Holdet bag Wonderfestiwall er klar til en genstart i 2021

Holdet bag Wonderfestiwall er klar til en genstart i 2021
Der bliver atter Wonderfestiwall i år. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 9. FEB 2021 • 14:11
| ABONNENT
9. FEB 2021 • 14:11

KULTUR

– Vi har besluttet, at vi gør det.

Med disse ord kan Daniel Mühlendorph nu fortælle, at beslutningen er taget, og ja, gruppen bag den bornholmske musikfestival, som han selv har været primus motor for lige siden den spæde start i 2008, har besluttet at lade festivalen genopstå i år.

Men.

For der er et men, eftersom nogle ting skal falde i hak, for at det kan lade sig gøre at genoplive Wonderfestiwall, der ligesom så mange andre kulturelle begivenheder sidste år strandede på grund af coronapandemien.

– Vi har taget beslutningen, fordi vi mentalt alle sammen nu skal gå i intens arbejdsmode, siger han.

– Og det kan vi gøre på grund af den vaccineplan, der er blevet offentliggjort, og som betyder, at vi tror på, det bliver muligt at gennemføre vores festival, som trods alt først ligger henne i august. Jeg har også bemærket, at der er hollandske festivaller, som nu siger, at de går i gang. En af dem – Lowlands, som er en kæmpe festival – vil om ikke så længe lave to musikfestivaler med hver cirka 3.000 deltagende, hvor de med GPS overvåger, hvordan folk bevæger sig rundt, og på den måde sikrer sig nogle erfaringer, som de kan bruge, når de skal lave deres endelige festival. Også både vaccinepas, og at det viser sig, at quicktest fungerer bedre, end man oprindeligt troede, gør, at vi tør lave en Wonderfestiwall.

Og så til men'et:

– Når det er sagt, så skal vi have styr på økonomien igen, for der er jo gået et år, hvor vi ikke havde nogen festival, og det hele skal startes op på ny. Vi håber derfor på, at der er nogle sponsorer, der er klar til at bidrage i år, sådan som der plejer at være. Det skal til, hvis vi skal lave en rigtig festival, og vi har ikke lyst til at lave en halv "Wonder", selv om vi godt ved, at der kan blive en problematik med restriktioner og regler i forhold til, hvordan man kan gå til festival.

– Som minimum skal vi have aktiveret de sponsorer, som plejer at bidrage, men jeg tror også, vi kommer i en situation, når vi har fået de kompensationer, vi kan få, hvor vi skal finansiere yderligere nogle hundrede tusinder for at komme i mål. Derfor skal vi simpelthen også finde nogle nye sponsorer og samarbejdspartnere, og det er ikke nødvendigvis nemt oven på en periode, hvor så meget har været lukket ned. Det bliver den store udfordring for os, siger Daniel Mühlendorph.

Momsen

Siden 2013 har festivalen været momsfritaget, hvilket betyder, at den ikke skal betale moms af sit billet- og ølsalg og så videre, men til gengæld kan festivalen heller ikke trække moms fra, og samtidig er den forpligtet til at dele sit overskud ud.

– Vi delte vores overskud i 2019 på næsten en halv million kroner ud til diverse foreninger og lignende, siger Daniel Mühlendorph.

– Derfor har vi ikke en opsparing liggende, bortset fra nogle midler fra helt gamle dage, men det er peanuts.

Problemet med at få genstartet festivallen ligger i, at der har været en række udgifter i 2020, selv om det ikke var muligt at realisere den festival, der var planlagt.

– Én ting har vi dog ikke problemer med, nemlig lønninger, siger han.

– Vi kører jo hele festivalen ved hjælp af frivillige, til forskel fra mange af de andre festivaller, som kæmper med det, og det er også en af de ting, der gør vores festival så exceptionel, og som hjælper os i den her krise. Ingen får løn i Wonderfestiwall.

Umiddelbart tror Daniel Mühlendorph ikke, det bliver svært at få booket navne til festivallen, men også her kan der være et men:

– For eksempel kan det jo være, at andre festivaller begynder at overveje at flytte sig til august, og så kan vi komme ind i nogle udfordringer i forhold til, at konkurrencen om de navne, vi gerne vil have, bliver større, siger han.

Og så er der ud over det økonomiske aspekt de frivillige.

– Dem er vi jo også afhængige af – før, under og efter, siger han.

– Uden frivillige kan vi ikke lave festivallen, så dem håber vi også, at vi kan få fyret op under.