'Hvis man aldrig siger ja, får man ingen oplevelser eller udfordringer'

'Hvis man aldrig siger ja, får man ingen oplevelser eller udfordringer'
Grethe Viborg. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 11. JUN 2021 • 15:04
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
11. JUN 2021 • 15:04

DAGENS NAVN: Grethe Viborg kan skrive et hav af formandsposter og frivillige timer på sit cv, for det handler om at holde sig selv i gang, mener den 78-årige kvinde fra Vestermarie.

Du er formand for Aktive Kvinder i Vestermarie, der i den her uge har fejret 75 års jubilæum. Hvor længe har du selv været med i foreningen?

– Jeg har været med siden 1963, hvor jeg var en nygift frue. Så blev jeg inviteret til et privat arrangement med Aktive Kvinder – eller dengang hed det jo De danske Husmoderforeninger – og så blev jeg medlem og har været det lige siden. Jeg har også været formand før, både for lokalafdelingen i Vestermarie samt landsformand i otte år. Det har været meget spændende at prøve og være en del af.

Hvad kan du godt lide ved at være med i Aktive Kvinder?

– Jeg kan lide det med at møde andre mennesker, og tilbyde noget til folk, altså arrangementer som de kan deltage i. Noget hvor man kan mødes og være fælles om noget. Tilbage i tiden mødtes vi jo om nogle lidt andre arrangementer, end vi gør nu.

Ja, hvad arrangerede I dengang af arrangementer?

– Jamen, der kom eksempelvis en ud og demonstrerede, hvordan man lavede nogle bestemte retter. Så var vi samlet på Vestermarie Skole i køkkenet. Det handlede om madpyramiden og sådan. Men nu er vi mere ude på virksomhedsbesøg, hvor man kan få et indblik i, hvordan forskellige virksomheder arbejder. Det er spændende, synes jeg. Vi har også oplæg fra demens- eller gigtforeningen. Dengang jeg hørte gigtforeningens oplæg tænkte jeg måske ikke, at jeg fik brug for det, men i 2002 fik jeg gigt, og nu er jeg også formand i Gigtforeningens Bornholmkreds.

Du er og har været aktiv i mange foreninger. Lige nu er du forkvinde i Aktive Kvinder Vestermarie, formand i Gigtforeningens Bornholmkreds og med i ældrerådet. Hvad giver det dig at være frivillig?

– Jeg har altid sagt, at ingen kan alt, men alle kan lidt. Og det er min motto. Det giver mig meget at være aktiv, for jeg er ikke god til at sige nej til noget. Nogle gange har jeg måske også sagt ja til en ting for meget, men hvis man aldrig siger ja, så får man heller ingen oplevelser eller udfordringer. Så for mig nytter det ikke noget ikke at være i gang og lave noget.

Hvad laver du, når du ikke laver forenings- eller frivilligt arbejde?

– Så læser jeg en bog – ja nærmest en om ugen. Og så kan min mand godt lide at se fodbold i fjernsynet. Og det er der jo meget af lige nu. Så sidder jeg og ser lidt med og laver orkis (håndarbejdsteknik der består af kniplinger, red.). Så holder jeg også mine fingre, der er gigtramte, i gang. Det bliver til servietter med blonder omkring eller mellemlægsservietter. Nogle af dem giver jeg til mine børnebørn, og så må de se, om de kan bruge dem til noget, men jeg synes i hvert fald, det var skønt at lave servietterne.

 


Grethe Viborg

Er 78 år.

Gift med Henry på 84.

Parret har været sammen i 58 år.

Hun er vokset op på Kannikegården i Vestermarie og bor nu på Pindeløkkegård i Vestermarie med sin mand.

Parret har to børn og seks børnebørn.