger i vores ønske, men derimod en stor forståelse. Nu afventer vi så resultatet af overvejelserne, man sidder med både i ministeriet, men også i Energinet, siger han.

– Den store spiller i det her er klart Energinet, og der har vi også fået en forståelse for vores problematik. Vi kan kun håbe på, at det bliver relativt hurtigt afklaret.