Jens pakker sit livsværk ned

Jens pakker sit livsværk ned
Erindringscenter Bornholm har siden 2015 haft til huse i Teaterstræde 7 i Rønne. Bygningen, hvori der har været sløjdlokale, var en del af en privatskole. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 10. JUN 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. JUN 2024 • 15:30

Erindringscenter Bornholm i Rønne lukker, men foreningen består og vil stadig udlåne erindringskasser.

Det hele startede i 1990, da Jens Rehfeld begyndte kampen for at forbedre forholdene for sin demente mor.

– Jeg sagde til hende, at "hvis jeg ikke kan hjælpe dig, kan jeg hjælpe den næste generation", siger Jens Rehfeld.

Det førte til, at han i 1992 stod i spidsen for stiftelsen af den lokale afdeling af Alzheimerforeningen.

I 1996 hørte han om reminiscensmetoden, hvor man ved hjælp af genstande, omgivelser, aktiviteter med videre stimulerer erindring og vækker minder for at styrke funktionsniveau og trivsel hos personer med demens.

– Jeg besøgte Nørrebro Erindringscenter, og jeg sagde: "Hold da kæft, det vil jeg også lave på Bornholm". Jeg startede den første erindringsgruppe i Lysthuset i Rønne i 1997 som et tilbud for hjemmeboende i Rønne.

Alle fem daværende kommuner samt Bornholms Amt gav tilskud til etableringen af Erindringscenter Bornholm, som så dagens lys i den gamle toldbod i Rønne i foråret 2001. Det har lige siden været synonymt med Jens Rehfeld som stifter og daglig leder.



– Jeg tager den gule jakke på, når jeg går ud, for så kan folk kende mig, siger Jens Rehfeld. Foto: Holger Larsen

Det kan Bornholm

Bornholmerne donerede i stor stil ting og sager, køkkenting, møbler, diverse interiør, bøger og blade, legetøj, alt muligt af ældre dato, til centret.

Det var i et omfang så lederen af centret på Nørrebro blev grøn af misundelse.

– Det er det et lille samfund som Bornholm kan, og jeg skylder bornholmerne en stor tak, siger Jens Rehfeld.

Ideen var så, at man kunne komme og besøge centret og kigge på alle de gamle ting – og det har masser af bornholmske foreninger og andre gjort gennem årene. Plejehjem og -centre kunne komme og låne effekter og selv sammensætte sine erindringskasser, målrettet de enkelte i gruppen. Men også andre som for eksempel skoler, der arbejder med gamle dage, kunne låne effekter.

– Jeg husker en gang, hvor en medarbejder fra et plejecenter kom for at hente en kasse. "Hvad skal jeg sige? Jeg ved jo ikke noget om de her ting", sagde hun. "Det er ikke noget problem. Du stiller dem bare op. Så skal de gamle nok finde ud af det", svarede jeg. Da hun kom tilbage, fortalte hun, at hun ikke havde fået et ord indført. Så meget havde de gamle snakket, siger Jens Rehfeld.



Bornholmerne har været flinke til at give ting og sager til erindringscentret. Foto: Holger Larsen

Foreningen består

Den bornholmske afdeling af Alzheimerforeningen lukkede ned i 2008, og nu følger den fysiske del af Erindringscenter Bornholm i Teaterstræde i Rønne efter.

Foreningen vil dog bestå, og det vil fortsat være muligt at låne nogle erindringskasser.

Situationen hænger tæt sammen med Jens Rehfelds personlige situation. Han fylder 82 år den 1. juli, og helbredet er ikke længere så godt. Han mistede en stor del af stemmens kraft efter en operation, og efter et fald, hvor han knækkede den ene knæskal, går han nu med rollator.

Der er ingen til at overtage hans livsværk, og derfor blev beslutningen om lukningen taget på generalforsamlingen tidligere i år.

Centret flyttede i 2015 til Teaterstræde, og her går Jens Rehfeld nu og pakker sammen – så meget som han orker. For han bliver hurtigt træt.


Der forestår et større arbejde med at pakke centret i Teaterstræde ned. Foto: Holger Larsen

Missionen er udført

– Ideen er, at nu lukker vi centret ned. Vi pakker et sted mellem 20 og 30 erindringskasser efter emner som for eksempel 2. Verdenskrig. Når vi er færdige med det, inviterer vi plejecentrene til at hente, hvad de vil have. Resten af effekterne sælges på et loppemarked for at skaffe penge til driften af foreningen, siger Jens Rehfeld.

Bag lukningen ligger også, at erindringscentret måske har udført sin mission. Man har oplevet en dalende interesse for at besøge centret, og lederen har heller ikke været ude at besøge så mange steder som tidligere. Indtrykket hos den daglige leder og bestyrelsen er, at mange plejehjem og –centre har opbygget deres egen samling til at arbejde med reminiscensmetoden.

– Så lidt indflydelse har vi da haft, står der i bestyrelsens årsberetning.

– Bornholm er nok mættet. Erindringsarbejdet har givet resultater. Det har åbnet plejepersonalets øjne for hvor nemt det er at komme i snak med de gamle ved hjælp af reminiscensmetoden, siger Jens Rehfeld og tilføjer:

– Jeg har svært ved at slippe det, og det er lidt hårdt at gå hernede og pakke. Men så prøver jeg at sige til mig selv: "Rehfeld, du har gjort, hvad du skulle".


Mange foreninger, skoler med videre har besøgt erindringscentret, siden det blev etableret i 2001. Foto: Holger Larsen

Er ikke brændt ud

Han understreger, at selv om han har mistet en stor del af den karakteristiske stemme, så kan han stadig snakke, og han kommer stadig gerne ud på plejecentrene for at fortælle. Så kan personalet assistere, når stemmen ikke rækker, mener han.

Jens Rehfeld er nemlig ikke brændt ud, trods udfordringerne, og han siger, at han også er klar til at lave nye byvandringer.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT