Incidenstal over 400-grænse: Det sker der nu

Incidenstal over 400-grænse: Det sker der nu
Kommunerne har ikke udvidede beføjelser i samme grad som sidst covid-19 var rubriceret som samfundskritisk sygdom, fortæller Karina Nørby. Arkivfoto. Jakob Nørmark
NYHED | BORNHOLM | 17. NOV 2021 • 15:12
NYHED | BORNHOLM
17. NOV 2021 • 15:12

Chefen for Center for Sundhed og Forebyggelse, Karina Nørby, vil nu stille og roligt sikre, at diverse tiltag til at mindske coronasmitte rulles ud i skoler og dagtilbud, oplyser hun.

Gældende fra mandag den 15. november blev kriterierne ændret i forhold til, hvornår myndighederne anbefaler tiltag til begrænsning af smitte i en kommune, således at grænseværdien for antal smittede nu er 400 per 100.000 borgere.

Tirsdag, hvor incidenstallet var 387 smittede pr. 100.000 borgere, lå Bornholm altså på vippen, men er onsdag sprunget ud som en kommune, der har rundet den uheldssvangre grænse.

Med 170 smittede de seneste syv dage, hopper incidenstallet således op på 430, oplyser chef Karina Nørby i Center for Sundhed og Forebyggelse.

Dermed er 400-grænsen altså overskredet, hvorfor hun nu vil kontakte sine chefkolleger på de resortområder, som handler om børn og familie samt skoleområdet, fortæller hun til Tidende.

– Det er superærgerligt, siger hun og oplyser, at til forskel fra for nogle måneder siden er der sket en ændring i forhold til, at myndighederne i kommunalt regi dengang havde mulighed for at lukke områder ned.

– Sådan er det ikke længere, siger hun.

– Men der er lavet nogle skaleringsplaner, som meget handler om skoler og dagtilbud, og det er noget af det, vi nu skal se på. Altså, hvordan vi kan tage nogle forholdsregler de steder. Særligt på skoleområdet, hvor vi jo ser smitten brede sig i øjeblikket. Men jeg vil også sige, at vores skoler er meget, meget gode til at tage de forholdsregler, der skal til, hvis der opstår et udbrud, så det må jeg rose dem for.

Og de forholdsregler er?

– På skoler handler det om at begrænse eleverne i at gå på tværs, de skal blive i stamklasserne, og i SFO'erne skal de også arbejde med mindre grupper af børn. Skolerne kan også for eksempel aflyse større arrangementer, som går på tværs af klasser og alder. Det sådan nogle ting, vi nu skal se på.

Der skal rigtig meget til for, at Styrelsen for Patientsikkerhed lukker skoler ned

Karina Nørby, centerchef

– Men man kan jo også konstatere, at København har ligget over de 400 i måneder, uden at det har ført til yderligere tiltag, så der skal rigtig meget til for, at Styrelsen for Patientsikkerhed lukker skoler ned. Det skal virkelig se slemt ud, og det kan vi som kommunen slet ikke gøre selv længere.

Incidenstallet på Bornholm har rundet 400, så nu skal skolerne igen til at være opmærksomme på ikke at blande for store grupper af børn. Her på Svartingedal Skole har et par elever fundet sammen i en lille gruppe. Arkivfoto: Berit Hvassum

I skuffen

Selv om covid-19 fra og med torsdag den 11. november i en periode på én måned af Epidemiudvalget igen kategoriseredes som en samfundskritisk sygdom, har kommunerne nemlig ikke i denne omgang fået bemyndigelse til at lukke skoler.

– I stedet fik vi denne skaleringsplan med nogle tiltag til at nedbringe smitten, siger centerchefen.

– Så vi har færre muligheder denne gang. På dagtilbud er det den gode gamle traver, at vi eksempelvis genoptager et tiltag, hvor børnene bliver afleveret uden for institutionen – altså, de børn, som kan holde til det, for der er også børn, som bliver meget kede af det, og så må vi tage hensyn. Også der kan vi arbejde med i højere grad at opdele børnene. Så det er velkendte tiltag, vi kigger ind i.

Med et tal over 400 er der så krav om, at kommunen gør noget, eller kan kommunen gøre noget?

– Det sidste – så kan vi gøre noget. Det er ikke, som det var sidste gang, hvor man skulle gøre noget, og hvor der var sognenedlukninger og så videre. Det er lagt i skuffen. Godt nok skal vi håndtere covid-19 som en samfundskritisk sygdom, men alligevel på en anden måde – og så hører vi jo sundhedsmyndighederne anbefale test, test, test og vaccination, vaccination, vaccination.

Og opdager man, at man er smittet, skal man blive hjemme?

– Ja, det er meget det, det handler om. Som jeg læser tallene, så er det på Bornholm primært børnene fra seks til 15 år, der smittes, og derved er deres forældre også i risiko. Det er mit gæt, for jeg ved det ikke præcis, og jeg kan også se, at der er mange smittede i aldersgruppen 40-64. På nationalt plan er der 3.907 smittetilfælde, og det har vi ikke set i mange, mange måneder, siger Karina Nørby.

Generelt er det mest børnefamilier, der vil opleve de eventuelle tiltag?

– Ja, det er i hver fald der, vi kan gøre noget ude i de sociale sammenhænge, hvor børnene er.

Butikslivet?

Hvad der sker med butikslivet, restauranter og så videre er ikke Karina Nørbys resortområde.

– Det er Erhvervsministeriet, der tager sig af det, siger hun.

– Men jeg kan gå ud med generelle anbefalinger til dig og mig, og det er ikke mindst de velkendte tiltag med test og vaccination.

Hvad med plejecentre?

– Der har vi jo i sidste uge på myndighedernes initiativ fået indført coronapas, så hvis man som besøgende på plejecentre og botilbud ikke er nær pårørende, skal du fremvise sådan et eller en test. Helt generelt følger vi myndighedernes anbefalinger på Bornholm, hverken mere eller mindre, siger hun.

I april oplyste Erhvervsministeriet, at incidenstal er over 200 pr. 100.000 indbyggere i en kommune ville medføre nedlukninger, så smitten kunne bringes under kontrol, men så skrappe er kravene altså ikke længere.