'Jeg er blevet lukket ind i tusindevis af hundehjerter gennem årene'

'Jeg er blevet lukket ind i tusindevis af hundehjerter gennem årene'
Barbara Terese Andersen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 6. MAJ 2021 • 10:18
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
6. MAJ 2021 • 10:18

DAGENS NAVN: Barbara Terese Andersen er født på Bornholm, men har ikke boet på øen hele livet. Flere gange har hun bosat sig rundt i Europa og i Danmark, men hver gang er hun vendt tilbage til Bornholm. I 35 år har hun trænet og passet hunde, og selvom Barbara altid er ét stort smil, er hun grundet sit erhverv nogle steder kendt som "Øens hårde hund".

Hvad er din tilknytning til Bornholm?

Jeg er født på Bornholm. Jeg har ikke bornholmske aner, da mine forældre først flyttede til Bornholm lige efter krigen. Jeg er født i Rønne i et "svenske-hus" på Ystadvej. Da jeg var fire år, flyttede jeg, mine to søstre og forældre til gården Hoglebjerg ved Hasle. Efter jeg blev voksen købte jeg og overtog selv gården, hvor jeg startede Hoglebjerg Hunde- & Kattepension. Senere etablerede jeg Bornholms eneste internat under Dyrenes Beskyttelse. En virksomhed, der stadig eksisterer i fineste velgående.

Hvornår flyttede du til Øen?

Som ung flyttede jeg fra øen. Gennem tiden har jeg boet flere forskellige steder både i Danmark og i udlandet, nogle steder i længere perioder end andre. Jeg har blandt andet boet i Italien, Frankrig og på Sjælland. Fra 2004 til 2008 boede jeg i Hillerød. Her drev jeg hundehotellet, HundensHilton, som jeg ejede indtil ejendommen blev solgt i 2009.

Hvad kan du bedst lide ved at bo på Bornholm?

Der er ingen tvivl om, at det, jeg holder mest af ved Bornholm, er den skønne natur. Det ser jeg som et helt vildt værdifuldt netværk.

Hvad beskæftiger du dig med til dagligt, og hvorfor er valget endt på netop det?

Jeg har i 35 år beskæftiget mig som selvstændig med at passe hunde på den gode måde. Det har både været som hundeinstruktør, træning for familiehunde og som hundeadfærdskonsulent. Til trods for, at jeg også har andre uddannelser, er jeg altid gået tilbage til at arbejde med hunde. Det er det eneste rigtige valg for mig, da jeg er så heldig at være født med en evne til god kontakt med hunde.

Hvad er det fedeste ved at have med hunde at gøre?

Følelsen, når jeg kan se i deres øjne, at vi er blevet venner. Jeg er blevet lukket ind i tuindevis af hundehjerter gennem årene, heldige mig! Dernæst en hunds glæde, når den oplever at forstå et menneske og selv blive forstået. Min træning af hunde fokuserer på dette og er altså i sagens natur en undervisning af mennesket. Hunden kan det hele af sig selv, når blot den får signaler, den kan forstå.

Findes der nogle ulemper ved at være en hundeelsker?

Nej. Men det er klart, at det tætte følelsesmæssige bånd, der kan knyttes til en hund, skaber sorg på et tidspunkt, da hunde ikke kan leve lige så længe som vi.

Nævn nogle af dine skøreste oplevelser i dit arbejde med hunde?

Jeg har slet ikke tal på de mange sjove oplevelser, jeg har haft med hunde. Jeg tror, hver eneste hundeejer kan fortælle noget sjovt om deres hund.

På mit HundensHilton i Hillerød fik jeg også mange gode oplevelser med på vejen, hvor forskellige kendte personer ofte skulle have passet hund. Her blev blandt andet Ghita Nørbys søde hunde passet. Hun havde dengang en Saluki mynde ved navn Felix, som lignede en ørkensheik, når han løb.

Hvor længe endnu ser du dig selv arbejde med hunde? Og hvad skulle få dig til at stoppe?

Så længe jeg kan - jeg kan slet ikke lade være!

 

Barbara Terese Andersen

Alder: 65 år

Oprindeligt fra: Bornholm

Bopæl: Baggårdsvej 10, Hasle

Civilstatus: Single

Børn: nej

Hobby/interesser: Kortspil, gåture i naturen og bilferier

Kæledyr: Hunde og kat